Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 20 mei 2016, nr. WJZ/16040907, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en intrekking van de Regeling bestrijding boktor

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet en artikel 17 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling bestrijding boktor wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Artikel 12i van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel c, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. afgebakende gebieden: in de Europese Unie, overeenkomstig artikel 6 van uitvoeringsbesluit nr. 2012/138/EU, vastgestelde besmette zones en bufferzones.

2. Na het vierde lid worden drie leden toegevoegd, luidende:

  • 5. Gevoelige planten, van oorsprong uit afgebakende gebieden, mogen alleen binnen de Europese Unie worden vervoerd indien zij voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in punt 1 van sectie 2 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/138/EU.

  • 6. Gevoelige planten, niet van oorsprong uit afgebakende gebieden, maar binnengebracht in een afgebakend gebied, mogen alleen binnen de Europese Unie worden vervoerd indien zij voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in punt 2 van sectie 2 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/138/EU.

  • 7. Gevoelige planten, ingevoerd overeenkomstig het tweede lid, afkomstig uit derde landen waarvan bekend is dat het schadelijke organisme er voorkomt, mogen alleen binnen de Europese Unie worden vervoerd indien zij voldoen aan de voorwaarden van punt 3 van sectie 2 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/138/EU.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 20 mei 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze regeling wordt de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten (RIUVP) gewijzigd en de Regeling bestrijding boktor ingetrokken. Het in stand houden van de Regeling bestrijding boktor is niet meer noodzakelijk, omdat de laatste twee afgebakende gebieden in Nederland (Almere en Winterswijk) die indertijd in verband met de aanwezigheid van Anoplophora glabripennis (Motschulsky) (Aziatische boktor) zijn ingesteld, kunnen worden opgeheven. Het resterende artikel 11a uit de Regeling bestrijding boktor, dat is gericht op het stellen van specifieke voorwaarden voor het vervoeren van voor Anoplophora chinensis (Forster) (Oost-Aziatische boktor) gevoelige planten binnen de Europese Unie, wordt toegevoegd aan artikel 12i van de RIUVP (artikel 12i, leden 5 tot en met 7).

2. Opheffen afgebakende gebieden Aziatische boktor

In november 2010 is in esdoornbomen in een industriegebied in Almere de Aziatische boktor aangetroffen. In juli 2012 werd in een woonwijk in Winterswijk de Aziatische boktor gevonden.

Vanwege de schadelijkheid van deze boktor voor loofbomen en struiken zijn indertijd op basis van artikel 16 van Richtlijn nr. 2000/29/EG van de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG 2000, L 169) maatregelen ingesteld om de verspreiding van de boktor tegen te gaan. Deze maatregelen hielden onder meer in dat in een straal van honderd meter rondom de vindplaats van de boktor alle nader omschreven waardplanten werden verwijderd en onderzocht. In een straal van 1000 meter rondom de vindplaats werden visuele inspecties uitgevoerd naar de aanwezigheid van de boktor. Daarnaast mochten uit het gebied met een straal van 500 meter rondom de vindplaats (het buffergebied) geen (delen van) nader omschreven waardplanten met een doorsnede groter dan 2,5 centimeter worden vervoerd of bewerkt zonder toestemming van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Beide buffergebieden hebben sinds de vondsten van de boktor onder toezicht van de NVWA gestaan. De NVWA heeft jaarlijks inspecties uitgevoerd in deze gebieden om na te gaan of de Aziatische boktor daadwerkelijk is uitgeroeid. Omdat er geen tekenen van de aanwezigheid van de Aziatische boktor zijn aangetroffen, wordt de gebiedsafbakening in Almere en Winterswijk opgeheven en zijn de maatregelen in de buffergebieden niet langer van kracht.

3. Specifieke voorwaarden voor gevoelige planten Oost-Aziatische boktor (artikel 12i, leden 5 t/m 7)

Het resterende artikel 11a uit de Regeling bestrijding boktor is toegevoegd aan artikel 12i van de RIUVP. Dit artikel gaat in op de specifieke voorwaarden die in Uitvoeringsbesluit (EU) 2012/138 worden gesteld voor het vervoer van voor de Oost-Aziatische boktor gevoelige planten binnen de Europese Unie. Dit betreft het vervoer van 1) gevoelige planten, van oorsprong uit afgebakende gebieden in de Europese Unie, 2) gevoelige planten, niet van oorsprong uit afgebakende gebieden maar binnengebracht in een afgebakend gebied in de Europese Unie en 3) gevoelige planten uit derde landen waarvan bekend is dat het schadelijk organisme (de Oost-Aziatische boktor) daar voorkomt. Deze specifieke voorwaarden hebben onder meer betrekking op de inspectie van deze planten en de aanwezigheid van een plantenpaspoort.

4. Regeldruk

De regeldruk, zoals die in kaart is gebracht bij het van kracht worden van de invoering van de maatregelen ten aanzien van de buffergebieden voor de Aziatische boktor, wordt met het intrekken van de Regeling bestrijding boktor teniet gedaan. Voor het afgebakende gebied in Winterswijk waren de administratieve lasten voor met name burgers bepaald op 100 uur per jaar. Burgers en de gemeente moesten jaarlijks toestemming vragen voor het snoeien of rooien van gevoelige planten in het betreffende gebied. Voor het afgebakende gebied in Almere was de regeldruk al als verwaarloosbaar gekwantificeerd, omdat in het betreffende industriegebied weinig groen aanwezig is.

Het toezicht op de naleving van de voorschriften door de NVWA werd uitgevoerd binnen de bestaande capaciteit.

Het ongewijzigd overhevelen van de bepalingen van specifieke voorwaarden voor het vervoeren van voor de Oost-Aziatische boktor gevoelige planten binnen de Europese Unie van de Regeling bestrijding boktor naar de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten (artikel 12i, leden 5 tot en met 7) leidt niet tot toe- of afname van de regeldruk.

5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Aangezien het hier om het opheffen van belemmeringen met betrekking tot vervoer en bewerking gaat is besloten deze regeling eerder dan het volgende vaste verandermoment in werking te laten treden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven