Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Laag-Soeren, gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat er inspraak wordt verleend op het voorontwerpbestemmingsplan ‘Laag-Soeren 2016’.

Het voorontwerpbestemmingsplan is tevens voor vooroverleg aangeboden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties (vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening).

Ligging plangebied

Het plan betreft het dorp Laag-Soeren, inclusief randen van het dorp welke thans zijn opgenomen in het bestemmingsplan Landelijk Gebied. Gezien de recente vaststelling en de daarmee vaststaande rechtszekerheid is het plangebied Hof van Soeren (Laag-Soeren Oost) niet meegenomen in deze actualisatie.

Aanleiding

Het voorontwerpbestemmingsplan is opgesteld omdat het bestemmingsplan Laag-Soeren al bijna 10 jaar oud is. Volgens de Wet op de ruimtelijke ordening zijn gemeenten verplicht elke 10 jaar de bestemmingsplannen te actualiseren. In het voorontwerpbestemmingsplan zijn ook de locaties opgenomen waarvoor in de afgelopen 10 jaar een bestemmingsplan is vastgesteld (uitgezonderd Laag-Soeren Oost).

Inhoud

Het plan wil een actueel beeld geven van de toegelaten bouw- en gebruiksmogelijkheden in het dorp Laag-Soeren. Het plan is afgestemd op de laatste inzichten, beleid en regelgeving.

Bestaand (legaal) gebruik blijft mogelijk. Er zijn geen nieuwe bouwvlakken toegevoegd.

Het voorontwerpbestemmingsplan wijkt in zijn vorm- en regelgeving af van de geldende bestemmingsplannen. In de publicatie van de standaardmethodiek voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen en in de vooraankondiging van dit bestemmingsplan is al gewezen op de nieuwe systematiek.

Een aantal punten uit het voorontwerpbestemmingsplan stippen wij hier aan:

  • -

    de huidige Beschrijving-in-Hoofdlijnen wordt vervangen door direct toetsbare regels; in de stedenbouwkundig waarde volle zones gelden daardoor bijvoorbeeld striktere regels voor parkeren en/of erfafscheidingen;

  • -

    het vastleggen van een maximum aantal woningen per bouwvlak;

  • -

    een andere regelgeving voor goot- en bouwhoogtes van monumenten;

  • -

    het opnemen van een regeling voor kamerbewoning;

  • -

    het verruimen van de mogelijkheid tot het uitoefenen van een bedrijf of beroep aan huis.

Inspraak

Wij nodigen u uit om kennis te nemen van het voorontwerpbestemmingsplan. De inspraakperiode biedt u de gelegenheid om ons te wijzen op uw opvatting over het voorontwerpbestemmingsplan en op onvolkomenheden voordat het bestemmingsplan formeel ter visie wordt gelegd.

Inzage van stukken

U kunt het voorontwerpbestemmingsplan vanaf donderdag 2 juni 2016 gedurende 4 weken inzien bij de balie van het Klantcontactcentrum in het gemeentehuis te De Steeg en in het gemeentelijk servicecentrum aan het Ericaplein 5a te Dieren, zie voor de openingstijden www.rheden.nl.

Het voorontwerpbestemmingsplan is ook op de website www.ruimtelijkeplannen.nl in elektronische vorm raadpleegbaar. Op deze website selecteert u het tabblad ‘een plan bekijken’ en vervolgens ‘bestemmingsplannen’ waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder ‘locatie’ of ‘naam’ de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPLS2016-VO01.

Inloopavond

Via deze weg nodigen wij u uit om het analoge plan in te zien tijdens de inloopavond op maandag 6 juni a.s. in ‘t Sprengenhus, Harderwijkerweg 25a te Laag-Soeren. U kunt vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur binnenlopen. Er zal geen centrale presentatie plaatsvinden. Er zijn medewerkers aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Inspraakreacties

Van 2 juni tot en met 30 juni 2016 kan een ieder schriftelijk (geen e-mail) zijn inspraakreactie geven. U kunt uw reactie sturen naar burgemeester en wethouders van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. U wordt verzocht in uw brief duidelijk het zaaknummer 330370 te vermelden.

Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een inspraakreactie te geven. Hiervoor dient u een afspraak te maken met de heer P. Zweers, telefoonnummer (026) 49 76 441.

Het al dan niet indienen van een inspraakreactie heeft geen invloed op de mogelijkheid om later zienswijzen in te brengen bij de gemeenteraad dan wel op de mogelijkheid om later in beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Vervolg procedure

De inspraak reacties (en de reacties van de overleginstanties) op het voorontwerp-bestemmingsplan worden van commentaar voorzien door burgemeester en wethouders.

Hierna krijgt het (al dan niet aangepaste) voorontwerpbestemmingsplan de status van ontwerpbestemmingsplan. Vervolgens zal het ontwerpbestemmingsplan opnieuw gepubliceerd worden in de Regiobode, Staatscourant en op www.overheid.nl. Naar verwachting wordt de tervisielegging medio augustus a.s. bekendgemaakt.

Tegen het ontwerpbestemmingsplan kunnen dan zienswijzen worden ingebracht bij de gemeenteraad. De raad besluit over de zienswijzen en over de vaststelling van het uiteindelijke bestemmingsplan. Daarna kan door degenen die tijdig een zienswijze hebben ingediend nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Steeg, 1 juni 2016

Naar boven