N841; verkeersbesluit jaarlijks terugkerende verkeersmaatregelen op de Zevenheuvelenweg tijdens de Vierdaagse Nijmegen in de gemeente Berg en Dal.

Logo Gelderland

VERKEERSBESLUIT ZAAK N UMMER 201 6 - 001385 , D.D. 10 MEI 201 6

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een jaarlijks terugkerend parkeerverbod en geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen op de provinciale weg N841 (Zevenheuvelenweg) tijdens de Vierdaagse Nijmegen in de gemeente Berg en Dal.

Aanleiding

De provinciale weg N841 (Zevenheuvelenweg) vormt een verbinding tussen de kernen Berg en Dal en Groesbeek. De weg bestaat uit een hoofdrijbaan met een rijstrook per richting en aan de westzijde van de weg een in twee richtingen te berijden (brom-)fietspad. De hoofdrijbaan wordt aan weerszijden begrensd door een berm van variabele breedte.

Tussen kilometer 1,0 (bebouwde kom van Berg en Dal) en kilometer 1,85 (200 meter ten zuiden van de aansluiting Valkenlaagte) is de maximaal toegestane snelheid 60 kilometer per uur. Op de rest van het traject, tot de bebouwde kom van Groesbeek, is de snelheidslimiet 80 kilometer per uur.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, een evenement dat elk jaar in de derde week van juli plaatsvindt, staan vaak campers en caravans in de berm van de N841 geparkeerd. De bermen van de N841 zijn niet bedoeld als kampeergelegenheid en de aanwezigheid van (kampeer-) voertuigen met recreanten in de berm, in combinatie met het gemotoriseerd verkeer dat op korte afstand met hoge snelheid voorbij rijdt, leidt tot hinderlijke en onveilige situaties.

Om de overlast en onveiligheid veroorzaakt door geparkeerde campers en andere voertuigen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse te voorkomen, hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland in 2015 een verkeersbesluit genomen om een jaarlijks terugkerend parkeerverbod in te stellen op de N841 voor een bepaalde periode rond de Vierdaagse en om tevens een deel van de weg tijdelijk af te sluiten voor alle motorvoertuigen, met uitzondering van ontheffinghouders.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2015 zijn deze maatregelen voor het eerst uitgevoerd. Later in dat jaar zijn de maatregelen, samen met vertegenwoordigers van de gemeente, politie en hulpdiensten, geëvalueerd. Hierbij zijn tevens de meldingen uit de omgeving meegenomen.

Behalve positieve effecten, zijn daaruit ook enkele verbeterpunten naar voren gekomen. Daarnaast heeft overleg plaatsgevonden met de Stichting Recreatie en Toerisme Groesbeek en met de Groesbeekse Ondernemersvereniging, met het oog op het waarborgen van de belangen van beide organisaties. Dit heeft geleid tot verdere optimalisatie van de te treffen maatregelen tijdens de Vierdaagse.

Voor de aanpassing van de jaarlijks terugkerende, tijdelijke maatregelen dient de provincie Gelderland als wegbeheerder van de N841 een verkeersbesluit te nemen.

Het belangrijkste doel van de maatregelen is het waarborgen van de verkeersveiligheid.

Juridisch Kader

Wettelijke grondslag:

Dit besluit wordt genomen conform:

  • artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

  • artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

  • artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

  • artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

  • het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Berg en Dal, met de korpschef van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid en met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Tevens hebben gesprekken plaatsgevonden met Stichting Recreatie en Toerisme Groesbeek en met de Groesbeekse Ondernemersvereniging.

De politie eenheid Oost-Nederland heeft verklaard dat er geen bezwaren zijn in verband met de juridische handhaafbaarheid van de voorgenomen maatregelen.

De gemeente Berg en Dal heeft kenbaar gemaakt zich niet te kunnen vinden in besluitpunt III (geslotenverklaring) van het besluit en verzoekt om voor de volgende jaren een alternatieve maatregel te onderzoeken.

Zienswijzen

Op het ontwerp-verkeersbesluit, dat ter visie heeft gelegen van 10 maart tot en met 21 april 2016, zijn twee zienswijzen ingediend.

