Besluit van de Minister van Financiën van 27 mei 2016 betreffende het verlenen van een machtiging aan de stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (Besluit machtiging NLFI in verband met overdracht aandelen A.S.R. Nederland N.V.)

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 3 van de Wet stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen;

BESLUIT:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

de aandelen:

de door NLFI ten titel van beheer gehouden aandelen in A.S.R. Nederland N.V.;

de administratievoorwaarden:

de voorwaarden van administratie Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen;

de greenshoe:

een optie waarbij de underwriters aandelen kunnen kopen van NLFI gelijk aan maximaal 15% van het aantal aandelen dat wordt verkocht bij de beursintroductie;

NLFI:

stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen;

de stock lending agreement:

de overeenkomst tussen NLFI en de underwriters voor de uitvoering van de greenshoe;

de underwriters:

de zakenbanken die zich garant zullen stellen voor het plaatsen van de aandelen bij de beursgang.

Artikel 2 Machtiging overdracht aandelen

  • 1. Aan NLFI wordt hiermee machtiging verleend om namens de Staat de ten behoeve van de beursintroductie van A.S.R. Nederland N.V. benodigde aandelen, inclusief de greenshoe, over te dragen aan de underwriters.

  • 2. De Staat doet ten aanzien van deze aandelen en de overdracht daarvan onder deze machtiging afstand van haar recht om bij beëindiging van de administratie deze aandelen overgedragen te krijgen onder artikel 6.2 van de administratievoorwaarden.

Artikel 3 Machtiging overeenkomsten greenshoe

  • 1. NLFI wordt hiermee gemachtigd om alle voor de greenshoe benodigde overeenkomsten aan te gaan met de underwriters.

  • 2. In de stock lending agreement zal NLFI de voorwaarde doen opnemen dat de opbrengst van de greenshoe direct door de underwriters aan NLFI zal betalen.

Artikel 4 Principiële en zwaarwegende beslissingen

NLFI heeft bij de uitvoering van artikel 2 van dit besluit voor de volgende principiële of zwaarwegende beslissingen de voorafgaande instemming van de Minister, overeenkomstig artikel 4 van de Wet NLFI, nodig:

de vaststelling van:

  • a. het maximaal aantal aandelen dat bij de beursintroductie zal worden verkocht;

  • b. de prijsrange;

  • c. het definitieve aantal aandelen dat bij de beursintroductie zal worden verkocht;

  • d. de definitieve prijs per aandeel; en

  • e. de allocatie van de aandelen.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst.

Artikel 6 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit machtiging NLFI in verband met overdracht aandelen A.S.R. Nederland N.V.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Met de Kamerbrief van 27 november 2015 is het voornemen bekend gemaakt om de verkoop te starten voor A.S.R. Nederland N.V. Met deze Kamerbrief is het advies opgevolgd van NLFI, die de aandelen A.S.R. Nederland N.V. beheert. NLFI heeft ingevolge de Wet NLFI de wettelijke taak om de Minister te adviseren over de strategie tot verkoop van de aandelen door de staat. Op 13 mei 2016 is de zogenoemde ‘intention to float’ aangekondigd, waarmee het voornemen tot de beursgang en notering aan Euronext Amsterdam bekend is gemaakt. Voor de beursintroductie dient dat deel van de aandelen overgedragen te worden aan de underwriters dat tijdens de eerste tranche (inclusief de greenshoe) naar de beurs wordt gebracht.

Met dit machtigingsbesluit wordt NLFI gemachtigd om de aandelen (inclusief de greenshoe) die benodigd zijn voor de beursintroductie over te dragen aan de underwriters. Ingevolge artikel 3 van de Wet NLFI vergt dit een afzonderlijke machtiging van de Minister. In de administratievoorwaarden van NLFI is opgenomen dat bij beëindiging van de administratie de aandelen overgedragen worden aan de staat. In deze machtiging wordt bepaald dat de staat afstand doet van dit recht en NLFI de aandelen rechtstreeks over kan dragen aan de underwriters. Daarnaast wordt NLFI gemachtigd om de voor de greenshoe benodigde overeenkomsten aan te gaan, waaronder begrepen doch niet beperkt tot het aangaan van de leningovereenkomst met de underwriters (stock lending agreement). In de stock lending agreement zal NLFI de voorwaarde opnemen dat de opbrengst van de greenshoe direct door de underwriters aan NLFI zal worden betaald, het principe van collateralised stock lending. Hiermee wordt voorkomen dat er een ongedekt kredietrisico wordt gelopen.

Op grond van de Wet NLFI zijn principiële en zwaarwegende beslissingen uitdrukkelijk onderworpen aan voorafgaande instemming van de Minister. In deze machtiging zijn de principiële en zwaarwegende beslissingen waarvoor de goedkeuring van de Minister nog nodig is in artikel 3 nader aangeduid. Dit betreft het vaststellen van het maximaal aantal aandelen dat bij de beursintroductie verkocht zal worden, de prijsrange, het definitieve aantal aandelen dat verkocht zal worden, de definitieve prijs per aandeel en de allocatie van de aandelen.

Naar boven