Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 22 juni 2016, nr. ILT-2016/50883, houdende wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthouders en autoriteiten Caribisch Nederland Infrastructuur en Milieu in verband met de inwerkingtreding van de Wet elektriciteit en drinkwater BES

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 6.2, tweede lid, van de Wet elektriciteit en drinkwater BES;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Besluit aanwijzing toezichthouders en autoriteiten Caribisch Nederland Infrastructuur en Milieu wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1a komt te luiden:

Artikel 1a

Dit besluit berust mede op artikel 6.2, tweede lid, van de Wet elektriciteit en drinkwater BES.

B

Artikel 4a komt te luiden:

Artikel 4a

Met het toezicht op de naleving van de Wet elektriciteit en drinkwater BES, bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, van die wet zijn belast de ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van het tijdstip waarop de Wet elektriciteit en drinkwater BES in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Met ingang van 1 juli 2016 treedt naar verwachting de Wet elektriciteit en drinkwater BES (hierna: de wet) in werking. Op grond van artikel 6.2, tweede lid, van de wet wijst de minister van Infrastructuur en Milieu ambtenaren aan die zijn belast met het toezicht op de naleving van de wet. Met het onderhavige besluit worden de ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport aangewezen als toezichthouder. Tot op heden waren deze ambtenaren als toezichthouder aangewezen voor de Wet drinkwater BES, die met de inwerkingtreding van de wet zal komen te vervallen.

Het toezicht ziet op de naleving van de verboden om zonder vergunning elektriciteit te produceren en te distribueren, alsmede de bepalingen inzake de kwaliteit, veiligheid en leveringszekerheid van elektriciteit en drinkwater. Dit toezicht sluit aan bij het toezicht van de Autoriteit Consument en Markt, op grond van artikel 6.1 van de wet, dat betrekking heeft op de tarieven, de financiële huishouding en de financiële verslaglegging van aangewezen producenten of distributeurs van elektriciteit of drinkwater.

De op grond van dit besluit aangewezen toezichthouders beschikken in het kader van hun werkzaamheden over de in artikel 6.3 van de wet genoemde bevoegdheden, zoals de bevoegdheid tot het vragen van inlichtingen en de bevoegdheid tot het betreden van woningen.

Er is geen internetconsultatie uitgevoerd voor de onderhavige regeling, omdat hier sprake is van een situatie waarin consultatie niet in betekenende mate kan leiden tot aanpassing van de conceptregeling.

Voor de inwerkingtreding van de onderhavige regeling wordt aangesloten bij de datum van inwerkingtreding van de wet, die de grondslagen bevat voor deze regeling. Daarbij wordt, wat betreft de daarbij behorende publicatiedatum van deze regeling, afgeweken van de zogenaamde vaste verandermomenten. Dit is nodig omdat de aanwijzing van een toezichthouder een noodzakelijke voorwaarde is voor de inwerkingtreding van de wet.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven