Kennisgeving vaststelling bestemmingsplan en exploitatieplan ‘Klein Where 2016’

Logo Purmerend

Burgemeester en wethouders van Purmerend maken bekend dat de gemeenteraad op 26  mei 2016 het bestemmingsplan ‘Klein Where 2016’ en het exploitatieplan ‘Klein Where 2016’ heeft vastgesteld.

 

Zakelijke inhoud

 

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan (ID-code NL.IMRO.0439.BPKLWHERE2016-va01) biedt een planologische regeling voor het gebied dat bekend staat als Klein Where. Het plan voorziet in de herontwikkeling van een bedrijventerrein naar wonen, met inpassing van één gevestigd bedrijf. Klein Where is centraal in Purmerend gesitueerd. Het wordt omsloten door de Where aan de noordzijde, de Purmerringvaart aan de oostzijde, de Purmerweg aan de zuidzijde en een sloot aan de westzijde. Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, planregels en een verbeelding. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld (paragraaf over Provinciale Ruimtelijke Verordening, Verkeer en parkeren en Overleg ingevolge artikel 3.8 Wro en aanscherping parkeerregeling).

 

Exploitatieplan

De Wet ruimtelijke ordening (Afdeling 6.4 Grondexploitatie) verplicht gemeenten om tegelijkertijd met een bestemmingsplan een exploitatieplan vast te stellen, tenzij het kostenverhaal van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd. Het primaire doel van een exploitatieplan is om kosten die ten behoeve van de herontwikkeling van het gebied moeten worden gemaakt te kunnen verhalen bij alle eigenaren in het exploitatieplangebied. De gemeente Purmerend heeft met een aantal partijen overeenkomsten gesloten over de ontwikkeling van het plan. Binnen het bestemmingsplangebied bevinden zich echter grondeigenaren waarmee de gemeente nog geen samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten. Voor het bestemmingsplan geldt daarom dat het kostenverhaal niet voor alle bouwplannen als bedoeld in art. 6.12 Wro anderszins verzekerd is. De gemeente vindt het verder noodzakelijk om zogenaamde locatie-eisen als bedoeld in artikel 6.12 lid 2 sub c Wro te stellen. De gemeente heeft derhalve een exploitatieplan vastgesteld (ID-code NL.IMRO.0439.EPKLWHERE2016-va01). Het exploitatieplangebied valt binnen de begrenzing van het bestemmingsplangebied, maar komt daar niet geheel mee overeen. In het exploitatieplan is de exacte begrenzing van het exploitatieplangebied opgenomen.

 

Rechtsmiddelen

De vastgestelde plannen liggen met ingang van vrijdag 3 juni 2016 tot en met donderdag 14 juli 2016 tijdens openingstijden ter inzage in de centrale hal van het stadhuis, Purmersteen-weg 42 te Purmerend. De plannen zijn ook te raadplegen via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl en de gemeentelijke website www.purmerend.nl/bestemmings-plannen.

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan beroep ingesteld worden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit is alleen mogelijk voor belanghebbenden die tijdig zienswijzen tegen het ontwerp hebben ingediend, dan wel aan kunnen tonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze naar voren te brengen. Daarnaast voor iedere belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het (bestemmings)plan daarin heeft aangebracht. Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen bij genoemd beroepsorgaan via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet de belanghebbende beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het betreffende besluit. Hiervoor kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening vragen. Een dergelijk verzoek kunt u alleen doen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het verzoek om voorlopige voorziening kan worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor bent u griffierecht verschuldigd.

 

NB. Op het besluit van de gemeenteraad is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke de beroepsgronden tegen het besluit zijn. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. In het beroepschrift dient vermeld te worden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Naar boven