De ingediende zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van de genoemde besluitpunten.

Beleidskader

In de omgevingsvisie is opgenomen dat personen zich vlot en veilig kunnen bewegen. Hierbij wordt bij knelpunten op het gebied van wegen gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Dit sluit aan op de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik. De provincie is daarbij verantwoordelijk voor het op peil houden van en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens Duurzaam Veilig gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -

    het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -

    het voorkomen van grote snelheids- en richtingverschillen;

  • -

    het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).

De N841 is in de provinciale wegennetvisie opgenomen als een weg met functie toegang bieden (erftoegangsweg). Een erftoegangsweg is gericht op het toegankelijk maken van (door gebiedsontsluitingswegen) omsloten gebieden en de daarbinnen gelegen particuliere en openbare percelen. Op erftoegangswegen kan zowel op de wegvakken als de kruispunten sprake zijn van uitwisseling van verkeer.

Belangenafweging

Jaarlijks vindt in en rond Nijmegen de Vierdaagse plaats. Dit wandelevenement start elk jaar op de derde dinsdag in juli. In dezelfde week worden in Nijmegen de Vierdaagsefeesten georganiseerd, die van zaterdag tot en met vrijdag plaatsvinden. Beide evenementen trekken vele bezoekers uit binnen en buitenland, die rond deze periode een tijdelijk verblijf/slaapplaats zoeken.

In de periode van en rond de Vierdaagse staan langs de N841 veel campers en caravans in de berm geparkeerd van deelnemers en/of bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagse en/of de Vierdaagsefeesten. De aanwezigheid van deze recreanten en de geparkeerde voertuigen langs de N841, in combinatie met gemotoriseerd verkeer dat op korte afstand met circa 80 kilometer per uur voorbij rijdt, leidt tot onveilige situaties. Ten behoeve van de verkeersveiligheid op de N841, voor zowel de passerende weggebruikers als de recreanten, is het noodzakelijk om de menging van functies (recreatie en verkeer) tegen te gaan en grote snelheidsverschillen te voorkomen.

In dit kader is in 2015 onderzoek verricht naar de knelpunten en mogelijkheden, mede in relatie tot lokale belangen, om te komen tot een structurele oplossing. Dit heeft geresulteerd in een aantal tijdelijke, jaarlijks terugkerende, maatregelen om de veiligheid op de N841 tijdens en rond de Vierdaagse te verbeteren. De belangrijkste verkeersmaatregelen betroffen het instellen van een parkeerverbod en het afsluiten van de hoofdrijbaan van de N841, tussen de Meerwijkselaan en de Nieuweweg, voor alle motorvoertuigen, gedurende enkele dagen. Als wegbeheerder van de N841 heeft de provincie Gelderland daarvoor het betreffende verkeersbesluit genomen op 1 juni 2015.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2015 zijn de maatregelen voor het eerst uitgevoerd, waarna het effect uitgebreid is geëvalueerd. Daarbij zijn de ervaringen van de diverse partijen geïnventariseerd en gezamenlijk besproken. Naar aanleiding daarvan is het wenselijk om de maatregelen iets aan te passen, op de volgende onderdelen:

  • -

    inkorten lengte afsluiting hoofdrijbaan, ten behoeve van de bereikbaarheid voor aanwonenden;

  • -

    openhouden aansluiting Derdebaan, ten behoeve van de bereikbaarheid voor hulpdiensten;

  • -

    toepassen slagbomen in plaats van barriers/hekken op enkele locaties.

Daarnaast wordt de jaarlijkse communicatie over de maatregelen aangescherpt.

Met deze optimalisatie zullen het tijdelijke parkeerverbod en de tijdelijke afsluiting van de N841 in het kader van de Nijmeegse Vierdaagse met ingang van 2016 (en jaarlijks terugkerend) als volgt worden uitgevoerd:

Parkeerverbod

In de periode van de tweede dinsdag in juli vanaf 08:00 uur tot en met de woensdag na de derde dinsdag in juli tot 20:00 uur wordt jaarlijks een parkeerverbod ingesteld op de N841. Hiertoe worden verkeersborden geplaatst aan beide zijden van de rijbaan. Het parkeerverbod wordt een week voor aanvang van de Vierdaagse ingesteld, om de toestroom van Vierdaagse toerisme voor te zijn. De ervaring leert dat plaatsen langs de route vaak ver van tevoren worden ‘gereserveerd’ en/of ingenomen. Het doel van het vroeg instellen van het parkeerverbod is om te voorkomen dat al eerder geparkeerde voertuigen moeten worden verwijderd.

Het instellen van uitsluitend een parkeerverbod is naar verwachting onvoldoende effectief, vanwege de kans dat mensen ondanks het parkeerverbod tijdens zo’n groot evenement, toch in de berm parkeren en een boete accepteren. De benodigde extra inzet voor het handhaven van de maatregel is volgens de politie dan niet haalbaar. Voor een optimale werking wordt het parkeren daarom tevens fysiek tegen gegaan. Uit veiligheidsoverwegingen is het plaatsen van elementen/obstakels in de bermen daarvoor geen optie gezien de grote lengte van het traject. Derhalve wordt de N841 tussen de Meerwijkselaan en de kilometer 4,25 (circa 150 meter ten noorden van het kruispunt Siep/Kamp afgesloten voor motorvoertuigen, met uitzondering van ontheffinghouders.

Afsluiting N841

De N841 zal voortaan over kortere lengte dan in 2015 worden gesloten voor alle motorvoertuigen (met uitzondering van ontheffinghouders). Het gedeelte tussen kilometer 4,25 en de Nieuweweg bij kilometer 4,838 blijft open, zodat enkele panden langs dit traject vanuit Groesbeek beter bereikbaar blijven. Ter hoogte van kilometer 4,25 wordt een slagboom geplaatst, met borden C12 van het RVV 1990 die aangeven dat de weg gesloten is voor alle motorvoertuigen. De afsluiting wordt ook voor-aangekondigd bij de kruispunten met de Siep/Kamp en de Nieuweweg, in combinatie met de aanduiding van doorgaande alternatieve routes. Dit biedt duidelijkheid voor doorgaand verkeer. Het bevordert de beoogde rijroute en voorkomt keermanoeuvres op de N841.

De jaarlijks terugkerende tijdelijke afsluiting van het traject tussen de Meerwijkselaan en kilometer 4,25 wordt gehandhaafd. Daartoe wordt het traject aan de noordzijde met schrikhekken afgesloten. Deze hekken worden ten zuiden van het kruispunt met de Meerwijkselaan op de N841 geplaatst, om de toegang te versperren. Daarbij worden verkeersborden aangebracht die aangeven dat de weg gesloten is voor alle motorvoertuigen met uitzondering van ontheffinghouders. Ter hoogte van het kruispunt met de Meerwijkselaan worden tevens verkeersregelaars ingezet om het beoogde rijgedrag en weggebruik te waarborgen.

De N841 blijft voor fietsers en bromfietsers over de hele lengte bereikbaar. Om de veiligheid voor (brom)fietsers op de N841 te garanderen, moet worden voorkomen dat motorvoertuigen de afzetting van de hoofdrijbaan ontwijken via het naastgelegen (brom)fietspad. Daartoe worden aan het begin van het af te sluiten traject, aan de noord- en zuidzijde, barriers geplaatst op het (brom)fietspad ter hoogte van de afsluiting van de hoofdrijbaan. Met de barriers wordt een versmalling gecreëerd, zodat de doorgang voor (brom)fietsers mogelijk blijft maar voor overig (gemotoriseerd) verkeer wordt geblokkeerd. Op deze wijze worden tevens ongewenste motorvoertuigen op het vervolg van het afgesloten traject van de hoofdrijbaan geweerd.

Ook de hekken op de aansluitende zijwegen worden zodanig geplaatst dat er voldoende ruimte is voor fietsers en bromfietser om het (brom)fietspad van de N841 te bereiken.

Ten behoeve van de bereikbaarheid voor hulpdiensten wordt het kruispunt N841 – Derdebaan vrijgehouden. Dat houdt in dat motorvoertuigen vanaf de Derdebaan de N841 kunnen kruisen/oversteken. Daarbij gelden de gangbare voorrangsregels.

Vanaf de Derdebaan links of rechts afslaan, richting de N841, is voor gemotoriseerd verkeer zonder ontheffing niet toegestaan. Ten noorden en zuiden van het kruispunt wordt op de N841 een slagboom geplaatst, zodat de N841 ook vanaf deze locatie voor alle motorvoertuigen is afgesloten, met uitzondering van ontheffinghouders.

Voor de bereikbaarheid van woningen/bedrijven langs het af te sluiten traject, worden ontheffingen verleend als bedoeld in artikel 87 van Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De maatregel is met betrokkenen besproken, waarbij tevens is geïnventariseerd of er verder nog specifieke aspecten zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook aan familie, zorgverleners, leveranciers in voorkomende gevallen ontheffing verleend.

Voor het gemotoriseerd verkeer zonder ontheffing worden omleidingsroutes ingesteld.

Om de bereikbaarheid zo min mogelijk te beperken, wordt de afsluiting ingesteld voor een kortere periode dan het parkeerverbod. Op de zondag vóór de derde dinsdag in juli worden de schrikhekken, slagbomen, verkeersborden en barriers om 20:00 uur geplaatst. De barriers en de slagbomen worden weer verwijderd op de donderdag na de derde dinsdag in juli om 05:00 uur.

De hekken en de verkeersborden van de geslotenverklaring worden verwijderd op de donderdag na de derde dinsdag in juli om 18:00 uur of zoveel eerder dan wel later dat het evenement (inclusief opruimwerkzaamheden) is beëindigd.

Communicatie

Voor een optimaal effect van de maatregelen zal jaarlijks met betrokken partijen over de te treffen maatregelen worden gecommuniceerd. Burgers, aanwonenden en andere belanghebbenden zullen tijdig worden geïnformeerd. Het openbaar vervoerbedrijf zal vroegtijdig op de hoogte worden gebracht zodat zij voldoende tijd hebben om op de situatie te anticiperen.

Tevens vindt periodiek overleg plaats tussen provincie Gelderland, gemeente Berg en Dal, politie en hulpdiensten voor onderlinge afstemming.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N841 (Zevenheuvelenweg) in de gemeente Berg en Dal het volgende verkeersbesluit:

  • I.

    het verkeersbesluit met zaaknummer 2015-002982 over de tijdelijke maatregelen op de N841 rond de Nijmeegse Vierdaagse d.d. 1 juni 2015 in te trekken;

  • II.

    door het jaarlijks plaatsen en verwijderen van verkeerborden model E01 van het RVV 1990 aan beide zijden van de hoofdrijbaan, een jaarlijks terugkerend parkeerverbod in te stellen voor de periode van de tweede dinsdag in juli vanaf 08:00 uur tot en met de woensdag na de derde dinsdag in juli tot 20:00 uur;

  • III.

    door het jaarlijks plaatsen en verwijderen van schrikhekken BB16-2 met verkeersborden model C12 van het RVV 1990 met onderbord met tekst ‘uitgezonderd ontheffinghouders’ en slagbomen met verkeersborden model C12 van het RVV 1990, een jaarlijks terugkerende geslotenverklaring in te stellen voor alle motorvoertuigen met uitzondering van ontheffinghouders, voor de periode vanaf de zondag vóór de derde dinsdag in juli 20:00 uur tot en met de donderdag na de derde dinsdag in juli tot 18:00 of zoveel eerder dan wel later dat het evenement (inclusief opruimwerkzaamheden) is beëindigd, op het traject tussen de Meerwijkselaan en kilometer 4,25.

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf 19 mei 2016 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->beleidsthema’s->verkeer en vervoer->overzicht van alle provinciale wegen->N841).

De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven.

Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 19 mei tot en met 30 juni 2016 ter inzage in de bibliotheek van de provincie Gelderland, Huis der Provincie, Eusebiusplein 1a, Arnhem en in het gemeentehuis van de gemeente Berg en Dal, Dorpsplein 1, Groesbeek.

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de rechtbank Oost Nederland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake de punten I t/m III van het verkeersbesluit.

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Oost Nederland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.nl.

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

drs. J.C. Spoelstra

Naar boven