Kennisgeving gedragscode Flora- en faunawet Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën (FODI), Ministerie van Economische Zaken

Ontwerpgoedkeuringsbesluit gedragscode Flora- en faunawet

De Staatssecretaris van Economische Zaken heeft de gedragscode "Zorgvuldig winnen, gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden" in ontwerp goedgekeurd.

Welke aanvraag is ontvangen?

Op 1 oktober 2015 heeft de Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën (FODI) een verzoek gedaan om goedkeuring van gedragscode "Zorgvuldig winnen, gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden" (artikel 16b, tweede lid, onderdeel b, van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten). In deze gedragscode staan regels voor de planning en de uitvoering van werkzaamheden in het kader van ruimtelijke ontwikkeling en inrichting. De ruimtelijke inrichting gaat onder meer over aangraven, ontgraven, depotvorming, grondverzet, verwerking en transport.

Hoe verloopt de procedure?

Over dit soort verzoeken beslist de Staatssecretaris van Economische Zaken. Zij heeft besloten de gedragscode in ontwerp goed te keuren. Het besluit is, na definitieve goedkeuring, vijf jaar geldig. Het ontwerpbesluit is geregistreerd onder nummer RVO/2016/251. Het verzoek is behandeld volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Stukken inzien en zienswijze indienen?

Twee dagen na de bekendmaking kunt u het ontwerpbesluit en de gedragscode inzien. Dit kan tussen 8.30 en 17.00 uur bij het Ministerie van Economische Zaken, Prins Clauslaan 8 in Den Haag. Neem uw legitimatie mee.

Het besluit en de gedragscode staan ook op mijn.rvo.nl, onder Vergunning en erkenning aanvragen.

U kunt als belanghebbende binnen zes weken een schriftelijke zienswijze indienen. Deze richt u aan de Staatssecretaris van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Team Natuur, Postbus 19530, 2500 CM Den Haag. Vermeld in uw zienswijze om welk besluit het gaat.

Wat houdt een gedragscode in?

In de Flora- en faunawet (artikel 3, eerste lid en artikel 4, eerste en tweede lid) staan verbodsbepalingen om inheemse planten en dieren te beschermen. Met een goedgekeurde gedragscode geldt vrijstelling van deze verbodsbepalingen als werkzaamheden volgens die gedragscode plaatsvinden. Het gaat om werkzaamheden voor bestendig gebruik, bestendig beheer of onderhoud van infrastructuur, ruimtelijke ontwikkeling en inrichting.

Meer informatie

Heeft u vragen, kijk dan op mijn.rvo.nl. Of neem telefonisch contact met ons op:

088 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven