Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Velp 2016, Woongebieden-Zuid; gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat inspraak wordt verleend op het voorontwerpbestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid’.

Het voorontwerpbestemmingsplan is tevens voor vooroverleg aangeboden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties (overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening).

Ligging plangebied

Het plan betreft het zuidelijke deel van het dorp Velp, inclusief de spoorlijn en gronden langs de A12 en A348 die nu zijn opgenomen in het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied’.

Een gebied gelegen tussen de Reigerstraat, Gruttostraat en Eiberstraat blijft buiten dit plan. Ook voor het bedrijventerrein De Beemd wordt een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld.

Aanleiding

Het voorontwerpbestemmingsplan is opgesteld omdat het bestemmingsplan ‘Velp-Zuid’ al bijna 10 jaar oud is. In het voorontwerpbestemmingsplan zijn ook de locaties opgenomen waarvoor later een bestemmingsplan is vastgesteld.

Inhoud

Het plan wil een actueel beeld geven van de toegelaten bouw- en gebruiksmogelijkheden in deze woongebieden. Het plan is afgestemd op de laatste inzichten en beleid en regelgeving. Bestaand (legaal) gebruik blijft mogelijk.

De nog niet benutte (woningbouw)locaties zijn overgenomen. Nieuw zijn de woningbouw-mogelijkheden op de oostelijke hoek van de Alexanderstraat met de Zuider Parallelweg en het herstructureringsplan voor de Beltjeshofstraat.

Het voorontwerpbestemmingsplan wijkt in zijn vorm- en regelgeving af van de geldende bestemmingsplannen. In de publicatie van de standaardmethodiek voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen en in de vooraankondiging van dit bestemmingsplan is al gewezen op de nieuwe systematiek.

Een aantal punten uit het voorontwerpbestemmingsplan stippen wij hier aan:

 

  • 1.

    de huidige Beschrijving-in-Hoofdlijnen wordt vervangen door direct toetsbare regels; in de stedenbouwkundig waardevolle zones gelden daardoor bijvoorbeeld striktere regels voor erfafscheidingen;

  • 2.

    het vastleggen van een maximum aantal woningen per bouwvlak;

  • 3.

    een andere regeling voor de goot- en bouwhoogtes van monumenten;

  • 4.

    het opnemen van een regeling voor kamerbewoning, in de noordoosthoek van het plangebied geldt een minder strikt regiem;

  • 5.

    het verruimen van de mogelijkheid tot het uitoefenen van een bedrijf of beroep aan huis.

 

Inspraak

Wij nodigen u uit kennis te nemen van het voorontwerpbestemmingsplan. De inspraakperiode biedt u de gelegenheid om ons te wijzen op uw opvatting over het voorontwerpbestemmingsplan en op onvolkomenheden voordat het bestemmingsplan formeel ter visie wordt gelegd.

 

Inzage van stukken

U kunt het voorontwerpbestemmingsplan vanaf 23 juni 2016 inzien bij de balie van het Klantcontactcentrum in het gemeentehuis te De Steeg en in het gemeentelijke servicecentrum aan Den Heuvel 32 te Velp.

Het voorontwerpbestemmingsplan is ook op de website www.ruimtelijkeplannen.nl in elektronische vorm te raadplegen. Op deze website selecteert u het tabblad ‘Een plan bekijken’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPVZ2016-VO01.

 

Inloopavond

U kunt het papieren voorontwerpbestemmingsplan ook bekijken op 28 juni 2016 tijdens de inloopavond in het Lorentzhuis (in het restaurant) aan de Rijnstraat 1 te Velp. U kunt vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur binnenlopen. Er zijn medewerkers aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

 

Inspraakreacties

Van 23 juni tot en met 20 juli 2016 kan eenieder schriftelijk (geen e-mail) zijn inspraakreactie geven. U kunt uw reactie sturen naar burgemeester en wethouders van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. U wordt verzocht in uw brief duidelijk het zaaknummer 331264 te vermelden.

Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een inspraakreactie te geven. Hiervoor moet u een afspraak maken met de heer P. Zweers, telefoonnummer (026) 49 76 441.

Het al dan niet indienen van een inspraakreactie heeft geen invloed op de mogelijkheid om later zienswijzen in te brengen bij de gemeenteraad dan wel op de mogelijkheid om later in beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Vervolg procedure

De inspraakreacties (en de reacties van de overleginstanties) op het voorontwerpbestemmingsplan worden van commentaar voorzien door burgemeester en wethouders. Hierna krijgt het (al dan niet aangepaste) voorontwerpbestemmingsplan de status van ontwerpbestemmingsplan.

Dat wordt opnieuw gepubliceerd in de Regiobode, de Staatscourant en op www.overheid.nl. Naar verwachting wordt de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan eind september/begin oktober 2016 bekendgemaakt.

Tegen het ontwerpbestemmingsplan kunnen dan zienswijzen worden ingebracht bij de gemeenteraad. De raad besluit over de zienswijzen en over de vaststelling van het uiteindelijke bestemmingsplan. Daarna kan door degenen die tijdig een zienswijze hebben ingediend nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

De Steeg, 22 juni 2016

 

Naar boven