Burgemeester en wethouders van Montferland maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat het ontwerpbestemmingsplan “Kernen” met ingang van 21 januari 2016 gedurende een termijn van zes weken, bij de receptie van het gemeentehuis in Didam (Bergvredestraat 10) voor een ieder ter inzage ligt en tevens via www.montferland.info en www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.1955.bpsgkrnalgkernen-on01 te raadplegen is.
Het ontwerpbestemmingsplan voorziet in de actualisering van de bestemmingsplannen voor de kernen Azewijn, Braamt, Kilder, Loerbeek, Loil, Lengel, Nieuw-Dijk, Stokkum en de woonwijken van ’s-Heerenberg.
Vastleggen huidig gebruik en bouwmassa met flexibiliteit
Het bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard, dat wil zeggen het is in beginsel gericht op het regelen van de bestaande functies in het plangebied. Het geldende bestemmingsplan vormt hiervoor het vertrekpunt voor de actualisatie, waarbij rekening is gehouden met wijzigingen die zijn opgetreden sinds het van rechtskracht worden van de diverse plannen.
Het bestemmingsplan voor de kernen Loerbeek, Loil en Nieuw-Dijk kende een andere systematiek dan het bestemmingsplan voor de overige kernen uit 2007. In voorliggend ontwerpbestemmingsplan is de systematiek van het bestemmingsplan ‘Kernen 2007’ overgenomen, zodat er uniformiteit ontstaat. Een voorbeeld hiervan is de omgang met de bestemming 'Gemengd'. In het bestemmingsplan ‘Kernen 2007’ werd deze bestemming gehanteerd op locaties met bedrijven, kantoren, detailhandel, dienstverlening en maatschappelijke doeleinden. Op deze manier bestaat een uitwisselbaarheid tussen deze functies. Voordeel hiervan is dat binnen de kleinere kernen meer flexibiliteit wordt geboden, zodat bij bedrijfsbeëindiging eenvoudiger een nieuwe functie kan worden gevonden voor de vrijkomende panden.
Ontwikkelingen
In het ontwerpbestemmingsplan zijn teven twee nieuwe ontwikkelingen meegenomen. Namelijk de voormalige parochiewoning aan het Matteüsplein 2 in Azewijn die wordt omgezet naar een 'burgerwoning' en het toevoegen van een bouwblok aan de Kloosterstraat in Loil, waarvoor in 2010 reeds de bouw van 8 vrijstaande woningen mogelijk is gemaakt. Voor deze beide ontwikkelingen is een ruimtelijke onderbouwing als bijlage aan het bestemmingsplan toegevoegd.
Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn/haar zienswijze omtrent het ontwerp schriftelijk kenbaar maken bij de gemeenteraad van Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. Desgewenst kan de zienswijze ook mondeling kenbaar worden gemaakt. In dat geval kan contact worden opgenomen met de afdeling Ontwikkeling, telefoon 0316-291391. Van hetgeen mondeling naar voren wordt gebracht, wordt een verslag gemaakt.
Didam, 20 januari 2016,
Burgemeester en wethouders van Montferland.