Regeling van de Minister van Economische Zaken van 8 juni 2016, nr. WJZ/16079540, tot wijziging van de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2016 ter aanpassing van de vergoedingen voor AM-omroepvergunningen en voor registraties

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 4, tweede lid, en 5, van het Besluit vergoedingen Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Tabel I van Bijlage I van de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Subcategorie I.B.4. komt te luiden:

4.

Draadloze audioverbinding

Per vergunning

   

€ 54

Radio-alarmering

   

€ 54

Radiobeveiligingsinstallatie

   

€ 54

HF Radiotelefonen (27 mhz)

   

€ 54

Bijzonder gebruik maritieme frequenties

   

€ 19

B

Subcategorie I.D.1. komt te luiden:

1.

Walradarstation

Per vergunning

   

€ 28

PLB

C

Subcategorie I.E. komt te luiden:

E.

Radiozendamateurs

 

I

II

II

1.

Tijdelijke vergunning in Nederland voor niet-ingezetenen van Nederland

Per vergunning

€ 29

   

2.

Onbemand frequentiegebruik radiozendamateurs

€ 153

   

3.

Overig niet-vrijgesteld gebruik amateurbanden

   

€ 54

D

Na subcategorie I.F.2. wordt ingevoegd:

3.

Laag vermogen middengolf waarvan de vergunning is verleend na 11 mei 2016

Per vergunning

€ 153

   

Per vergunning met een vermogen van ≤ 1 Watt

 

€ 161

 

Per vergunning met een vermogen van > 1 Watt – 100 Watt

 

€ 428

 

E

Na subcategorie I.G.1. wordt ingevoegd:

H.

Registraties

 

I

II

III

1.

Registratie maritiem frequentiegebruik

Per registratie

   

€ 31

Registratie radiozendamateur

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 8 juni 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

1. Algemeen

De regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2016 (hierna: regeling) is op een drietal punten aangepast. In de eerste plaats vergt het beleid voor nieuwe laag vermogen middengolf vergunningen per 11 mei 20161 de vaststelling van een tarief voor deze categorie. In de tweede plaats is de regeling op een tweetal punten technisch verbeterd.

2. Nieuw middengolfbeleid

Het nieuwe middengolfbeleid voor laag vermogen kent twee typen vergunningen.

Het gaat om middengolfvergunningen met een maximaal vermogen van 1 Watt en om vergunningen met een vermogen tussen >1 Watt en 100 Watt. De uitvoeringswerkzaamheden worden op dit moment voor beide soorten vergunningen ingeschat als ongeveer soortgelijk en lijken ook op de uitvoeringswerkzaamheden die voor lokale omroep worden uitgevoerd. Vandaar dat voor beide vergunningen een vergoeding voor uitvoering van € 153 in rekening wordt gebracht.

De vergoeding voor toezicht is voor beide soorten vergunningen wel verschillend. Voor de vergunningen met een maximaal vermogen van 1 Watt worden minder toezichtswerkzaamheden verwacht dan voor de vergunningen met een vermogen tussen >1 Watt en 100 Watt. Voor de eerste soort geldt daarom een vergoeding van € 161 per jaar, voor de tweede soort een vergoeding van € 428 per jaar.

De vergoedingen kunnen elk kalenderjaar aangepast worden, indien hiertoe aanleiding is.

3. Technische verbeteringen

Verder zijn de volgende twee verbeteringen doorgevoerd.

Bij vaststelling van de regeling zijn opnieuw de vergoedingen toegevoegd voor registraties van maritiem frequentiegebruik en radiozendamateurs. Deze vergoedingen waren abusievelijk opgenomen in respectievelijk subcategorie I.B.4 en I.E.1. Hiermee waren deze vergoedingen terecht gekomen in categorieën van niet met deze registraties vergelijkbare vergunningen. Met deze wijziging van de regeling is dit veranderd, waardoor alle vergoedingen voor registraties opgenomen worden in een hiervoor toegevoegde categorie I.H. Na categorie I.G, Immuniteitsbeproevingen, is een nieuwe categorie H, Registraties, opgenomen. Daarbij zijn de subcategorieën I.B.4, voor zover het Registraties maritiem frequentiegebruik betreft, en I.E.1, Registratie radiozendamateurs, overgezet naar I.H.1, Registratie maritiem frequentiegebruik, Registratie radiozendamateurs. De overige in subcategorie I.B.4 genoemde vergunningen (Draadloze audioverbinding, Radio-alarmering, Radiobeveiligingsinstallatie, HF Radiotelefonen (27 MHz) en Bijzonder gebruik maritieme frequenties zijn niet gewijzigd en blijven in subcategorie I.B.4 staan.

Verder is de volgende omissie in de regeling hersteld. In de regeling is in subcategorie I.D.1 een zogenaamd tarief III vastgesteld, zijnde een vergoeding voor de uitvoering en het toezicht. Deze vergoeding geldt voor beide vergunningen in de subcategorie I.D.1, zowel Walradarstation als PLB. Abusievelijk is onder de vergoeding € 28 een verdeelstreep opgenomen. Hierdoor lijkt geen vergoeding verschuldigd voor vergunningen voor PLB. Dit is niet juist. Ook voor deze vergunning geldt de genoemde vergoeding van € 28. Van de gelegenheid wordt dan ook gebruik gemaakt om deze omissie te herstellen.

4. Inwerkingtreding

Op grond van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten treden ministeriële regelingen in werking met ingang van 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Bekendmaking geschiedt uiterlijk twee maanden voor inwerkingtreding.

Deze regeling treedt echter in werking met ingang van de dag na de uitgifte van de Staatscourant waarin zij is geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016. Daarmee wordt afgeweken van dit kabinetsbeleid. Deze afwijking is enerzijds noodzakelijk om voor de nieuwe vergunningen voor laag vermogen middengolf omroep (onderdeel A) een specifieke vergoeding in rekening te kunnen brengen. Nu deze per 11 mei 2016 aangevraagd kunnen worden is inwerkingtreding met terugwerkende kracht gewenst. Anders zouden de oude, hogere vergoedingen voor middengolfvergunningen gebruikt moeten worden. Die vergoedingen zijn te hoog in verhouding tot de werkzaamheden die voor deze twee nieuwe categorieën laagvermogen middengolfomroep verricht worden. Daarom hebben de aanvragers en houders van deze vergunningen ook baat bij snelle inwerkingtreding van deze wijziging.

Anderzijds houdt deze afwijkende bekendmaking en inwerkingtreding verband met het feit dat de in deze wijzigingsregeling opgenomen bepalingen dienen ter reparatie van enkele artikelen. De terugwerkende kracht van de regeling wordt ook ingegeven door het feit dat de wijzigingen van de regeling niet belastend zijn. Het gaat enkel om het verschuiven van de vergoeding naar de juiste plek in de regeling en om een verduidelijking. Het bedrag van de vergoeding blijft voor de registratiehouder respectievelijk de vergunninghouder hetzelfde.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Besluit van de Minister van Economische Zaken van 22 april 2016, nr. ETM / TM / 16055917, houdende wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (pakket 2016-1)

Naar boven