Verkeersbesluit provinciale weg N641 (Oud Gastel – Oudenbosch)

Logo Noord-Brabant

Nummer C2176008/3991117

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De provinciale weg N641 in de gemeente Halderberge, gedeelte tussen Oud Gastel en Rijksweg A17, wordt gereconstrueerd. De verharding wordt vervangen en de weg wordt eenduidig vormgegeven en zoveel als mogelijk ingericht volgens de principes van Duurzaam Veilig. Hierdoor wordt de bereikbaarheid en doorstroming verbeterd en de verkeersveiligheid gewaarborgd.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

(BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering van het besluit

Op grond van artikel 21 van het BABW bevat de motivering van een verkeersbesluit welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij wordt aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere dan voornoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen ten grondslag:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Op de provinciale weg N641, ter hoogte van de kruising met de Parallelweg Noord en de Parallelweg Zuid (km 1.050) worden voorzieningen getroffen waardoor fietsers en bromfietsers veilig kunnen oversteken. Op de provinciale weg wordt een middengeleider aangebracht en voor fietsers en bromfietsers wordt een apart fiets/bromfietspad aangelegd.

Ter hoogte van de begraafplaats (km 1.140) wordt het fiets/bromfietspad aangesloten op de toegangsweg naar de begraafplaats. Fietsers en bromfietsers moeten daarbij voorrang verlenen aan het verkeer van en naar de begraafplaats.

De aansluiting van de Oude Steenstraat op de provinciale weg N641, ter hoogte van km 1.320, komt te vervallen. De Oude Steenstraat wordt als parallelroute doorgetrokken en aangesloten op de Parallelweg Zuid.

Op de provinciale weg N641, ter hoogte van de kruising met de Bolbaan/Oude Steenstraat en de Vierschaarstraat (km 1.720) worden voorzieningen getroffen waardoor fietsers en bromfietsers veilig kunnen oversteken. Op de provinciale weg worden middengeleiders aangebracht en voor fietsers en bromfietsers worden aparte fiets/bromfietspaden aangelegd.

Na de reconstructie van de provinciale weg N641 is het nog op twee plekken mogelijk voertuigen onderling in te halen. Deze plekken hebben echter een lengte van 300 meter en wijken daarmee af van de door het CROW gegeven advies om een lengte van 350 meter te hanteren. Deze lengte wordt geadviseerd wanneer het inhalen van motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h is toegestaan.

Vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen is het dan ook ongewenst het inhalen op deze twee plekken toe te staan. Om het inhalen op de provinciale weg N641 te verbieden wordt tussen km 1.050 en km 2.800 (op- en afritten Rijksweg A17) een doorgetrokken streep aangebracht.

Om te voorkomen dat fietsers en bromfietsers komende uit de Slotstraat of Holstraat de hoofdrijbaan van de provinciale weg gebruiken om hun route te vervolgen wordt de hoofdrijbaan ter hoogte van beide aansluitingen gesloten verklaard voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Door de reconstructie is het ter verzekering van de aan het verkeersbesluit ten grondslag liggende belangen noodzakelijk dat de hierna onder ‘besluiten’ genoemde verkeerstekens worden verwijderd dan wel geplaatst.

Overleg politie

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de korpschef van de politie eenheid Zeeland-West-Brabant.

Besluiten

Ter hoogte van de kruising van de provinciale weg N641 met de Parallelweg Noord en de Parallelweg Zuid (km 1.050) de volgende verkeerstekens te plaatsen:

  • borden model B6 (Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

  • borden model D2 (Gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft);

  • borden model G12a (Fiets/bromfietspad);

  • haaientanden.

Ter hoogte van de aansluiting van het fiets/bromfietspad van de provinciale weg N641 op de parallelweg, nabij de begraafplaats (km 1.140), het volgende verkeersteken te plaatsen:

•bord model B6 (Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

Ter hoogte van de aansluiting van het fiets/bromfietspad van de provinciale weg N641 op de parallelweg, nabij de begraafplaats (km 1.140), het volgende verkeersteken te verwijderen:

•bord model G12b (Einde fiets/bromfietspad).

Ter hoogte van de voormalige aansluiting van Oude Steenstraat op de provinciale weg N641, ter hoogte van km 1.320, de volgende verkeerstekens te verwijderen:

  • borden model B1 (Voorrangsweg);

  • borden model B6 (Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

  • bord model C15 (Gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen);

  • bord model G12a + onderbord OB502 (Fiets/bromfietspad, twee richtingen);

  • haaientanden.

Ter hoogte van de kruising van de provinciale weg N641 met de Vierschaarstraat en de Bolbaan (km 1.720) de volgende verkeerstekens te plaatsen:

  • borden model B6 (Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

  • borden model D2 (Gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft);

  • borden model G12a (Fiets/bromfietspad);

  • haaientanden;

Ter hoogte van de kruising van de provinciale weg N641 met de Vierschaarstraat en de Bolbaan (km 1.720) het volgende verkeersteken te verwijderen:

• bord model C15 (Gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen).

Ter hoogte van de kruising van de provinciale weg N641 met de Holstraat en de Slotstraat (km 2.680) het volgende verkeersteken te plaatsen:

• borden model C15 (Gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen).

Op de provinciale weg N641, tussen km 1.050 en km 2.800, het volgende verkeersteken te plaatsen:

• een doorgetrokken streep (als bedoeld in artikel 76, eerste lid, van het RVV 1990).

De op basis van dit besluit te plaatsen verkeerstekens zijn weergegeven op de bij dit besluit behorende tekeningen van 16-06-2015 (laatst gewijzigd op

13-04-2016), met de bladnummers 1 tot en met 6.

 

’s-Hertogenbosch, 2 mei 2016

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

namens deze,

 

J.H.M. Goossens

hoofd Beheer en Onderhoud

 

Bezwaar

Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit worden ingediend bij:

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Secretariaat van de hoor- en adviescommissie

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Wij verzoeken u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord "bezwaarschrift" te vermelden.

Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van een handtekening, de naam en adres van de indiener, de dagtekening en ons kenmerk van het besluit, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar.

Daarnaast vragen wij u vriendelijk om uw telefoonnummer te vermelden. Zo kan de provincie, indien aan de orde, u bellen om samen de beste aanpak van behandeling van uw bezwaarschrift te bespreken.

Voor meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften verwijzen wij u naar www.brabant.nl/rechtsmiddelen.

Het secretariaat van de Hoor- en adviescommissie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 16 en e-mailadres bezwaar@brabant.nl. Wij wijzen u erop, dat het op dit moment nog niet mogelijk is om bezwaarschriften per e-mail in te dienen, omdat dan de wettelijk voorgeschreven handtekening op het bezwaarschrift ontbreekt.

Voorlopige voorziening

Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” te vragen bij: de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 70584, 5201 CZ 's-Hertogenbosch.

Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om de bezwaren te behandelen en daarop een besluit te nemen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van spoedeisend belang.

Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven