Ongewijzigde vaststelling ontwerp Nota Bodembeheer en (water-) Bodemkwaliteitskaart Gemeente Horst aan de Maas

Logo Horst aan de Maas

De gemeenteraad van Horst aan de Maas maakt ter voldoening aan hetgeen gesteld in

afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht het volgende bekend.

Door de provincie Limburg is een verzoek ingediend om gebiedsspecifiek beleid conform artikel 45 jo. 35 van het Besluit bodemkwaliteit betreffende het plangebied Ooijen-Wanssum ten behoeve van het Project Ooijen-Wanssum vast te stellen.

Het gebiedsspecifiek beleid is op 14 juni 2016 vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de gemeente Horst aan de Maas.

Toelichting

De Nota Bodembeheer en de (water-)Bodemkwaliteitskaart is in samenwerking met gemeente Venray, Rijkswaterstaat en het projectbureau Ooijen-Wanssum tot stand gekomen. Voornoemde is vastgesteld voor het grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas.

De Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum wil met de nieuwe (water-)Bodemkwaliteitskaart en de Nota bodembeheer bevorderen dat de grondstromen die vrijkomen bij de aanleg van de hoogwatergeulen Ooijen én Wanssum alsmede bij de reactivering van de Oude Maasarm en de uitstroomopening Blitterswijck, op een milieutechnisch maar ook economisch gezien verantwoorde wijze kunnen worden afgevoerd en toegepast. In totaal wordt ongeveer 3,6 miljoen m3 grond afgegraven:

  • -

    Een deel van het vrijkomende zand/grond kan, op basis van de vast te stellen (water)Bodemkwaliteitskaart, mits het beschikt over de vereiste fysische en/of bouwtechnische eigenschappen, binnen het gebied toegepast worden als ophooggrond of als grond t.b.v. de aanleg van de dijken en wegen in het gebied zelf. Indien er meer bruikbare grond vrijkomt dan toepasbaar binnen het projectgebied, dan kan deze ook op de markt verkocht worden door de aannemer.

  • -

    Het merendeel van het binnen het gebied vrijkomende zand/grond zal echter uit het gebied moeten worden afgevoerd. Er wordt immers ruimte voor de rivier gemaakt. De afspraken opgenomen in de Nota bodembeheer die nu aan betrokken bevoegde gezagen ter vaststelling wordt voorgelegd, maken het mogelijk de vrijkomende grondstromen, zonder dat voor elke vrijkomende partij een aparte keuring dient plaats te vinden, in een groter gebied toe te passen dan alleen binnen het projectgebied. De vrijkomend(e) zand/grond kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verondiepen van plassen van de Maas of kan daar waar mogelijk worden gebruikt als ophooggrond.

Ter inzage

De stukken die betrekking hebben op deze publicatie liggen ter inzage met ingang van de dag na de publicatiedatum gedurende 6 weken in de informatiehoek van het gemeentehuis, Wilhelminaplein 6 in Horst. Openingstijden informatiehoek: ma. van 8.00 tot 20.00 uur en di. t/m vr. van 8.00 tot 17.00 uur. Wanneer u de stukken op een ander tijdstip wilt inzien, kunt u contact opnemen met de gemeente, tel. (077)477 97 77.

Wanneer u een toelichting wenst bij de ter inzage liggende stukken, houdt dan rekening met de kantoortijden.

De stukken kunnen ook geraadpleegd worden op de gemeentelijke website www.horstaandemaas.nl.

Beroep

Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren brachten, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag). U kunt ook beroep instellen indien u kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat was een zienswijze naar voren te brengen.

Houdt u er rekening mee dat voor het in behandeling laten nemen van uw beroepsschrift griffierechten betaald moeten worden. Voor meer informatie over de vereisten van een beroepsschrift en de hoogte van de griffierechten kunt u terecht op www.raadvanstate.nl.

Meer informatie

Deze informatie is ook terug te vinden op www.horstaandemaas.nl (zie bekendmakingen). Voor meer informatie kunt u ook terecht bij afdeling Ruimtelijke ordening en vergunningen, tel. (077)477 97 77.

Naar boven