Multilaterale Overeenkomst M292, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Op grond van randnummer 1.5.1 van Bijlage A van het ADR betreffende het vervoer van beschadigde lithium batterijen conform goedgekeurde voorwaarden van de bevoegde autoriteit voor bijzondere bepaling 376

  • 1. In afwijking van debepalingen van hoofdstuk 3.3 van het ADR, mogen cellen of batterijen met lithiumionen en metallisch lithium bevattende cellen of batterijen die zijn aangemerkt als dermate beschadigd of defect volgens bijzondere bepaling 376 dat zij niet meer overeenstemmen met het type dat is beproefd conform de van toepassing zijnde bepalingen van het Handboek beproevingen en criteria en die onder normale vervoersomstandigheden snel uiteen kunnen vallen, gevaarlijke reacties met andere stoffen kunnen aangaan of een vlam dan wel een gevaarlijke hitte-ontwikkeling of een gevaarlijke uitstoot van giftige, bijtende of brandbare gassen of dampen kunnen veroorzaken, niet worden vervoerd, behalve onder de voorwaarden zoals die zijn uitgevaardigd door de bevoegde autoriteit van een Overeenkomst-sluitende Partij van het ADR; deze bevoegde autoriteit kan ook een goedkeuring erkennen die door de bevoegde autoriteit is afgegeven van een land dat niet een Overeenkomstsluitende Partij van het ADR is, op voorwaarde dat deze goedkeuring in overeenstemming is met de toepasselijke procedures in het kader van ADR, de IMDG Code of de Technische Instructies van de ICAO.

  • 2. Deze Overeenkomst is geldig tot en met 31 december 2016 en is van toepassing op het vervoer op het grondgebied van alle Overeenkomstsluitende Partijen van het ADR, die deze Multilaterale Overeenkomst hebben ondertekend. Indien deze Overeenkomst wordt ingetrokken door een van de ondertekenaars, dan blijft deze tot de aangegeven datum van kracht voor het vervoer op het grondgebied van de Overeenkomstsluitende Partijen van het ADR die de Overeenkomst* niet hebben ingetrokken.

* Deze overeenkomst is geïnitieerd en ondertekend door Duitsland op 3 december 2015 en mede ondertekend door Nederland op 26 mei 2016. Informatie over alle Partijen die de overeenkomst ondertekend hebben, is te vinden op de UNECE-website (zie www.unece.org/trans/danger/multi/multi.htm)

Naar boven