Besluit vaststellen hogere grenswaarde Wet geluidhinder

Logo Uden

College van gemeente Uden,

11 mei 2016, nr. 2016-93a

 

Beschikking

Beschikking van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden inzake het verzoek tot vaststelling van een hogere waarde krachtens artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van het realiseren van een tweetal woning aan de Oude Maasstraat 18 te Uden (sectie I, nr. 3390). Op grond van artikel 76 en 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) moet bij het vaststellen van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek worden verricht, als dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige objecten binnen de geluidzone van een weg. De geprojecteerde nieuwbouwwoningen is krachtens artikel 74 Wgh gelegen binnen de zone van de weg Velmolenweg.

 

Voor de realisatie van de geluidsgevoelige gebouwen (woningen) is een akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai uitgevoerd. Hieruit blijkt dat met betrekking tot de Velmolenweg de voorkeursgrenswaarde Lden van 48 dB voor wegverkeerslawaai wordt overschreden op de geluidsgevoelige bebouwing. De geluidsbelasting ten gevolge van de Velmolenweg bedraagt ten hoogste 58 dB (inclusief aftrek 5 dB conform artikel 110g Wgh). Maatregelen aan de bron en in het overdrachtsgebied leiden tot overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke en financiële aard. Geluidsreducerende maatregelen aan de gevel van de woning zullen worden getroffen om het binnengeluidsniveau in de woningen te waarborgen.

 

De hoogst toelaatbare waarde voor het realiseren van geluidsgevoelige bebouwing in stedelijk gebied bedraagt 63 dB ingevolge de Wet geluidhinder. Deze hoogst toelaatbare waarde wordt niet overschreden. Voor de gevels met een geluidsbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximaal te verlenen hogere waarde wordt met dit besluit een hogere waarde vastgesteld.

 

De hoogste gecumuleerde geluidbelasting op de gevel van de geluidgevoelige bebouwing bedraagt 63 dB (zonder aftrek artikel 110g Wgh). De binnenwaarde in de verblijfsruimten wordt getoetst aan het Bouwbesluit. De grenswaarde bedraagt 33 dB. Om deze binnenwaarde te halen, moet er bij deze gevel een geluidsisolatie van (63-33=) 30 dB worden bereikt. Een gevelwering van 30 dB is technisch uitvoerbaar en na het nemen van de eventuele benodigde gevelmaatregelen is het binnenniveau van 33 dB gegarandeerd. Hierdoor is een goed woon- en leefklimaat in de woning gewaarborgd, dit geluidsniveau zal niet leiden tot een onaanvaardbare geluidsbelasting.

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Uden besluit op verzoek, gelet op de Wet geluidhinder, Besluit geluidhinder en conform de Algemene wet bestuursrecht, als volgt:

 

  • 1.

    Doeltreffende maatregelen gericht op het verminderen van de vanwege de gezoneerde weg te verwachten geluidsbelasting op de gevel van de woningen tot 48 dB ontmoeten bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke en financiële aard;

  • 2.

    Als hogere waarden Wet geluidhinder, vanwege de Velmolenweg, voor het realiseren van een tweetal geluidsgevoelige gebouwen (woningen) op adres Oude Maasstraat 18 (sectie I nr. 3390) te Uden, vast te stellen de waarde van maximaal:

 

Geluidsgevoelige gebouwen woningen Oude Maasstraat 18 te Uden

  • 01 Voorgevel woning 1

Geluidbelasting Lden in dB : 63

Bepalende weg : Velmolenweg

Vast te stellen hogere waarde in dB : 58

  • 02 Voorgevel woning 1

Geluidbelasting Lden in dB : 63

Bepalende weg : Velmolenweg

Vast te stellen hogere waarde in dB : 58

  • 03 Zijgevel woning 1 (zuid)

Geluidbelasting Lden in dB : 60

Bepalende weg : Velmolenweg

Vast te stellen hogere waarde in dB : 55

  • 06 Zijgevel woning 1 (noord)

Geluidbelasting Lden in dB : 58

Bepalende weg : Velmolenweg

Vast te stellen hogere waarde in dB : 53

  • 09 Voorgevel woning 2

Geluidbelasting Lden in dB : 55

Bepalende weg : Velmolenweg

Vast te stellen hogere waarde in dB : 50

 

  • 3.

    Rapport akoestisch onderzoek Oude Maasstraat 18 te Uden’, uitgevoerd door Croonenburo5, met projectgegevens RAO01-0253587-01a en gedateerd 19 januari 2016 maakt onderdeel uit van deze ontheffing.

  • 4.

    De rapportage akoestisch onderzoek naar de geluidswering van de gevels van de woningen maakt deel uit van deze ontheffing.

 

Beroepsclausule

U en andere belanghebbenden kunnen tegen het besluit binnen zes weken na bekendmaking (publicatie) van dit besluit beroep aantekenen. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. Het beroepsschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Rechtbank Oost-Brabant, t.a.v. de sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogen¬bosch.

Het indienen van een beroepschrift betekent niet dat de werking van het besluit wordt uitgesteld.

Indien gelet op uw belangen onverwijlde spoed is vereist bestaat de mogelijkheid om na indiening van een beroepschrift een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Inwerkingtreding

Tegen het besluit kan binnen zes weken na bekendmaking (publicatie) een beroepschrift worden ingediend. De beschikking treedt in werking na het verstrijken van deze termijn. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet.

Wanneer u of andere belanghebbenden van mening zijn dat het besluit niet in werking mag treden gelet op de diverse belangen, kan een voorlopige voorziening worden gevraagd. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover een beslissing is genomen.

 

Uden, 29 april 2016

Hoogachtend,

namens Burgemeester en wethouders van Uden

mr. C.J.F. Mutsaars-van Es

teamleider dienstverlening afdeling Ruimte

Naar boven