Kennisgeving voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport voor Haven-Stad Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken op grond van artikel 7.9 en 7.27 van de Wet milieubeheer bekend dat zij het voornemen hebben een milieueffectrapport voor te bereiden voor Haven-Stad in Amsterdam.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport?

Haven-Stad bestaat uit het deel van het havengebied binnen de Ring A10, de aangrenzende bedrijventerreinen, het gebied rondom station Sloterdijk, het Westerpark en het westelijk deel van de Noordelijke IJ-oever. Het doel is om Haven-Stad geleidelijk te transformeren tot gemengd woon-werkgebied, te beginnen bij station Sloterdijk en bedrijventerrein Sloterdijk I. Om de beoogde transformatie van Haven-Stad te realiseren is een gefaseerde besluitvorming noodzakelijk en worden er afzonderlijke ruimtelijke besluiten genomen. Elk deelgebied binnen Haven-Stad heeft een eigen planning en tempo voor de transformatie.

Het is verplicht voor ontwikkelingen met mogelijk belangrijke nadelige milieugevolgen een m.e.r.-procedure te doorlopen. Het doel van de m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken. Zo ontstaat inzicht in de potentiële milieueffecten op de omgeving en in passende maatregelen om negatieve effecten op de omgeving te verminderen en/of te compenseren. Bij Haven-Stad past een MER dat voldoet aan de volgende voorwaarden: brede reikwijdte, flexibel, onderzoek op maat en geen vastomlijnd programma. In het MER Haven-Stad worden zowel concrete plannen als gebieden waar pas in de verdere toekomst een mogelijke transformatie aan de orde is onderzocht. Het MER bestaat daarom uit een project-MER en een plan-MER gedeelte.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Als eerste stap in de m.e.r.-procedure Haven-Stad is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Het doel van deze notitie is het beschrijven voor welke thema’s en op welke wijze onderzoek verricht zal worden in het milieueffectrapport (MER). Verder wordt inzicht gegeven in de voorgenomen ontwikkelingen, de omvang van het onderzoeksgebied en het detailniveau dat benodigd is voor een goede besluitvorming. De NRD MER Haven-Stad wordt ongeveer begrensd door de Cornelis Douwesweg en Verlengde Stellingweg in het noorden, de Zaanstraat en Danzigerkade in het oosten, de Haarlemmerweg in het zuiden en de Ringweg A10 en Barajasweg in het westen.

In de fase van de NRD wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage gevraagd om advies uit te brengen. Bestuurlijke en maatschappelijke instanties krijgen ook de gelegenheid om advies over de NRD uit te brengen. 

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

De NRD MER Haven-Stad ligt met ingang van 3 juni 2016 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op de volgende adressen:

  • 1.

    Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam;

  • 2.

    Stadsdeelkantoor van stadsdeel West, Bos en Lommerplein 250;

  • 3.

    Stadsdeelkantoor van stadsdeel Nieuw-West, Osdorpplein 1000;

  • 4.

    Stadsdeelkantoor van stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000.

Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl.

De NRD MER Haven-Stad is tevens te raadplegen via de website www.amsterdam.nl/havenstad.

 

Inloopbijeenkomst

De gemeente Amsterdam organiseert een inloopbijeenkomst over Haven-Stad, de NRD en de procedure. U bent van harte welkom.

De informatiebijeenkomst wordt georganiseerd op dinsdag 14 juni 2016 in het Anne Frank Theater Amsterdam, Danzigerkade 5, skylounge derde verdieping. U kunt tussen 16.30 en 19.00 uur langskomen.

Medewerkers van de gemeente Amsterdam zijn bij de informatiebijeenkomst aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Tijdens deze bijeenkomst kunnen geen formele zienswijzen worden ingediend, deze kunnen uitsluitend worden ingediend op de hieronder voorgeschreven wijze.

Hoe kunt u uw zienswijze naar voren brengen?

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze over de NRD MER Haven-Stad naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over de NRD MER Haven-Stad kunt u sturen naar de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen over de NRD MER Haven-Stad kunt u een afspraak maken met Ruimte en Duurzaamheid, programmaorganisatie Haven-Stad, telefoonnummer 14 020.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De Nota van beantwoording zal vervolgens worden betrokken bij het op te stellen MER Haven-Stad.

Het MER Haven-Stad wordt te zijner tijd ter inzage gelegd, gelijktijdig met het ontwerp van het eerste ruimtelijk besluit binnen Haven-Stad dat voorziet in de beoogde ontwikkelingen. Over deze terinzagelegging wordt te zijner tijd kennis gegeven. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen.

Amsterdam, 2 juni 2016

burgemeester en wethouders,

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

Naar boven