Gemeente Heusden –opheffen bushalte voor Haarsteegsestraat 104-106 en nieuwe halte realiseren voor Haarsteegsestraat 108-Haarsteeg

Logo Heusden

Ons kenmerk: verkeersbesluit 2016-03

Burgemeester en wethouders van Heusden,

Gelet op:

het feit dat voor het plaatsen van het bord L3, bushalte, en de blokmarkering geen verkeersbesluit zoals bedoeld in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist is;

het feit dat het bord L3, bushalte, en de blokmarkering niet zijn vermeld in art. 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. Dat in dit artikel is opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is;

het feit dat ingevolge artikel 23 eerste lid aanhef en onder 2 in samenhang met het tweede lid van het RVV1990 de bestuurder zijn voertuig, behoudens voor het onmiddellijk laten in- en uitstappen van passagiers, niet mag laten stilstaan bij een bord “bushalte” ter hoogte van de blokmarkering;

het feit dat een besluit tot plaatsing van het verkeersbord L3 moet worden geacht mede te zijn gericht op het rechtsgevolg dat dit verbod ter plaatse van kracht wordt. Als zodanig behelst het een publiekrechtelijke rechtshandeling. Het is dus een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

Overwegende dat:

dat de bushalte ter hoogte van Haarsteegsestraat 104-106 in Haarsteeg in het kader van toegankelijk openbaar busvervoer moet worden aangepast met hogere perrons en een betere instapmogelijkheid;

dat door de Provincie Noord-Brabant hiervoor een handboek met richtlijnen is opgesteld;

dat de halte op de huidige locatie niet inpasbaar is i.v.m. ruimtegebrek;

dat het mogelijk is in de groenstrook voor Haarsteegsestraat 108 een toegankelijke halte te realiseren;

dat de in dit besluit genoemde weg in beheer en eigendom is van de gemeente Heusden.

Belangenafweging:

De loopafstand naar de bushalte wordt voor een aantal omwonenden groter en voor anderen over dezelfde afstand kleiner. Men ondervindt geen hinder van het verbod om het voertuig niet te laten stilstaan bij het bord L3 ter hoogte van Haarsteegsestraat 108. Op deze locatie wordt namelijk niet geparkeerd.

Gehoord :

Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Oost, basisteam Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen onderhavig besluit.

nemen gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

De bushalte ter hoogte van Haarsteegsestraat 104-106 op te heffen en een nieuwe halte te realiseren ter hoogte van Haarsteegsestraat 108 in Haarsteeg en deze halte toegankelijk te maken conform de richtlijnen van de Provincie Noord-Brabant. De halte is herkenbaar door het plaatsen van bord L3.

Vlijmen, 13 januari 2016

namens het college van Heusden,

Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,

J.van der Borgh

MEDEDELINGENBezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:

  • -

    Uw naam en adres;

  • -

    De datum;

  • -

    Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -

    Argumenten voor het bezwaar.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven