Vacatures Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers, Raden voor Rechtsbijstand

De Raad voor Rechtsbijstand is door de Minister van Veiligheid en Justitie belast met de uitvoering van diverse taken in het kader van de Wet beëdigde tolken en vertalers (Wbtv) en het bijbehorende Besluit beëdigde tolken en vertalers, die op 1 januari 2009 in werking zijn getreden.

In dat kader heeft de Raad onder meer een landelijke Klachtencommissie voor beëdigde tolken en vertalers ingericht.

De Klachtencommissie Wbtv telt ten minste drie leden en hoogstens acht leden. Ook kunnen plaatsvervangende leden aangewezen worden. In verband met het maximale benoemingsperiode van enkele leden van de klachtencommissie zijn we op korte termijn op zoek naar 3 leden van de commissie. De Raad nodigt daarom belangstellenden voor het lidmaatschap van deze commissie uit hun interesse kenbaar te maken.

Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers

De Klachtencommissie Wbtv behandelt klachten over de wijze waarop een beëdigd tolk of vertaler zich bij een bepaalde aangelegenheid heeft gedragen. De commissie behandelt de klachten tijdens een hoorzitting en brengt aan de Raad voor Rechtsbijstand advies uit over eventuele maatregelen.

Dezelfde werkwijze kan worden gevolgd bij het behandelen van klachten over niet-beëdigde IND tolken.

Elke klacht wordt behandeld door een samenstelling van de Klachtencommissie Wbtv, bestaande uit de voorzitter (of voorzitter-plaatsvervanger) die jurist is, een lid dat tolk of vertaler is en een lid dat geen tolk of vertaler is. Partijen worden in de gelegenheid gesteld een toelichting te geven op een hoorzitting van de commissie.

De Klachtencommissie Wbtv heeft zelf nadere regels over haar werkwijze vastgesteld, waaronder de duur van de benoemingen, en brengt eenmaal per jaar verslag uit aan de Minister van Veiligheid en Justitie.

Het Bureau Wbtv van de Raad voor Rechtsbijstand ondersteunt de commissie bij haar werkzaamheden en vormt het secretariaat.

Voor de functie van lid van de Klachtencommissie Wbtv zoekt de Raad:

  • Eén ervaren beëdigde tolk én beëdigd vertaler in de zin van de Wet beëdigde tolken en vertalers met een voltooide hbo-opleiding of universitaire opleiding, bij voorkeur met ervaring binnen het justitiële domein (straf- en vreemdelingenrecht).

  • Twee kandidaten die niet werkzaam zijn als tolk of vertaler. De voorkeur gaat daarbij uit naar mensen die ervaring of affiniteit hebben met tolk- en vertaaldiensten en/of ervaring met klachtafhandeling of vergelijkbare procedures.

De bijeenkomsten van de Klachtencommissie Wbtv vinden doorgaans plaats overdag op vrijdagen bij de Raad voor Rechtsbijstand in Utrecht of in ‘s-Hertogenbosch. Belangstellenden dienen rekening te houden met hun beschikbaarheid op die dag.

Vergoeding

De leden van de Klachtencommissie Wbtv ontvangen vacatiegelden op basis van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies en een vergoeding voor reis- en verblijfkosten overeenkomstig het Reisbesluit binnenland.

Meer informatie

Meer informatie, waaronder de tekst van de Wet en het Besluit beëdigde tolken en vertalers, is te vinden op www.bureauwbtv.nl/bibliotheek.

Belangstellenden kunnen tevens contact opnemen met de secretaris van de klachtencommissie, de heer J.J.L. Link via klachtenwbtv@rvr.org of 088 787 1708 (ma, di, do).

Sollicitaties kunnen tot 29 februari 2016 schriftelijk of per e-mail worden gericht aan:

Raad voor Rechtsbijstand

Bureau Wbtv

de heer J.J.L. Link

Postbus 2349

5202 CH ’s-Hertogenbosch

E-mail: klachtenwbtv@rvr.org

Naar boven