Ontwerp Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en kennisgeving tot het voornemen voor het opstellen van een milieueffectrapport en bestemmingsplan overnachtingshaven Giesbeek

Logo Zevenaar

Burgemeester en wethouders van Zevenaar maken op grond van artikel 7.9 van de Wet milieubeheer bekend dat zij het voornemen hebben een milieueffectrapport (hierna: MER) en een bestemmingsplan op te stellen voor de overnachtingshaven in Giesbeek. In de omgeving liggen Natura 2000-gebieden. Uit de Natuurbeschermingswet en de Wet milieubeheer volgt dat mogelijke effecten op Natura 2000-gebieden en de milieueffecten in beeld gebracht moeten worden. Hiervoor worden een passende beoordeling en een milieueffectrapport opgesteld. Het doel van de te doorlopen m.e.r.-procedure is om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over de kaders voor activiteiten met mogelijk belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

 

Achtergrond

De Minister van Infrastructuur en Milieu van het Koninkrijk der Nederlanden heeft de opdracht gegeven om een geschikte locatie te vinden voor een overnachtingshaven langs de IJssel. Overnachtingshavens dragen bij aan een vlotte en veilige doorstroming op de rivier. Door de realisatie van ligplaatsen hoeven schippers niet op de rivier voor anker te gaan om te voldoen aan de voorgeschreven rusttijden.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER

Voordat een MER en het bestemmingsplan worden opgesteld, moet op grond van artikel 7.9 van de Wet milieubeheer betrokken adviseurs en de bestuursorganen worden geraadpleegd over de reikwijdte en het detailniveau van de informatie die in het MER wordt opgenomen. Raadpleging vindt plaats op basis van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (hierna: NRD). Er is gekozen voor een maatschappelijke raadpleging waarbij eenieder kan reageren. In de NRD worden de kaders en de onderzoeksmethodiek voor het MER beschreven. De NRD geeft globaal een beschrijving voor welke activiteit het MER wordt opgesteld. De voorkeursbeslissing, genomen door de minister van Infrastructuur en Milieu, vormt hiervoor het uitgangspunt. In de NRD wordt aangegeven op welke manier en tot welk detailniveau de milieueffecten worden bekeken. Het effectenonderzoek beschouwt de effecten van de haven als geheel. Het MER geeft daarmee geen gedetailleerde analyse op inrichtings- of perceelniveau. Bij het MER zal een passende beoordeling worden opgesteld, vanwege de mogelijke effecten op Natura 2000-gebieden. In deze fase wordt de commissie m.e.r. nog niet om advies gevraagd.

 

Inzage

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt van 21 januari 2016 tot 25 februari 2016 ter inzage bij het Loket Vergunningen van de Publieksbalie in het BAThuis aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien. De documenten zijn ook digitaal te raadplegen via www.zevenaar.nl > Projecten in Zevenaar.  

 

Informatieavond

Rijkswaterstaat en de gemeente Zevenaar organiseren op dinsdag 2 februari 2016 een informatieavond in Kulturhus De Brede Blik. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom om meer informatie in te winnen over het project, het op te stellen milieueffectrapport en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

 

Zienswijze

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling zijn zienswijze kenbaar maken bij de Gemeenteraad, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Voor mondelinge zienswijzen en reacties kan een afspraak worden gemaakt met mevrouw B. van der Meer-Harmsen, tel (0316) 595 111 of per mail: b.vandermeer@zevenaar.nl.

 

Zevenaar, 20 januari 2016

Brenda van der Meer-Harmsen

Naar boven