Besluit van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 13 juni 2016, nr. 2016-0000299002 tot wijziging van het Besluit mandaat Autoriteit woningcorporaties en aanwijzing toezichthouders Woningwet en WNT, in verband met wijzigingen in het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 met het oog op het toezicht op het WSW

De Minister voor Wonen en Rijksdienst,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2, vierde lid, van het Instellingsbesluit Inspectie Leefomgeving en Transport en artikel 61, vijfde lid, van de Woningwet,

Gezien de schriftelijke instemming van de inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport d.d. 8 juni 2016;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 3, derde lid, van het Besluit mandaat Autoriteit woningcorporaties en aanwijzing toezichthouders Woningwet en WNT wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel a wordt ‘paragrafen 1, 3 en 4’ vervangen door ‘paragrafen 1, 3, 4 en 5’ en wordt na ‘met uitzondering van’ ingevoegd: artikel 18b, vierde en vijfde lid, artikel 18f,.

2. In onderdeel b wordt ‘het vijfde lid’ vervangen door: het zesde lid.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2016.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

TOELICHTING

In het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 wordt per 1 juli 2016 een aantal wijzigingen aangebracht die tot doel hebben regels te stellen aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en het toezicht hierop door de minister voor Wonen en Rijksdienst.

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) wordt belast met het toezicht op het WSW. Daartoe worden de ambtenaren van de ILT aangewezen als toezichthouder en worden de bevoegdheden van de minister aan de Aw gemandateerd. Enkele bevoegdheden worden uitgezonderd van het mandaat en blijven voorbehouden aan de minister voor Wonen en Rijksdienst. Dit betreft de goedkeuring van de beleidsregels van het WSW en het ontslag van de voltallige Raad van Commissarissen van het WSW. Deze uitzonderingen krijgen hun weerslag in het bestaande mandaatbesluit door de wijzigingen in artikel 3, derde lid, onderdeel a. De wijziging in onderdeel b van het derde lid betreft een technische aanpassing.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven