Wijziging geluidproductieplafonds A7 Afsluitdijk, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

BEKENDMAKING

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van artikel 11.28, eerste lid, van de Wet milieubeheer, het verzoek van Rijkswaterstaat Midden-Nederland toe te wijzen om de geluidproductieplafonds te wijzigen op 566 referentiepunten, gelegen langs de A7, ter hoogte van de Afsluitdijk. Bij brief van 13 juni 2016, kenmerk IenM/BSK 2016/115608, heeft zij het ontwerpbesluit kenbaar gemaakt aan Rijkswaterstaat.

Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat maatregelen om de gevolgen van de aangevraagde wijziging van de geluidproductieplafonds voor de geluidbelastingen op woningen en andere geluidsgevoelige objecten te beperken stuiten op bezwaren van technische en landschappelijke aard. Als gevolg van de wijziging van de geluidproductieplafonds zullen de geluidbelastingen op woningen en andere geluidsgevoelige objecten derhalve met maximaal 1 dB toenemen.

Aanleiding

Op 1 juli 2012 zijn landelijk geluidproductieplafonds langs rijkswegen van kracht geworden. Daarbij is voor gedeelten van de A7 op de Afsluitdijk als uitgangspunt genomen dat het aanwezige wegdek van Dicht Asfaltbeton (DAB) zou worden vervangen door Zeer Open Asfaltbeton (ZOAB). Bij het bepalen van de hoogte van de geluidproductieplafonds is voor die wegdelen vooruitlopend op die vervanging uitgegaan van ZOAB. Voor de Afsluitdijk is gebleken dat vervanging van het aanwezige DAB naar ZOAB op technische gronden niet mogelijk is. Dit hangt samen met de specifieke kenmerken van de Afsluitdijk en is pas ná de eerste vaststelling van de geluidproductieplafonds uit onderzoek gebleken.

Rijkswaterstaat had tot 1 januari 2016 een vrijstelling van de naleving van de geluidproductieplafonds voor de wegdelen waar het aanwezige DAB zou moeten worden vervangen door ZOAB. Wanneer de geluidproductieplafonds niet zouden worden gewijzigd, zouden er in de nalevingsrapportage over 2016 wel overschrijdingen moeten worden gerapporteerd, omdat de daadwerkelijk situatie met een wegdek van DAB voor een hogere geluidproductie zorgt.

Om dit te voorkomen heeft Rijkswaterstaat Midden-Nederland verzocht de geluidproductieplafonds langs de Afsluitdijk te verhogen.

Hiertoe heeft Rijkswaterstaat Midden-Nederland akoestisch onderzoek laten uitvoeren.

Terinzagelegging

Het ontwerpbesluit ligt met de bijbehorende stukken vanaf de dag na publicatie in de Staatscourant zes weken ter inzage op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis van de gemeente Súdwest-Fryslân, Marktstraat 15 te Sneek;

  • Bureau Sanering Verkeerslawaai (De Bleek 10 te Woerden) gedurende werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai: 0348 – 48 74 50.

Tot het ontwerpbesluit behoort een lijst met de betrokken referentie­punten en de gewijzigde plafondwaarden. Het ontwerpbesluit, inclusief bijlagen, aanvraag en akoestisch onderzoek, wordt tevens gepubliceerd op de website van het Bureau Sanering Verkeerslawaai: www.bureausaneringverkeerslawaai.nl.

Zienswijze

Op grond van artikel 3:15, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11.32 van de Wet milieubeheer kan eenieder, gedurende de periode dat de stukken ter inzage liggen, schriftelijk of mondeling een zienswijze over het voorgenomen besluit naar voren brengen:

  • een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan de Staatssecretaris/Minister van Infrastructuur en Milieu, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Postbus 97, 3440 AB Woerden;

  • voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u ook contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai, telefoon 0348 – 48 74 50.

Inlichtingen

Voor het verkrijgen van nadere inlichtingen over de ter inzage gelegde stukken kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot het Bureau Sanering Verkeerslawaai, telefonisch bereikbaar onder het hierboven vermelde nummer of via http://www.bureausaneringverkeerslawaai.nl/rijksinfrastructuur.

Meer informatie over de (hoogte van) geluidproductieplafonds is te vinden op http://www.rws.nl/geotool/geluidsregister.

Naar boven