Ontwerpbestemmingsplan, Noordelijk Plassengebied 2015, gemeente Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend, dat met ingang van vrijdag 27 mei 2016 gedurende zes weken, het ontwerpbestemmingsplan Noordelijk Plassengebied 2015 met bijbehorende stukken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage liggen bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis. Bij het ontwerpbestemmingsplan behoort geen exploitatieplan.

 

Toelichting

Het Noordelijk Plassengebied ligt aan de noordrand van Zoetermeer. Het is een waterrijk natuur- en recreatiegebied met een zeer lage bebouwingsdichtheid. Het vormt de overgang van de stad naar het polderlandschap. In het gebied zijn historische elementen aanwezig, zoals molens en gemalen. Het karakter van het gebied wordt in sterke mate bepaald door de grote hoeveelheid water. Het plangebied omvat drie plassen, namelijk de Zoetermeerseplas, de Noordhovenseplas en de Benthuizerplas.

Het plangebied wordt begrensd door:

in het noorden : de grens met de gemeente Zoeterwoude

in het oosten : de grens met de gemeente Alphen aan den Rijn

in het zuiden : de woonwijken De Leyens en Noordhove

in het westen : de Zoetermeerse Meerpolder

 

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de nu nog geldende bestemmingsplannen zijn:

  • -

    De jaarlijks terugkerende evenementen zijn in een ’specifieke aanduiding Cultuur en Ontspanning - evenemententerrein 1 en 2' vastgelegd in de regels.

  • -

    Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de horeca aan het Lange Land (Itamea) te verplaatsen naar het naastgelegen parkeerterrein en om tegelijkertijd groen en het parkeerterrein op het perceel van de horeca te leggen.

  • -

    Voor de Schansbaan 90 wordt een functiewijziging van Horeca naar Wonen mogelijk gemaakt. Tevens is de mogelijkheid opgenomen voor het realiseren van een etage op het gebouw, alsmede een berging/trapopgang op het hoofdgebouw van maximaal 20 m² en een maximale bouwhoogte van 3 m, alsmede een hekwerk op het hoofdgebouw met een maximale hoogte van 1 m.

  • -

    Er wordt een bouwmogelijkheid voor de reddingsbrigade opgenomen met een uitkijktoren van maximaal 6 m hoog.

  • -

    Er zijn vijf camperplaatsen mogelijk gemaakt als pilot, naar aanleiding van een motie van de raad, Motie 1506-52B.

  • -

    De bouwmogelijkheden binnen de bestemming ‘Sport’ op de locatie waar de Zoetermeerse Kano Vereniging is gevestigd worden vergroot van 20% naar 25%, zodat een nieuw gebouw kan worden gerealiseerd.

  • -

    Er is een aanduiding ‘parkeerterrein’ opgenomen op de locatie tussen ’t Geertje en AA-zicht binnen de bestemming ‘Groen’.

  • -

    Binnen de bestemming ‘Water’ is de doorvaarhoogte verhoogd van 1.25 m naar 1.40 m.

  • -

    De grens van het strand is aangepast.

 

Indienen van zienswijzen

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan Noordelijk Plassengebied 2015 naar voren brengen.

 

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.

Voor het kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.

 

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer.

Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u bellen naar telefoonnummer 14 079. De Omgevingsbalie is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op vrijdag aansluitend tot 19.30 uur. U dient voorafgaand aan uw bezoek aan de Omgevingsbalie digitaal een afspraak in te plannen op www.zoetermeer.nl.

 

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

http://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-plannen_46745/item/noordelijk-plassengebied_63274.html

 

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken zijn digitaal raadpleegbaar op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00014-0002 

 

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld op http://mos.zoetermeer.nl/e/d/dr/NL.IMRO.0637.BP00014-0002

Zoetermeer, 26 mei 2016

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer,

De secretaris

drs. H.M.M. Koek

De burgemeester

Ch.B. Aptroot

Naar boven