Regeling van de Minister van Economische Zaken van 12 mei 2016, nr. WJZ / 16054734, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2014 in verband met het vastleggen van vergoedingen voor twee handelsregisterproducten

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2 van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3, tweede lid, van de Financiële regeling handelsregister 2014 worden, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel l door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • m. voor Application Programming Interface Search (KvK API Search), verstrekt via internet:

    • bij een afname van 1 tot 50.000 gegevensleveringen per aanvraag: € 0,03 per gegevenslevering;

    • bij een afname van 50.000 tot 100.000 gegevensleveringen per aanvraag: € 0,025 per gegevenslevering;

    • bij een afname van 100.000 of meer gegevensleveringen per aanvraag: € 0,02 per gegevenslevering;

  • n. voor Application Programming Interface Profile (KvK API Profile), verstrekt via internet:

    • bij een afname van 1 tot 15.000 gegevensleveringen per aanvraag: € 0,23 per gegevenslevering;

    • bij een afname van 15.000 tot 35.000 gegevensleveringen per aanvraag: € 0,18 per gegevenslevering;

    • bij een afname van 35.000 of meer gegevensleveringen per aanvraag: € 0,15 per gegevenslevering.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 12 mei 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

In deze regeling worden de tarieven vastgelegd voor twee producten die aangeboden worden door de Kamer van Koophandel. Het betreft de producten een Kamer van Koophandel Application Programming Interface Search (KvK API Search) en een Kamer van Koophandel Application Programming Interface Profile (KvK API Profile).

Kamer van Koophandel Application Programming Interface (KvK API) betreft voor de Kamer van Koophandel een nieuw digitaal kanaal om gegevens uit het handelsregister ter beschikking te stellen. Een API is een verzameling van definities, waarmee softwareprogramma‘s onderling kunnen communiceren. De KvK API ontsluit laagdrempelig en real time basisinformatie uit het handelsregister.

KvK heeft twee typen API ontworpen, KvK API Search en KvK API Profile. Met behulp van de KvK API Search kan worden gezocht in het handelsregister, bijvoorbeeld op nummer of naam van de onderneming. Nadat een lijst met enkele basisgegevens van een tiental inschrijvingen wordt getoond, kan een keuze worden gemaakt. Indien de afnemer meer gegevens wil verkrijgen, moet een nieuwe uitvraag gedaan worden. De KvK API Profile betreft het per keer verkrijgen van een meer uitgebreide set aan gegevens over één specifieke inschrijving.

Voor de twee producten wordt een gedifferentieerd tarief vastgesteld. Naarmate er meer gegevens worden afgenomen, daalt de prijs per stuk. Deze wijze van beprijzen is voor meer informatieproducten uit het handelsregister van toepassing.

De regeling is, ingevolge richtlijn nr. 2015/1535/EG van het Europese Parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEU 2015, L 241), voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat hier om een kennisgeving die betrekking heeft op technische specificaties of andere eisen die verbonden zijn met fiscale of financiële maatregelen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f, onder iii, van richtlijn nr. 2015/1535/EG. Voor deze kennisgeving geldt geen stand still periode (artikel 7, vierde lid, van die richtlijn).

Aan de regeling zijn geen administratieve lasten gebonden.

De termijn van de inwerkingtreding wijkt af van het beleid inzake de vaste verandermomenten. Deze afwijking houdt verband met het feit dat de afnemers van de betreffende producten gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven