Verkeersbesluit aanwijzen twee gereserveerde parkeerplaatsen op het Marktplein te Zwartsluis ten behoeve van de twee appartementen in gebouw Vrede

Logo Zwartewaterland

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

BESLUITEN

  • 1.

    Tot aanwijzing van twee gereserveerde parkeerplaatsen op het Marktplein te Zwartsluis ten behoeve van de appartementen in gebouw Vrede en deze daarmee buiten de parkeerschijfzone te plaatsen;

  • 2.

    Dienovereenkomstig over te gaan tot plaatsing van twee borden E8 met onderborden OB309 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, en tot verwijdering van de blauwe markering ter plaatse van deze twee parkeervakken, zoals aangegeven op het bordenplan;

  • 3.

    Dit besluit in werking te laten treden zes weken na publicatie.

Hasselt, 8 januari 2016

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,

Namens dezen,

Mevr. drs. S.E. Lenderink

Manager eenheid Ontwikkeling

TOELICHTING

Bevoegdheid

De manager van de eenheid Ontwikkeling is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van:

  • 1.

    artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994;

  • 2.

    de Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 2 juli 2013.

Wetgeving

De grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

  • 1.

    Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

  • 2.

    Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW);

  • 3.

    Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

  • 4.

    Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb).

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit

Aanleiding

In het centrum van Zwartsluis staat gebouw Vrede. In gebouw Vrede worden twee appartementen gerealiseerd. Het College van burgemeester en wethouders heeft besloten dat elk appartement dient te beschikken over een eigen parkeerplaats in de openbare ruimte.

Vereiste van beslu it

Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De in het besluit genoemde borden vallen allen onder dit artikel.

Motivering

De gemeenteraad heeft in 2010 het “Visie- en Inrichtingsplan Ontwikkeling Marktplan te Zwartsluis” vastgesteld. In het plan neemt gebouw Vrede een centrale plek in. Na jaren leegstand is dit gebouw in 2015 herontwikkeld. Op de 1e en 2e verdieping worden in totaal twee appartementen gerealiseerd. De eigenaar van gebouw Vrede is ook eigenaar van de zes parkeerplaatsen ten oosten van het gebouw. Dit is kadastraal vastgelegd. Voor de duurzame exploitatie van het gebouw dient de eigenaar te beschikken over twee parkeerplaatsen: voor ieder appartement één parkeerplaats. De overige vier parkeerplaatsen zijn beschikbaar als openbare parkeerplaatsen. Gelet op de indeling van het gebouw zijn de gemeente en de eigenaar van gebouw Vrede overeen gekomen dat de zes parkeerplaatsen aan de oostzijde beschikbaar zijn als openbare parkeerplaatsen. Zij maken ook na herinrichting onderdeel uit van de parkeerschijfzone. De twee parkeerplaatsen aan de westzijde worden gereserveerd ten behoeve van de twee appartementen en daarmee buiten de parkeerschijfzone geplaatst.

De volgende van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de WVW genoemde belangen liggen aan dit verkeersbesluit ten grondslag:

  • 1.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 2.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

Advies

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het voorgenomen besluit voorgelegd aan de politie. Op 6 januari 2016 heeft de politie een advies uitgebracht over de voorgenomen maatregel. De politie adviseert positief over de maatregel.

Belangenafweging

Met de vaststelling van het “Visie- en Inrichtingsplan Ontwikkeling Marktplan te Zwartsluis” heeft de gemeenteraad ambities en doelen voor het Marktplan vastgesteld. De invulling van gebouw Vrede speelt daarin een cruciale rol. Het toewijzen van twee gereserveerde plekken en het buiten de parkeerschijfzone plaatsen van deze twee plekken bevorderd de herontwikkeling van gebouw Vrede en brengt de realisatie van de vastgestelde ambities en doelen dichterbij. Hierbij weegt het college af dat met de eigenaar van gebouw Vrede is afgesproken dat de zes parkeerplaatsen aan de oostzijde beschikbaar zijn en blijven als openbare parkeerplaatsen. Het bestuur van de ondernemersvereniging staat achter dit verkeersbesluit. De ontwikkeling van gebouw Vrede is een randvoorwaarde om de openbare ruimte te herinrichten. Hiermee wordt het openbaar belang gediend.

Op 16 december 2015 is het voorgenomen besluit besproken in de gemeentelijke verkeerscommissie. De verkeerscommissie heeft met instemming op het voornemen gereageerd.

Mededelingen

Publicatie

De bekendmaking van dit besluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het BABW. Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Bel of mail eerst!

Bezwaar? Neem dan eerst contact op met het team Ruimtelijke Ontwikkeling. We nemen dan samen met u het besluit door. Dat kan voorkomen dat u bezwaar moet maken. Wanneer na het gesprek een bezwaarprocedure in uw ogen nodig lijkt, kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend. Een mondeling bezwaar of een bezwaar via de e-mail is niet mogelijk.

U stuurt het bezwaarschrift naar:

College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie

Postbus 23

8060 AA Hasselt

In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Of met het niet nemen van het besluit.

Verder moet u in ieder geval vermelden:

  • 1.

    uw naam, adres en telefoonnummer

  • 2.

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook een kopie meesturen, of het referentienummer van het besluit doorgeven.

  • 4.

    de reden voor uw bezwaar

  • 5.

    uw handtekening

Het bezwaarschrift moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Wanneer wij uw bezwaar te laat ontvangen, kunnen we het niet meer in behandeling nemen.

 

Wat gebeurt er met uw bezwaarschrift?

Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op. Dit is bedoeld om te bekijken of er nog onduidelijkheden zijn, of er nog andere relevante informatie is en of er misschien een andere oplossing mogelijk is die uw bezwaren wegneemt. Soms blijkt een bezwaarprocedure achteraf helemaal niet nodig.

 

Hoorzitting

Als het bezwaarschrift aan alle eisen voldoet wordt het voor advies voorgelegd aan de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Zwartewaterland. Deze Commissie brengt, nadat met u een hoorzitting is gehouden, advies uit aan het orgaan dat het door u bestreden besluit heeft genomen. Daarna neemt het orgaan een nieuw besluit.

 

Uitstel van de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar maakt

Als u bezwaar maakt tegen een besluit betekent dit meestal niet dat dit besluit ook automatisch wordt uitgesteld. Een bezwaarprocedure kost tamelijk veel tijd. Als u wilt voorkomen dat door de uitvoering van het besluit onomkeerbare gevolgen ontstaan, kunt u een ’voorlopige voorziening’ vragen bij de rechtbank. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De rechter kan dan bijvoorbeeld een bouwstop opleggen of u een tijdelijke uitkering toekennen

 

Afschriften

De volgende partijen hebben een afschrift ontvangen van dit verkeersbesluit:

  • 1.

    Politie;

  • 2.

    Eenheid Beheer, team Buitendienst gemeente Zwartewaterland.

Naar boven