Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 20 mei 2016, nr. WJZ/16046156, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/412

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/412 van de Commissie van 17 maart 2016 tot machtiging van de lidstaten om tijdelijk af te wijken van een aantal bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad ten aanzien van essenhout van oorsprong uit of verwerkt in Canada (PbEU 2016, L 74) en artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12g wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12h

  • 1. Voor de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder uitvoeringsbesluit 2016/412: Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/412 van de Commissie van 17 maart 2016 tot machtiging van de lidstaten om tijdelijk af te wijken van een aantal bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad ten aanzien van essenhout van oorsprong uit of verwerkt in Canada (PbEU 2016, L 74).

  • 2. Hout van Fraxinus L., van oorsprong uit of verwerkt in Canada, mag slechts in de Europese Unie worden binnengebracht indien het:

    • a. voldoet aan de voorwaarden van de bijlage bij uitvoeringsbesluit 2016/412 en

    • b. vergezeld gaat van een in Canada afgegeven fytosanitair certificaat als bedoeld in artikel 2 van uitvoeringsbesluit 2016/412.

B

Artikel 23, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Artikel 12h vervalt met ingang van 1 januari 2018.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 20 mei 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten geeft uitvoering aan Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/412 van de Europese Commissie van 17 maart 2016 tot machtiging van de lidstaten om tijdelijk af te wijken van een aantal bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad ten aanzien van essenhout van oorsprong uit of verwerkt in Canada (PbEU 2016, L 74) (hierna: uitvoeringsbesluit).

De Europese Unie kent regelgeving ten aanzien van de import van essenhout. De EU-maatregelen zijn gericht op het voorkomen van de introductie van de schadelijke essenprachtkever (Agrilus planipennis Fairmaire), die voor essen een ernstige bedreiging vormt.

De kever komt oorspronkelijk voor in Azië, maar heeft zich sinds begin deze eeuw ook gevestigd in onder meer Canada en de Verenigde Staten en daar vele bomen aangetast. De meeste bomen sterven enkele jaren na aantasting.

In 2014 is de EU-regelgeving ten aanzien van essenhout aangescherpt. De aanscherping hield onder meer in dat de schors en 2,5 cm van de buitenkant van het essenhout moet zijn verwijderd. Bezwaar van deze maatregel is dat dit leidt tot veel houtverlies en daarmee economische consequenties heeft voor de houtwinningsindustrie.

Canada heeft de Europese Commissie verzocht om erkenning van een aantal procedures die moeten waarborgen dat voldaan wordt aan het beschermingsniveau dat bijlage IV, deel A, rubriek 1, punt 2.3 van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermde maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG 2000, L 169) voorschrijft.

Deze procedures hebben betrekking op de wijze van verwerken van het essenhout, eisen aan de voorzieningen waar het hout geproduceerd, behandeld of opgeslagen wordt, inspecties voorafgaand aan uitvoer van het hout uit Canada en etikettering van het hout.

Met het uitvoeringsbesluit staat de Europese Commissie de lidstaten toe essenhout uit Canada te importeren mits voldaan wordt aan de voorwaarden omschreven in de bijlage bij het uitvoeringsbesluit. Dit betekent onder meer dat het essenhout van schors dient te zijn ontdaan, een hittebehandeling moet hebben ondergaan, opgeslagen en behandeld is in een voorziening die door de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) of door een door de CFIA erkende instantie wordt goedgekeurd en maandelijks wordt geïnspecteerd. Daarnaast dient elke bundel van het betreffende hout genummerd te zijn en te zijn voorzien van een etiket met de woorden “HD-KD’’ of ‘‘Heat Treated-Klin Dried’’ en afgegeven te zijn door of onder toezicht van een aangewezen functionaris van de erkende voorziening waar het hout is geproduceerd, behandeld of opgeslagen. Het betreffende hout dient voor uitvoer uit Canada door de CFIA of door een door de CFIA erkende instantie te worden geïnspecteerd om na te gaan of alle fytosanitaire procedures zijn doorlopen en het product vrij is van schadelijke organismen.

Het uitvoeringsbesluit geldt tot 1 januari 2018.

2. Regeldruk

Deze regelingswijziging leidt tot zeer geringe effecten op de regeldruk. Het essenhout uit Canada moet voorzien zijn van een in Canada afgegeven fytosanitair certificaat. Het importerende bedrijf dient het certificaat minimaal één jaar in zijn bedrijfsadministratie te bewaren. De kosten van een dergelijke bewaarplicht zijn geheel afhankelijk van het aantal partijen dat het bedrijf importeert. Bij een beperkte import zullen de kosten nihil zijn.

Het toezicht en de handhaving door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit wordt uitgevoerd binnen de bestaande capaciteit. Dit geldt eveneens voor de rapportage over het aantal zendingen van het betreffende essenhout dat jaarlijks aan de Commissie moet worden gezonden en de kennisgeving aan de Commissie van elke zending die niet aan het Uitvoeringsbesluit voldoet.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de hier aan de orde zijnde Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven