GEMEENTEBESTUUR van VAALS

Logo Vaals

Kenmerk: RS 16.0002595

Datum: 10 mei 2016

Onderwerp:

Instellen inhaalverbod Randweg kern Vaals

Instellen 60 km/u Randweg kern Vaals

Burgemeester en Wethouders van Vaals:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994;

Overwegingen van het besluit:

Bij het opstellen van de verkeersprioriteiten heeft de gemeenteraad in 2008 ingestemd met het uitwerken van het project Nieuwe Hertogenweg / Randweg waarbij onder meer voorzien is in de realisatie van fietsvoorzieningen.

Vereiste van het besluit:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering:

Uit het oogpunt van

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

is het gewenst om een inhaalverbod in te stellen op de Randweg in de kern Vaals voor het deel gelegen buiten de bebouwde kom en voor dit deel een maximale toegestane snelheid van 60 km/u in te stellen.

De herinrichting van de Randweg voorziet in de realisatie van fietspaden langs weerszijden van de rijbaan waarbij een betonband zorgt voor de fysieke afscheiding tussen de rijbaan en het fietspad. Deze fysieke maatregel ter bescherming van de fietser en het bochtig karakter van de Randweg, wat de zichtbaarheid op tegemoetkomend verkeer belemmerd, maken het wenselijk inhaalmanoeuvres te voorkomen teneinde de veiligheid van iedere weggebruiker te waarborgen.

Om de doorstroming op de Randweg buiten de bebouwde kom te bevorderen en de bruikbaarheid van de weg te waarborgen is het is het wenselijk de maximum toegestane snelheid op de Randweg van 50 km/u naar 60 km/u te verhogen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie.

Besluiten:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

  • door plaatsing van het bord F1 van bijlage 1 van het RVV en het aanbrengen van een doorgetrokken streep op de Randweg, buiten de bebouwde kom een verbod in te stellen voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen.

  • een maximum snelheid van 60 km/uur op in te stellen op de Randweg buiten de bebouwde kom vanaf de komgrens nabij de N278 tot aan de komgrens nabij de Nieuwe Hertogenweg middels plaatsing van bord A01(60) van bijlage 1 van het RVV 1990 .

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vaals,

Mr. drs. J.H.M.J. Bertram Drs. R.L.T. van Loo

Secretaris Burgemeester

Mededelingen:

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 7:1 juncto 6:4 van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belangen is getroffen binnen 6 weken ingaande de dag na bekendmaking van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Vaals, postbus 450, 6290 AL Vaals

Het bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en dient ten minste te bevatten:

naam en adres van de indiener;

de dagtekening;

een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

de gronden van het bezwaar.

Tevens kan de indiener van het bezwaarschrift op grond van het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de president van de rechtbank te Maastricht, sector Bestuursrecht (Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht) verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien de indiener van het bezwaarschrift van mening is dat onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist.

Naar boven