Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan Future Center Wageningen

Logo Wageningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 9 mei 2016 het bestemmingsplan “Future Center Wageningen” gewijzigd heeft vastgesteld.

Begrenzing bestemmingsplan

Het plangebied Future Center Wageningen heeft betrekking op het stadion De Wageningse Berg, gelegen aan de Generaal Foulkesweg 108 te Wageningen en de watertoren, gelegen aan de Generaal Foulkesweg 106 te Wageningen.

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt de realisatie van een kennis-, innovatie-, informatie- en trainingscentrum mogelijk op het gebied van voeding, beweging en gezondheid. Daarnaast zal in het stadion ruimte aanwezig zijn voor evenementen en recreatieve functies. De watertoren zal binnen het plan de functie van vergaderruimte krijgen. Daarnaast wordt het behoud als industrieel erfgoed in het bestemmingsplan geborgd. De ondergrondse kelders, behorende bij de watertoren, behouden de huidige functie en krijgen in het bestemmingsplan de bestemming ‘Bedrijf-Nutsbedrijf’.

Wijzigingen in het bestemmingsplan

Bij de vaststelling van het plan zijn er wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Deze wijzigingen staan in de zienswijzennota, welke onderdeel uitmaakt van het raadsbesluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Kort samengevat zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

  • -

    Uit artikel 5.1.2, sub c (parkeren) van de regels wordt de tekst onder 2 verwijderd en vervangen door de tekst: Het gezamenlijke functionele gebruik van gronden en opstallen als bedoeld in 5.1.1. a en b mag niet leiden tot een parkeerbehoefte van meer dan 54 parkeerplaatsen. De parkeerbehoefte per functie wordt  berekend door toepassing van de in de bijlage opgenomen parkeernormeringstabel.

  • -

    Uit artikel 5.4.1 (afwijken van de gebruiksregels) van de regels wordt sub d verwijderd en vervangen door de volgende tekst: van de maximale geluidbelasting op 30 meter buiten de terreingrens van 40/35 dB(A) in respectievelijk de dag- en avondperiode mag maximaal 12 evenementen(dagen) per jaar worden afgeweken mits de geluidsbelasting op de gevel van geluidsgevoelige objecten tijdens evenementen niet hoger is dan in onderstaande tabel is aangegeven:

    Periode dag (07.00 – 19.00 uur): 78 (Toegestane geluidbelasting (dB(A)) en 98 (Toegestane geluidbelasting (dB(C))

    Periode avond (19.00 – 23.00 uur): 78 (Toegestane geluidbelasting (dB(A)) en 98 (Toegestane geluidbelasting (dB(C))

    De waarden in beide kolommen zijn gelijktijdig van toepassing. Het vaststellen van de geluidsniveaus bij afwijking geschiedt op 1,5 m hoogte en op een afstand van 1,5 m vanaf de gevel.

  • -

    Uit artikel 5.1.2, sub a (evenementen) van de regels wordt de tekst onder 3 verwijderd en onder 4 wordt de tekst ingevoegd: de maximale geluidbelasting als gevolg van een evenement, gemeten op 30 meter buiten de terreingrens mag niet meer bedragen dan 40/35 dB(A) in respectievelijk de dag- en avondperiode; afwijking van deze geluidsnorm kan voor maximaal 12 evenementen(dagen) per jaar worden toegestaan mits voldaan wordt aan het bepaalde in 5.4.1.

  • -

    Uit artikel 5.4.1, sub c (afwijken van de gebruiksregels) van de regels wordt de tekst verwijderd: “het aantal grootschalige evenementen mag niet meer bedragen dan twee evenementen per maand, en in totaal niet meer dan acht per jaar” en “evenementen van geringere duur dan 24 uur, die het tijdstip van 0.00 uur overschrijden, gelden als één evenement. Een en ander geldt inclusief de tijd die nodig is voor opbouwen en afbreken.”

  • -

    Uit artikel 5.1.2, sub a (evenementen) van de regels wordt de tekst onder 2 verwijderd en onder 3 wordt de tekst ingevoegd: Evenementen mogen plaatsvinden tussen 10.00 uur en 23.00 uur.

  • -

    In artikel 5.1.2 (nadere detaillering van de bestemmingsomschrijving) van de regels wordt sub d ingevoegd met de tekst: Het gebruik van het terrein mag niet leiden tot een onevenredige aantasting van de natuurwaarde van de omgeving; dit betekent dat het aanbrengen van buitenverlichting uitsluitend is toegestaan, nadat een omgevingsvergunning als bedoeld in 5.4.2. dan wel een omgevingsvergunning als bedoeld in 5.4.1. is verkregen.

  • -

    In artikel 5.3.1 (strijdig gebruik) van de regels wordt sub f ingevoegd met de tekst: het aanbrengen van buitenverlichting.

  • -

    In artikel 5.4.1 (afwijken van de gebruiksregels) van de regels wordt sub g toegevoegd met de tekst: het gebruik van verlichting mag niet leiden tot een onevenredige aantasting van de natuurwaarde van de omgeving.

  • -

    Artikel 5.4.2 (buitenverlichting) wordt in de regels toegevoegd met de tekst: Het bevoegd gezag kan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in 5.3.1. onder f, teneinde het aanbrengen van buitenverlichting te kunnen toestaan, indien en voor zover er in een verlichtingsplan wordt aangetoond dat het gebruik van verlichting niet leidt tot een onevenredige aantasting van de natuurwaarde van de omgeving.

  • -

    In artikel 1.12 (evenement) van de regels wordt toegevoegd: een congres of symposium of trainingsactiviteit of soortgelijke gebeurtenis wordt als evenement beschouwd; een popconcert wordt niet als evenement beschouwd.

  • -

    Uit artikel 5.1.2, sub a (evenementen) van de regels wordt de tekst onder 1 verwijderd en vervangen door de tekst: Het totaal aantal bezoekers per jaar voor alle evenementen bedraagt maximaal 60.000.

  • -

    In artikel 5.1.2, sub a (evenementen) van de regels wordt onder 5 de tekst toegevoegd: per evenement dienen voldoende parkeerplaatsen al dan niet op eigen terrein beschikbaar te zijn; voor evenementen dient een afwijkingsprocedure te worden gevolgd als bedoeld in 5.4.1., waarin een parkeer- en mobiliteitsplan dient te worden overlegd.

  • -

    In artikel 5.1.2, sub c (parkeren) van de regels wordt onder 3 de tekst toegevoegd: voor het gebruik van gronden en opstallen voor functies als bedoeld in 5.1.1. c en g dienen voldoende parkeerplaatsen al dan niet op eigen terrein beschikbaar te zijn (zie ook 5.1.2. a onder 4).

  • -

    In artikel 5.3.1 ((strijdig gebruik) van de regels wordt sub d toegevoegd met de tekst: het gebruik van gronden en bouwwerken voor evenementen zonder dat een omgevingsvergunning is verleend als bedoeld in 5.4.1. De huidige sub d wordt omgenummerd.

  • -

    Uit artikel 5.4.1 van de regels wordt sub b (afwijken van de gebruiksregels) verwijderd en vervangen door de tekst: het aantal grootschalige evenementen, zijnde evenementen tot maximaal 6000 bezoekers per dag, mag niet meer bedragen dan twee evenementen per maand, en in totaal niet meer dan acht per jaar.

  • -

    Uit artikel 5.2.2 (bouwregels bouwwerken, geen gebouwen zijnde) van de regels worden sub c t/m e verwijderd.

  • -

    In artikel 5.2.1, sub d (bouwregels gebouwen) van de regels wordt de tekst ingevoegd: voorzien van een dak.

  • -

    In artikel 5.1.2, sub a (evenementen) van de regels wordt onder 2 de tekst ingevoegd: er zijn per jaar maximaal 8 evenementen toegestaan waarbij het aantal bezoekers per dag maximaal 6000 mag bedragen.

  • -

    In artikel 5.1.2, sub c ((parkeren) van de regels wordt onder 4 de tekst invoegd: voor het gebruik van gronden en opstallen als bedoeld in 5.1.1 a en b dienen voldoende fietsparkeerplaatsen al dan niet op eigen terrein beschikbaar te zijn. De parkeerbehoefte per functie wordt berekend door toepassing van de in de bijlage opgenomen fietsparkeernormeringstabel.

  • -

    De parkeernormen voor autoverkeer en de fietsparkeernormen worden als bijlage bij de regels gevoegd.

  • -

    In de paragrafen 5.6 (stikstofdepositie) en 5.1 (milieu) van de toelichting worden de uitkomsten van het onderzoek ‘Stichting Future Center Wageningen, aanvullend onderzoek bestemmingsplan’ toegevoegd.

  • -

    In paragraaf 4.3 (parkeren) van de toelichting worden de uitkomsten van het ‘Parkeeronderzoek omgeving watertoren, Wageningen’ en de berekening van de gecorrigeerde secties en de inhoud van het mobiliteitsplan toegevoegd.

  • -

    In paragraaf 5.1 (milieu) van de toelichting wordt de mogelijkheid om voor maximaal 12 evenementen(dagen) per jaar af te wijken van de maximale geluidsbelasting toegevoegd.

  • -

    In de bijlagen bij de toelichting worden het onderzoek ‘Stichting Future Center Wageningen, aanvullend onderzoek bestemmingsplan’; ‘Parkeeronderzoek omgeving watertoren, Wageningen’ en de berekening van de gecorrigeerde secties toegevoegd.

  • -

    Op de verbeelding wordt 60% van de bestemming ‘Gemengd – specifieke vorm van verkeer – parkeergarage’ vervangen door de bestemming ‘Bos’.

  • -

    Op de verbeelding wordt de bestemming ‘Gemengd’ ten westen van de middenstrip vervangen door de bestemming ‘Bos’, met uitzondering van de gronden met de bestemming ‘Gemengd – specifieke vorm van verkeer – parkeervoorziening’, ‘Gemengd – specifieke vorm van gemengd – vergaderruimte’ en ‘Bedrijf – Nutsbedrijf’.

Ter inzage

Het bestemmingsplan met bijlagen ligt met ingang van donderdag 9 juni 2016 gedurende 6 weken ter inzage bij Publiekszaken, Olympiaplein 1. Publiekszaken is op werkdagen geopend van 8:30 uur tot 12:30 uur. ’s Middags kunnen de stukken op afspraak worden ingezien.

Website

Het bestemmingsplan is digitaal te raadplegen via de website van de gemeente Wageningen (www.wageningen.nl/bestemmingsplannen). Het planidentificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0289.0018futurecenter -VSG1.

Beroep

Tot en met woensdag 20 juli 2016 kan tegen het besluit beroep worden ingesteld door:

  • -

    belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingebracht;

  • -

    belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan hebben ingebracht;

  • -

    overige belanghebbenden, voor zover het de wijziging in het bestemmingsplan betreft, die zich niet met de wijziging kunnen verenigen.

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat wordt gehonoreerd.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over de beroepsprocedure of het plan kunt u contact opnemen met Publiekszaken (0317 – 492 400).

Naar boven