Ontwerp Ruimtelijke Atlas 2015-2025 (incl welstandsbeleid en uitvoeringsprogramma)

Logo Oost Gelre

Het college van B&W van de gemeente Oost Gelre maakt bekend dat de ontwerp Ruimtelijke Atlas 2015-2025 (inclusief welstandsbeleid en bijbehorend uitvoeringsprogramma 2016-2017) voor een ieder ter inzage ligt.

 

In het voorjaar van 2013 is de gemeente gestart met het opstellen van een nieuwe ruimtelijke structuurvisie, de Ruimtelijke Atlas 2015-2025 genaamd. Een ruimtelijke structuurvisie geeft het ruimtelijk beleid op hoofdlijnen weer voor een gemeente voor de komende 10 jaar.

 

Betrokkenheid

De visie is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen gemeente en een klankbordgroep. In de klankbordgroep zijn inwoners, bedrijven en diverse organisaties vertegenwoordigd.

Inhoud Ruimtelijke Atlas

Het ontwerp van de Ruimtelijke atlas geldt voor het hele grondgebied van de gemeente Oost Gelre. De atlas kan worden aangemerkt als ruimtelijke structuurvisie zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening (Wro). De gemeente is vanuit de Wro verplicht om voor haar gehele grondgebied een of meerdere structuurvisies vast te stellen. In een structuurvisie staan de belangrijkste wensen op het gebied van ruimtelijke ordening. In de visie is bestaand beleid verwerkt en waar nodig geactualiseerd. Ook is rekening gehouden met de Strategie Gemeente Oost Gelre – Samen aan de slag in andere tijden uit 2013.

In de atlas wordt aandacht besteed aan beleidsvelden die een directe relatie hebben met de ruimtelijke ordening, zoals landschap, wonen, verkeer. Maar ook onderwerpen als onderwijs, zorg, recreatie, economie, duurzame energie en maatschappelijke betrokkenheid komen aan de orde. Veel ontwikkelingen op deze gebieden hebben hun invloed op de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente en kunnen daardoor niet ontbreken.

De atlas is voor de gemeente een belangrijk beleidsbepalend document voor de periode 2015-2025. Het is het toetsingskader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma geeft op hoofdlijnen aan hoe deze visie gerealiseerd gaat worden. In deel 1 worden de kernambities van de gemeente Oost Gelre benoemd. Deel 2 geeft vervolgens een duidelijk beeld van de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente. Daarvoor worden alle kernen en het buitengebied apart beschreven.

Welstandsbeleid

In het derde deel van de atlas is het nieuwe welstandsbeleid van de gemeente Oost Gelre beschreven. Deel 3 krijgt daarom naast de status als ruimtelijke structuurvisie ook de status van welstandsnota (Woningwet). Op dit moment zijn nog verschillende welstandsnota’s uit verschillende voormalige gemeenten en periodes van kracht. Het nieuwe welstandsbeleid geldt voor de hele gemeente en stimuleert initiatiefnemers om de ruimtelijke kwaliteit van hun naaste omgeving op peil te houden en te versterken. Ook zijn er gebieden aangewezen, waarbij meer ontwikkelingsvrijheid is toegestaan. Uitgangspunt bij het opstellen van de welstandsnota was een beperkter aantal, helder geformuleerde beoordelingskaders. Ook aan de digitale raadpleegbaarheid is aandacht besteed.

Uitvoeringsprogramma 2016-2017

Het uitvoeringsprogramma 2016-2017 is een los deel, maar maakt integraal deel uit van de besluitvorming. In het uitvoeringsprogramma staan de projecten genoemd die wenselijk zijn om deze visie te realiseren.

Inloopbijeenkomst

Tijdens een inloopbijeenkomst voor de gemeentelijke Woonvisie op 11 februari van 16.00-18.00 uur op het gemeentehuis in Lichtenvoorde, kan de atlas ook worden ingezien. Ook zullen er dan medewerkers aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Ter inzage van 22 januari tot en met 3 maart 2016

Het ontwerp van de Ruimtelijke Atlas ligt met ingang van 22 januari tot en met 3 maart 2016 ter inzage. Het plan kan tijdens openingstijden worden ingezien bij de centrale balie van het gemeentehuis, Varsseveldseweg 2 te Lichtenvoorde.

De interactieve versie van de Ruimtelijke Atlas is raadpleegbaar op www.ruimtelijkeatlas.nl.

De bronbestanden van de Ruimtelijke Atlas zijn beschikbaar op http://ruimtelijkeplannen.oostgelre.nl.

Het plan heeft het plannummer NL.IMRO.1586.RuimtelijkeAtlas-OW01.

Zienswijze n

Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder op de Ruimtelijke Atlas en bijbehorende stukken naar keuze schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen bij de gemeenteraad van Oost Gelre (op afspraak via nummer 0544-393489), en gemotiveerd zijn zienswijze omtrent het ontwerp van de atlas kenbaar maken aan de gemeenteraad van Oost Gelre, postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde.

Naar boven