Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 18 januari 2016, nr. WJZ/15133763, houdende wijzing van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs in verband met het invoeren van het onderdeel Uitvoeren proefdierhandelingen in de kwalificatie Proefdierverzorger

De Staatssecretaris van Economische Zaken, handelende in overeenstemming met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 3 van het Besluit certificaten groen beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 1 van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. uitvoeren proefdierhandelingen, onderdeel van de kwalificatie Proefdierverzorger, Crebocode 97770, bedoeld in Bijlage 2 van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 18 januari 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

Algemeen

Binnen de kwalificatie Proefdierverzorger is het onderdeel ‘Uitvoeren proefdierhandelingen’ nader omschreven als certificeerbare eenheid. Door dit onderdeel van de kwalificatie op te nemen in de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs en kwalificaties kan hiervoor na een met goed gevolg afgelegd examen een certificaat worden afgegeven door erkende mbo-onderwijsinstellingen. Indien een deelnemer een opleiding afrondt waar het ‘Uitvoeren proefdierhandelingen’ onderdeel van is, wordt geen apart certificaat verstrekt. De houder van dit certificaat en een diploma Dierverzorging minimaal op mbo niveau 3 voldoet aan de vakbekwaamheidseisen voor de proefdierverzorger van de Dierproevenregeling 2014. Het kwalificatieonderdeel Uitvoeren proefdierhandelingen is digitaal bekend gemaakt op www.kwalificatiesmbo.nl. Op pagina 77 van het kwalificatiedossier Proefdierverzorger is Uitvoeren proefdierhandelingen toegevoegd als certificeerbare eenheid.

Uitvoeringsgevolgen en handhaafbaarheid

De certificaten die door deze regeling worden erkend, worden afgegeven door onderwijsinstellingen. Voor de onderwijsinstellingen is de uitbreiding met een extra certificaat uitvoerbaar. De regeling is bovendien voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan DUO en de Inspectie van het Onderwijs. De regeling is door hen uitvoerbaar en handhaafbaar verklaard.

Regeldruk

De wijziging heeft geen effect op de regeldruk. De wijziging heeft namelijk alleen betrekking op de afgifte van een certificaat.

Vaste verandermomenten

Het tijdstip van inwerkingtreding wijkt af van het beleid inzake de vaste verandermomenten. Deze uitzondering is echter toegestaan, omdat het spoedig faciliteren van de mogelijkheid tot het verstrekken van een certificaat voor ‘Uitvoeren proefdierhandelingen’ private en publieke nadelen voorkomt voor personen die een certificaat voor Uitvoeren proefdierhandelingen willen verkrijgen en scholen die hiervoor een certificaat willen verstrekken.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven