Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 1 juni 2016, nr. 16081658, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de teelt van kers, pruim en onbedekte teelt van druif tegen Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt kers, pruim en onbedekte teelt van druif tegen Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii), 2016)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van Tracer ter bescherming van de teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif tegen Drosophila suzukii.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt met ingang van 28 november 2016 met dien verstande dat de vrijstelling voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer:

  • a) in de teelt van kers en pruim geldt met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen;

  • b) in de onbedekte teelt van druif geldt met ingang van 1 augustus 2016 en vervalt op 28 november 2016.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif tegen Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii), 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via "mijn.rvo.nl". Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, Postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op de website: mijn.rvo.nl. of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE: WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT TRACER (12 567)

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als insecticide door middel van een gewasbehandeling in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.0, Ctgb juni 2011) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden

Toepassings-

gebied

Te bestrijden organisme

Dosering (middel) per toepassing

Maximale dosering (middel) per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus

Minimum interval tussen toepassingen in dagen

Veiligheidstermijn in dagen

kers

suzuki-fruitvlieg

0,02 %

200 ml/ha

2

7

7

pruim

suzuki-fruitvlieg

0,02 %

200 ml/ha

2

7

7

druif in open lucht

suzuki-fruitvlieg

0,16 l/ha in 400 tot 800 l water/ha

0,16 l/ha in 400 tot 800 l water/ha

4 per 12 maanden

7

14

Toepassingsvoorwaarden

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van kersen en pruimen uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van één van de volgende maatregelen:

  • Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel met inachtneming van een teeltvrije zone van ten minste 4,5 meter;

  • een Wannerspuit met reflectieschermen en venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) (Lechler ID 90-015C) met inachtneming van een teeltvrije zone van ten minste 4,5 meter;

  • een KWH k1500-3R2 VLOS 3-rijenspuit met variabele luchtondersteuning en minimaal 90% driftreducerende spuitdoppen en ventilatorstand ‘laag’ in de eerste 20 meter grenzend aan het oppervlaktewater met inachtneming van een teeltvrije zone van ten minste 3 meter.

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van druiven uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel en met inachtneming van een teeltvrije zone van ten minste 4,5 meter.

Gevaarlijk voor bijen. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen (onbedekte teelten). Gebruik dit product niet op plaatsen waar bijen actief naar voedsel zoeken. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

TOELICHTING

1 Algemeen

Artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden tijdelijke vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Tijdelijke vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een noodsituatie die op geen enkele andere redelijke manier te bestrijden is.

2 Adviezen

2.1 Noodsituatie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een advies opgesteld waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van een noodsituatie.

Gevaar

In 2013 is duidelijk geworden dat de Suzuki-fruitvlieg verspreid in Nederland voorkomt. Dit is gebleken uit een landelijk monitoringsnetwerk waarbij op verschillende locaties Suzuki-fruitvliegen werden aangetroffen, onder andere in kers en pruim. Onder Nederlandse klimaatomstandigheden ontstaan vanaf de tweede generatie schadelijke dichtheden.

De aantasting door Suzuki-fruitvlieg van pruim en kers waarbij larven in de geoogste vruchten kunnen zitten, geeft met name in de late oogsten vruchtuitval tijdens of na de oogst.

Kers:

De aantasting door Suzuki-fruitvlieg van kersen waarbij larven in de geoogste vruchten kunnen zitten, maakt dat een aangetaste partij onverkoopbaar is vanwege een nultolerantie voor de afzet voor dergelijk aangetaste vruchten. Met name in de late oogst kan de aantasting zichtbaar worden, omdat eieren uitkomen en de larven zich voeden met het vruchtvlees, waardoor snel rot ontstaat in het geoogste product. De verwachting is dat de Suzuki-fruitvlieg vanaf juni kers kan aantasten waardoor schade later in het teeltseizoen zal optreden. De oogst van de kersen start in juni en loopt door tot en met augustus. Zelfs bij een gering aantastingsniveau is de economische schade groot, omdat aangetaste partijen niet in de handel gebracht kunnen worden.

Pruim:

De aantasting door Suzuki-fruitvlieg van pruim waarbij larven in de geoogste vruchten kunnen zitten, geeft met name in de late oogsten vruchtuitval tijdens of na de oogst. Onder Nederlandse klimaatomstandigheden ontstaan vanaf de tweede generatie schadelijke dichtheden. De oogst start half juli en loopt door tot en met half september, populatieopbouw kan ook plaatsvinden in andere waardplanten zoals kleinfruit, die eerder rijpe vruchten dragen dan pruim. In 2015 was er forse schade in pruimen, waarschijnlijk omdat de schade aanvankelijk sterk onderschat werd. Afnemers besloten nog tijdens het seizoen om Nederlandse pruimen uit het assortiment te halen, met een forse prijsval tot gevolg.

Onbedekte teelt van druif:

In september 2014 werd de Suzuki-fruitvlieg voor het eerst een probleem in de druiventeelt. Vraat van larven in druiven veroorzaakt azijn. De beschadigde druiven worden ook door andere insecten die azijn veroorzaken aangetast en zijn gevoelig voor een aantasting door grauwe schimmel Botryotinia fuckeliana. De druiven worden bruin en rotten weg. Zo kan een hele oogst mislukken. Trossen met beschadigde druiven (en azijngeur) moeten tijdens de oogst worden uitgesorteerd en vernietigd. Een aantasting kan zich ook pas openbaren tijdens de vinificatie.

Schade door Suzuki-fruitvlieg geeft in rode druif een opbrengstverlies van 15-100% en in witte druif (inclusief gris) een opbrengstverlies van 15%. Indien 20% of meer van de druiven is aangetast, is het niet meer mogelijk om goede wijn te maken (teveel beschadigde druiven en teveel vluchtig zuur). Bij een geringere aantasting kunnen de aangetaste vruchten worden uitgesorteerd, maar er treedt dan wel opbrengstverlies op evenals extra arbeidskosten. Dit resulteert in een lagere financiële opbrengst doordat de productiekosten per geproduceerde fles wijn toenemen.

Alternatieven

Niet-chemisch

Een meerjarig onderzoek, wat in 2014 is opgestart, is gericht op de ontwikkeling van een integrale strategie voor de beheersing van de Suzuki-fruitvlieg in de Nederlandse tuinbouw.

Er zijn geen advies- of waarschuwingssystemen beschikbaar voor Suzuki-fruitvlieg.

De monitoring in 2014 en 2015 heeft duidelijk gemaakt dat met de huidige monitoringsvallen pas serieuze aantallen volwassen Suzuki-fruitvliegen gevangen worden ruim nadat vanuit de eerste ei-afzet volwassen vliegen zijn ontstaan. Monitoring op ei-afzet is zeer moeilijk, eieren worden apart en in een vrucht afgezet. Hierdoor is het zeer arbeidsintensief.

Voor een modelmatige benadering voor de populatie-ontwikkeling is in het voorjaar van 2015 de eerste kennis beschikbaar over de overwintering onder Nederlandse omstandigheden en de start van de populatieopbouw in het voorjaar.

Een waarschuwingssysteem heeft pas zin als er ook een effectieve bestrijdingsmethode beschikbaar is.

Kers

Het verwijderen van aangetaste vruchten waardoor deze niet in de handel komen, als preventieve maatregel is niet mogelijk omdat de aantasting slecht zichtbaar is. Door vroeg te oogsten en snel in te koelen is met een beginnende aantasting nog een te verkopen product te realiseren, maar dit gaat ten koste van kwaliteit en kwantiteit. Wanneer geen gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet, loopt de schade aan het einde van het oogstseizoen op late rassen op tot 100%.

Op dit moment wordt praktijkervaring opgedaan met het innetten van boomgaarden met insectengaas. Bij zoete kersen is het een perspectiefvolle optie, die in de praktijk steeds meer wordt toegepast maar dit is niet overal toepasbaar of toegestaan. Het innetten van zure kersen is economisch echter niet rendabel. De sector onderzoekt of ook in de komende jaren positieve resultaten met innetten behaald kunnen worden.

Pruim

Door vroeg te oogsten en snel in te koelen is met een beginnende aantasting nog een te verkopen product te realiseren, maar dit gaat ten koste van kwaliteit en kwantiteit. Wanneer geen gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet, loopt de schade aan het einde van het oogstseizoen op late rassen op tot 100%.

Praktijkproeven met parasitaire nematoden geven aan dat 50% afdoding mogelijk is. Dit is echter alleen effectief tegen larven wanneer de vruchten op de grond liggen, waardoor er toch nog (forse) schade in het perceel ontstaat. Uit (inter)nationaal onderzoek zijn nog geen natuurlijke vijanden naar voren gekomen die in de praktijk kunnen worden ingezet.

Innetten van boomgaarden, zoals nu op kleine schaal plaatsvindt bij zoete kersen, is bij pruim niet economisch rendabel omdat in boomgaarden met pruim een basisconstructie voor regenkappen waar insectengaas aan vast gemaakt kan worden, ontbreken. Hierdoor is de investering in pruim veel hoger.

Onbedekte teelt van druif

Hygiënische maatregelen kunnen worden genomen door het verwijderen van druivenafval uit de wijngaard en geen composthoop in de buurt van de wijngaard aan te leggen. Vrij hangende trossen (verwijderen van bladeren) en een kort gemaaide ondergrond zorgen voor minder schaduw en vocht, waardoor de Suzuki-fruitvlieg zich minder makkelijk kan vestigen. Tijdens de oogst dienen de aangetaste vruchten uitgesorteerd en vernietigd te worden.

Het innetten van wijngaarden wordt onderzocht, de fijnmazige netten veroorzaken echter een hoger vochtgehalte, waardoor problemen met de schimmel Botrytis kunnen ontstaan. Ook wordt onderzoek gedaan naar de bescherming van de druif met kaolin/kalk.

Chemisch

In de onbedekte teelt van kers en pruim is een gewasbehandeling met thiacloprid toegelaten voor de bestrijding van bladluizen en wants met een veiligheidstermijn van 14 dagen. Dit middel heeft slechts een beperkte werking tegen Suzuki-fruitvlieg. De minimum interval tussen twee bespuitingen is 60 dagen, bovendien geldt een veiligheidstermijn van 14 dagen, waardoor het slechts 1 maal inzetbaar is.

In de onbedekte teelt van kers, pruim en druif is een gewasbehandeling met spirotetramat toegelaten ter bestrijding van bladluizen en mag alleen na de bloei worden ingezet. De veiligheidstermijn voor kers en pruim is 21 dagen. Het heeft een systemische werking, waarbij het essentieel is dat het op een groeiend gewas wordt toegepast, in kers en pruim is dat in de eerste maand na de bloei. Door de lange veiligheidstermijn is dit middel geen afdoende alternatief voor de bestrijding van Suzuki-fruitvlieg in de oogstperiode van kers en pruim. Tijdens de rijpingsperiode van druiven is de groei van het gewas beperkt.

In de teelt van kers is een gewasbehandeling met acetamiprid met een veiligheidstermijn van 14 dagen toegelaten ter bestrijding van kersenvlieg. Enige werking is te verwachten, maar of de Suzuki-fruitvlieg hiermee afdoende kan worden bestreden, is onbekend.

In pruim en onbedekte teelt van druif zijn enkele middelen tegen andere insecten toegelaten, hiervan is geen nevenwerking op Drosophila suzukii te verwachten.

Bijzondere omstandigheden

De werkzame stof spinosad staat op de lijst van goedgekeurde werkzame stoffen van Verordening (EG) nr. 1107/2009. Het middel Tracer op basis van spinosad is sinds 2004 toegelaten in Nederland in diverse teelten. Op basis van buitenlandse publicaties is bekend dat spinosad werkzaam is tegen de suzuki-fruitvlieg. De toelatinghouder streeft ook in Nederland naar een toelating in steenfruit, waartoe pruim en kers behoren en de onbedekte teelt van druif, na herregistratie van de huidige toelating van het middel Tracer. De herregistratieaanvraag is voorzien in 2017. De toelating in steenfruit en de onbedekte teelt van druif is daarmee niet beschikbaar in 2016.

Conclusie

De NVWA komt tot volgende conclusies:

  • een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif is met het beschikbare pakket aan maatregelen en middelen niet mogelijk;

  • een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif in Nederland wordt bedreigd door onvoldoende bestrijding van Suzuki-fruitvlieg;

  • er is perspectief voor de toelating van een middel op basis van spinosad in de teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is. Voor de gevraagde vrijstellingsperiode is het middel niet beschikbaar.

De tijdelijke vrijstelling van Tracer voor het bestrijden van Suzuki-fruitvlieg in de teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif voldoet aan de criteria voor een noodsituatie.

2.2 Risicobeoordeling

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een advies opgesteld waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van aanvaardbare risico’s.

Humane toxiciteit

Voldoet aan de eisen.

Volksgezondheid

Voldoet aan de eisen.

Gedrag in het milieu

Voldoet aan de eisen.

Ecotoxiciteit

Voldoet aan de eisen met inachtneming van de volgende restrictiezinnen:

Het risico voor aquatische organismen, sediment organismen en niet-doelwit arthropoden (off-crop) kan alleen worden beperkt tot een acceptabel niveau door het gebruik van strenge driftreducerende technieken (maatregelen komen overeen voor deze organismen). De volgende restrictiezin dient op het etiket te worden geplaatst:

Kers en pruim:

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van kersen en pruimen uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van één van de volgende maatregelen:

  • Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een Wannerspuit met reflectieschermen en venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) (Lechler ID 90-015C) met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een KWH k1500-3R2 VLOS 3-rijenspuit met variabele luchtondersteuning en minimaal 90% driftreducerende spuitdoppen en ventilatorstand ‘laag’ in de eerste 20 meter grenzend aan het oppervlaktewater met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 3 meter.

Onbedekte teelt van druif:

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van druiven uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel en met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter.

Voor de teelt in kersen, pruim en druif geldt de volgende restrictie voor het in-crop risico voor bijen:

Gevaarlijk voor bijen. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen (onbedekte teelten). Gebruik dit product niet op plaatsen waar bijen actief naar voedsel zoeken. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Voor natuurlijke vijanden wordt een risico verwacht. Voor geïntegreerde teelten geldt derhalve de volgende zin:

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

Het off-crop risico voor niet-doelwit arthropoden is afgedekt door de gecombineerde restrictiezin voor waterorganismen en niet-doelwit arthropoden (zie boven).

Advies

Gezien het risico adviseert het College een vrijstelling ex artikel 38 Wgb van het gewasbeschermingsmiddel Tracer in de teelt van kers, pruim en druif te verlenen onder vermelding van de volgende risicoreducerende maatregelen / restrictiezinnen:

Kers en pruim:

Het risico voor aquatische organismen, sediment organismen en niet-doelwit arthropoden (off-crop) kan alleen worden beperkt tot een acceptabel niveau door het gebruik van strenge driftreducerende technieken (maatregelen komen overeen voor deze organismen). De volgende restrictiezin dient op het etiket te worden geplaatst:

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van kersen en pruimen uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van één van de volgende maatregelen:

  • Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een Wannerspuit met reflectieschermen en venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) (Lechler ID 90-015C) met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een KWH k1500-3R2 VLOS 3-rijenspuit met variabele luchtondersteuning en minimaal 90% driftreducerende spuitdoppen en ventilatorstand ‘laag’ in de eerste 20 meter grenzend aan het oppervlaktewater met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 3 meter.

Onbedekte teelt van druif:

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van druiven uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel en met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter.

Voor de teelt in kersen, pruim en druif geldt de volgende restrictie voor het in-crop risico voor bijen:

Gevaarlijk voor bijen. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen (onbedekte teelten). Gebruik dit product niet op plaatsen waar bijen actief naar voedsel zoeken. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Voor natuurlijke vijanden wordt een risico verwacht. Voor geïntegreerde teelten geldt derhalve de volgende zin:

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

Het off-crop risico voor niet-doelwit arthropoden is afgedekt door de gecombineerde restrictiezin voor waterorganismen en niet-doelwit arthropoden (zie boven).

3 Overwegingen

Een tijdelijke vrijstelling van het gewasbeschermingsmiddel Tracer is gewenst, omdat zonder deze vrijstelling de teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif op geen enkele andere redelijke wijze te beschermen is tegen Suzuki-fruitvlieg. Hierdoor wordt de landbouwtechnisch doelmatige teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif bedreigd. Belanghebbenden spannen zich in om op korte termijn te beschikken over een regulier toegelaten gewasbeschermingsmiddel.

In het Wettelijk Gebruiksvoorschrift (zie bijlage bij dit besluit) zijn de risico reducerende maatregelen overgenomen die door het Ctgb zijn voorgesteld.

4 Besluit

De adviezen van de NVWA en het Ctgb overnemend, heb ik in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer ter bescherming van de teelt van kers, pruim en de onbedekte teelt van druif tegen Suzuki-fruitvlieg.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt met ingang van 28 november 2016 met dien verstande dat de vrijstelling voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer:

  • a) in de teelt van kers en pruim geldt met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen;

  • b) in de onbedekte teelt van druif geldt met ingang van 1 augustus 2016 en vervalt 28 november 2016;

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven