Bekendmaking hernieuwde vaststelling bestemmingsplan Mariaplaats 14, Binnenstad met omgevingsvergunning (revisie)

Logo Utrecht

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 2 juni 2016 gedurende zes weken ter inzage ligt:

1. het op 19 mei 2016 opnieuw vastgestelde bestemmingsplan Mariaplaats 14, Binnenstad en het daarbij behorende vaststellingsbesluit. Het bestemmingsplan is vastgelegd in het digitale bestand NL.IMRO.0344.BPMARIAPLAATS-VA02.gml.

2. de op 19 mei 2016 goedgekeurde revisietekeningen die behoren bij de omgevingsvergunning HZ_WABO-11-10638 d.d. 12 maart 2015.

 

Bij de vaststelling op 19 mei 2016 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan gewijzigd ten opzichte van het op 5 maart 2015 vastgestelde bestemmingsplan. Dit is een gevolg van de tussenuitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (verder: de Afdeling) van 30 december 2015 (201503466/1) waarbij de gemeente is opgedragen de door de Afdeling geconstateerde gebreken te herstellen en het bestemmingsplan op een aantal onderdelen te wijzigen.

Naar aanleiding van de tussenuitspraak en de resultaten van het akoestisch onderzoek heeft de vergunninghouder een verzoek tot revisie ingediend op enkele ondergeschikte onderdelen, zoals het aanbrengen van een inpandige geluidsluis, geluidsisolerend glas en ramen die niet geopend kunnen worden.

 

Plangebied en doelstelling

Het plangebied betreft het perceel Mariaplaats 14 in de Binnenstad. Het doel van het bestemmingsplan is om na sloop van de huidige bebouwing aan de achterzijde van het perceel een nieuwe sociëteitsruimte te bouwen waarbij de sociëteit de nieuwe ruimte ook kan verhuren voor vergaderingen en er ruimte is voor een beperkte uitbreiding van de keuken. Op de vrijkomende ruimte zal een tuin worden aangelegd.

 

Wijzigingen

Naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling is verduidelijkt welk gebruik door de sociëteit ter plaatse is toegestaan en wat onder additionele/ondergeschikte horeca moet worden verstaan en waar die wordt toegestaan. In de regels van het voorliggende bestemmingsplan zijn deze onduidelijkheden als volgt weggenomen:

 

1) Aan artikel 1 (begrippen) zijn de volgende begrippen toegevoegd:

- verenigingsleven: het voor verenigingsleden houden van sociale en culturele bijeenkomsten, zoals lezingen, vergaderingen, debatten, toneelactiviteiten.

- additionele horeca: het verstrekken van dranken of etenswaren voor gebruik ter plaatse als ondergeschikte activiteit bij een hoofdfunctie, niet zijnde horeca, waarbij de additionele horeca-activiteiten passen bij de hoofdfunctie qua uitstraling, dienen ter ondersteuning van de hoofdfunctie, inpandig zijn en niet los van de hoofdfunctie toegankelijk zijn.

2) Artikel 3.1 onder c is gewijzigd naar: vergaderruimte, met additionele horeca.

3) Artikel 3.1 onder d is gewijzigd naar: maatschappelijk in de vorm van verenigingsleven, met additionele horeca.

4) Artikel 4.1 is gewijzigd naar: De voor Tuin aangewezen gronden zijn uitsluitend bestemd voor tuinen behorende bij de op de aangrenzende gronden gelegen gebouwen met inachtneming van lid 4.4, voor de ontsluiting van aangrenzende woningen en onderhoud.

5) Artikel 4.4 (specifieke gebruiksregels) is gewijzigd naar: Het gebruik van de tuin aan de zijde van Achter Clarenburg is uitsluitend toegestaan onder de volgende voorwaarden:

- de tuin wordt uitsluitend gebruikt voor verenigingsleven als bedoeld in lid 3.1 onder d, maar zonder additionele horeca.

 

Daarnaast heeft de Afdeling aangegeven dat onvoldoende was gemotiveerd dat er geen aanleiding is het gebruik van de tuin op enigerlei wijze te reguleren en regels te stellen over het openen van ramen. Er moet alsnog worden gemotiveerd dat met het oog op de belangen van omwonenden in dit geval onbeperkte gebruik van de tuin door de Sociëteit aanvaardbaar is, dan wel moet een andere planregeling worden opgenomen. Voorts moet worden gemotiveerd dat geen aanleiding bestaat om in het plan regels te stellen over het openen van ramen, dan wel moet een andere planregeling opgenomen worden. Vanwege het voorgaande is alsnog akoestisch onderzoek uitgevoerd en zijn aanpassingen in de toelichting van het bestemmingsplan gedaan, met name paragraaf 5.2.

 

Inzien

Het bestemmingsplan, vaststellingsbesluit en gewijzigde omgevingsvergunning liggen ter inzage van donderdag 2 juni 2016 tot en met woensdag13 juli 2016 in het Stadskantoor, Stadsplateau 1, 5e verdieping, 3521 AZ Utrecht.

Het bestemmingsplan is ook digitaal raadpleegbaar:

• via de landelijke site ruimtelijkeplannen.nl; (deze versie is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies)

• via de gemeentelijke website utrecht.nl/bestemmingsplannen.

 

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep kan worden ingesteld bij:

 

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Zo mogelijk dient een kopie van het bestreden besluit bijgevoegd te worden.

 

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om ’voorlopige voorziening’ ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Voor het instellen van beroep of een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Het is niet mogelijk om per e-mail of anderszins digitaal beroep in te stellen.

 

Naar boven