Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 797255/797261, tot het plaatsen van diverse borden van bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 op de N203 in de gemeente Zaanstad.

Logo Noord-Holland

 

Aanleiding

De N203 bij Wormerveer wordt opnieuw ingericht. De weg had deels twee rijbanen en ligt binnen de bebouwde kom. Na herinrichting met enkele (2x1) rijbanen en twee ovale rotondes sluit het wegbeeld meer aan bij de situatie binnen de bebouwde kom.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van de borden A1, B6, D1, D2 en E8 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Maatregelen

rotonden

Er komen twee ovale rotondes ter hoogte van de Lindenlaan en de Paul Krugerstraat. Waar de kruispunten als rotonde zijn aangelegd wordt met verkeersborden (D1) de verplichte rijrichting op de rotonde aangegeven. Voor een vlotte afwikkeling van het verkeer op de rotondes is het belangrijk dat het verkeer dat de rotonde nadert voorrang verleent aan het verkeer op de rijbaan van de rotonde. Dit wordt aangeduid met borden B6 op de toeleidende wegen.

Op de rotonde zijn op de verkeersheuvels van de toeleidende wegen borden D2 aangebracht om het verkeer dat de rotonde verlaat in goede banen te leiden.

 

snelheidsverlaging

De N203 wordt vanaf de afrit van de N246 in oostelijke richting opnieuw ingericht. De wegen tussen de rotonden hebben één rijstrook. De snelheid wordt verlaagd naar 50 km/u. Dit zal worden aangegeven door de borden A1 (50). Het deel waar de nieuwe snelheid van 50 km/u gaat gelden, sluit aan op de N203 waar al een snelheid van 50 km/u geldt (bij km 49,0).

 

De snelheid op het deel van de N203 tussen de kruising met het Vlietsend en de afrit van de N246 dient ook te worden verlaagd naar 50 km/u. De weg wordt hier ook opnieuw ingericht, maar dat zal pas na de renovatie van de Velsertunnel geschieden zodra de twee bruggen over de Nauernasche Vaart vervangen worden. Het gaat hier om een deel van circa 400 meter dat zich binnen de bebouwde kom bevindt en waar nu een snelheid van 70 km/u geldt. Vóór en na dit stuk weg is de snelheid 50 km/u. Hierdoor is het snelheidsregime niet eenduidig. Het is verwarrend en het geeft een onrustig wegbeeld om voor een stuk van slechts 400 meter een hoger snelheidsregime te laten gelden. Omdat een eenduidig en uniform snelheidsregime voor de naleving hiervan belangrijk is, wordt ook op dit deel de snelheid verlaagd naar 50 km/u.

 

Parkeerplaats voor bus

Ten westen van de rotonde bij de Lindenlaan is een deel langs de N203 ingericht als parkeerplaats voor bussen, in verband met de nabijgelegen sportvelden. De sportvelden hebben geen gelegenheid om bussen op hun terrein te laten keren en mensen te laten uitstappen. In overleg met de gemeente en omgeving is daarom besloten om voor hen een aparte parkeerplek te realiseren. De parkeerplaats is aangegeven door middel van bord E08 (d) met daaronder een onderbord met tekst “uitsluitend t.b.v. bussen voetbalveld”.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en veiligere verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

 

1.Door het plaatsen van bord A1 (50) van bijlage 1 van het RVV 1990, op de N203 tussen de kruising met het Vlietsend (km 50,3) en km 49,0 in de gemeente Zaanstad een maximum snelheid in te stellen van 50 kilometer per uur;

2.Door het plaatsen van bord B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden op het wegdek, als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990, de voorrang zodanig te regelen dat voorrang moet worden verleend aan bestuurders op de rotonden bij de kruisingen N203/Lindenlaan en N203/Paul Krugerlaan;

3.Door het plaatsen van bord D1 van bijlage 1 van het RVV 1990 de verplichte rijrichting aan te duiden op de rotonden bij de kruisingen N203/Lindenlaan en N203/Paul Krugerlaan;

4.Door het plaatsen van bord D2 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de verkeersheuvels in de toeleidende wegen naar de rotonden bij de kruisingen N203/Lindenlaan en N203/Paul Krugerlaan, bestuurders te verplichten om de verkeersheuvels aan de rechterzijde te passeren;

5.Door het plaatsen van bord E8 van bijlage 1 van het RVV 1990 ten westen van de rotonde bij de Lindenlaan een gedeelte langs de N203 aan te wijzen als parkeerplaats voor bussen. Onder dit bord komt een onderbord met de tekst “uitsluitend t.b.v. bussen voetbalveld”;

6.Van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

 

Haarlem, 2 mei 2015

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Bezwaar

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

 

Naar boven