Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 9 mei 2016, nr. MINBUZA-2016.247447, tot wijziging van het besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 3 juni 2015, nr. MINBUZA-2015.284092, tot vaststelling van beleidsregels voor sluiten van schenkingsarrangementen met het oog op de ontwikkeling en aanbesteding van ontwikkelingsrelevante infrastructurele projecten (Develop2Build)

De Minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 32 van de Comptabiliteitswet 2001;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij het besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 3 juni 2015, nr. MINBUZA-2015.284092, tot vaststelling van beleidsregels voor sluiten van schenkingsarrangementen met het oog op de ontwikkeling en aanbesteding van ontwikkelingsrelevante infrastructurele projecten (Develop2Build)1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In paragraaf 1 (Definities) tweede lid, komt onderdeel b te luiden:

b. Terms of Reference:

De door de Ontvangende Overheid en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland opgestelde opdrachtbeschrijving voor het uitvoeren van een Project. De Terms of Reference omvatten een beschrijving van het Infrastructurele Project en een overzicht van de activiteiten en producten die de opdrachtnemer moet uitvoeren ten behoeve van de uitvoering van het Project.

B

Paragraaf 5, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Het Project komt pas in aanmerking voor een Schenking onder een Schenkingsarrangement als er tussen de partijen overeenstemming is over (i) Terms of Reference die voldoende zekerheid bieden dat het Project voldoet aan deze beleidsregels en (ii) een onderbouwde begroting voor de bekostiging van de uitvoering van het Project zoals beschreven in de Terms of Reference, op basis waarvan de hoogte van de schenking wordt vastgesteld. De Terms of Reference en de begroting worden als bijlage bij het Schenkingsarrangement opgenomen.

    De Terms of Reference bestaan uit:

    • a. een beschrijving van het Infrastructurele Project met daarin een onderbouwing dat het Infrastructurele Project voldoet aan deze beleidsregels;

    • b. een beschrijving van de activiteiten en producten die nodig zijn voor de ontwikkeling van het Infrastructurele Project, zoals een haalbaarheidsstudie, technische studies en technisch ontwerp, een aanbestedingsplan, economische- en financiële studies, studies met betrekking tot sociale impact en milieu risico’s en effecten.

C

In paragraaf 6, eerste lid, wordt in de eerste zin ‘Ontwikkelingsplan’ vervangen door: Schenkingsarrangement.

D

In paragraaf 6, tweede lid, wordt in de eerste zin ‘het Ontwikkelingsplan’ vervangen door: de Terms of Reference en de bijbehorende begroting.

E

De Landenlijst in Annex 1 komt als volgt te luiden:

Afghanistan

Angola

Bangladesh

Bhutan

Burkina Faso

Cambodja

Djibouti

Democratische Republiek Congo

Ethiopië

Ghana

Guinee

Haïti

Indonesië

Jordanië

Kenia

Laos

Libanon

Liberia

Madagaskar

Malawi

Mali

Mozambique

Myanmar

Nepal

Niger

Oeganda

Palestijnse Gebieden

Rwanda

Sao Tomé en Principe

Senegal

Sierra Leone

Somalië

Tanzania

Togo

Tsjaad

Zambia

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens deze, De directeur-generaal Internationale Samenwerking, A.C.C. Rebergen

TOELICHTING

Met dit besluit worden de beleidsregels voor sluiten van schenkingsarrangementen met het oog op de ontwikkeling en aanbesteding van ontwikkelingsrelevante infrastructurele projecten (Develop2Build) op een tweetal punten gewijzigd.

De wijziging in paragraaf 1, tweede lid, onder b, betreft een vervanging van de term Ontwikkelingsplan door de term Terms of Reference en een nadere duiding van deze term. Met de wijziging vervalt de overlap tussen de termen Ontwikkelingsplan en Terms of Reference zoals gedefinieerd in de oorspronkelijke beleidsregels. De term Terms of Reference sluit bovendien beter aan bij de gebruikelijke terminologie met betrekking tot projectontwikkeling. De wijzigingen in de paragrafen 5 en 6 vloeien logisch voort uit de wijziging in paragraaf 1, tweede lid, onder b.

De landenlijst van Develop2Build wordt voorts met dit besluit aangepast in het kader van een reguliere herziening van de landenlijst die van toepassing is voor het brede private sector ontwikkelingsbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de lijst zijn toegevoegd: Haïti, Libanon, Jordanië, Togo en Tsjaad.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens deze, De directeur-generaal Internationale Samenwerking, A.C.C. Rebergen

Naar boven