Omgevingsvergunning voor een tijdelijk stationsgebouw bij het stationsplein in Assen.

Logo Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken het volgende besluit bekend.

Een omgevingsvergunning (ex artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)), onderdelen ‘bouwen’ en ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ met een instandshoudingstermijn van 26 maanden.

Ontwerpbesluit

Het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken hebben zes weken ter inzage gelegen; van 12 november 2015 tot en met 23 december 2015. Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.

Stukken inzien

Deze stukken liggen met ingang van 7 januari 2016, gedurende zes weken, ter inzage bij de balie Bouwen, Wonen & Ondernemen in het Stadhuis.

Inhoud

Het Stationsgebied ligt aan de Stadsboulevard (Overcingellaan). Hier komt veel verkeer samen. Trein, bus en taxi brengen dagelijks duizenden mensen van en naar de stad. In het Stationsgebied liggen nieuwe kansen. Het nieuwe station met o.a. een nieuw stationsgebouw, en plein maakt het mogelijk de woonwijk Assen Oost bij het Stationsgebied en het centrum te betrekken. Een groot plein aan het station leidt voetgangers naar het centrum van de stad. Om dit te kunnen realiseren zijn er tijdelijke voorzieningen nodig om het definitieve stationsgebouw en de nieuwe inrichting te kunnen realiseren. Tijdens de sloop van het bestaande en de bouw van het nieuwe station zal voor de reizigers een tijdelijk stationsgebouw worden gebouwd. Het tijdelijke station wordt geplaatst op een locatie waar volgens het bestemmingsplan geen bouwwerken mogen worden opgericht. Deze strijdigheid vind gedurende een periode van 26 maanden plaats. Ook zullen er enkele (tijdelijke) winkels en kantoren worden gerealiseerd. Gezien de maatschappelijke waarde van een nieuw station is de ruimtelijke impact van de tijdelijke strijdigheid beperkt.

Crisis- en herstelwet en de co ö rdinatieregeling

Het besluit is ter uitvoering van de FlorijnAs. De FlorijnAs is aangemerkt als een lokaal project met nationale betekenis (artikel 2.18 en verder van de Crisis- en herstelwet). Het Stationsgebied is een deelproject van de FlorijnAs. Hiervoor is onder de Crisis- en Herstelwet op 27 oktober 2011een structuurvisie vastgesteld. Ten aanzien van alle te nemen besluiten die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van de projecten binnen de FlorijnAs geldt de gemeentelijke coördinatieregeling (paragraaf 3.6.1. van de Wet ruimtelijke ordening).

Mogelijkheden instellen beroep

De dag na aanvang van de bovengenoemde termijn van terinzagelegging, kan beroep worden ingesteld door degenen die tijdig zienswijzen bij het college van burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt alsmede door belanghebbenden die aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest zienswijzen kenbaar te maken. Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is op de besluiten van toepassing. Dat betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en kunnen na de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking op de dag na de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven