Ontwerpbestemmingsplan “Franeker - Binnenstad”, gemeente Franekeradeel

Logo Franekeradeel

Met publicaties op 4 maart 2015 en 3 februari 2016 in de Franeker Courant hebben wij u op de hoogte gebracht over de aanstaande actualisatie van het bestemmingsplan “Franeker – Binnenstad”. Inmiddels kan het college van B&W van Franekeradeel aangeven dat het bestemmingsplan “Franeker - Binnenstad” als ontwerp in procedure zal worden gebracht.

 

Het plangebied

Het plangebied omvat de binnenstad van Franeker en komt grotendeels overeen met

de plangrens van het vorige bestemmingsplan. Het betreft het  volledige gebied binnen de

historische stadsgrachten en een deel ten oosten en zuiden hiervan dat binnen de grenzen valt van het Beschermd Stadsgezicht (Oud Kaatsveld en een stuk Harlingerweg, Vliet en Tuinen).

 

Er vinden ten opzichte van de begrenzing van het vorige bestemmingsplan een paar kleine grenscorrecties plaats, waardoor enkele delen van percelen in het zuiden en oosten aan het plangebied worden toegevoegd. Deze percelen waren tot voor kort geregeld in twee

bestemmingsplannen. Om deze reden wordt ook een klein deel van het

bestemmingsplan "Franeker - Frisia / Vliet / Tuinen" en het bestemmingsplan

"Franeker - Oost en Schalsumerplan" met dit nieuwe bestemmingsplan herzien. De

plangrens is voorts afgestemd op de reeds bestaande omliggende bestemmingsplannen.

 

Het zogenoemde planidentificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.0070.BPFRABINNENSTD2016-ONT1

 

De inhoud

Het nieuwe bestemmingsplan is primair een actualisatie van het bestemmingsplan “Franeker – Binnenstad” zoals dat op 7 september 2006 is vastgesteld door de gemeenteraad.

Met publicaties van 4 maart 2015 en 3 februari 2016 heeft het college aangegeven dat is gestart met de voorbereiding van de actualisatie en de wijze waarop dit wordt ingestoken.

Aanvullend op het bovenstaande geldt dat de volgende beleidsmatige uitgangspunten in het nieuwe bestemmingsplan zijn verwerkt:

 

  • 1.

    de Binnenstadsvisie Franeker, vastgesteld door de gemeenteraad op 13 maart 2014;

  • 2.

    Programma Franeker Waddenpoort, waarvoor door de gemeenteraad krediet

    beschikbaar is gesteld bij raadsbesluit van 20 februari 2014;

  • 3.

    de Structuurvisie Stad Franeker 2015-2025, vastgesteld door de gemeenteraad op 28

    mei 2015;

  • 4.

    een richtinggevende uitspraak van de raadscommissie van 1 oktober 2015, over het

    beschermen van een aantal karakteristieke panden en objecten in het nieuwe bestemmingsplan.

 

Beknopt weergegeven hebben de genoemde beleidsuitgangspunten (en daarmee ook het nieuwe bestemmingsplan voor de Binnenstad) vooral betrekking op het behouden en versterken van de kwaliteit van de historische binnenstad. Hierbij hoort ook het creëren van een prettig woon- en leefklimaat en investeringen in recreatieve voorzieningen. Ander belangrijk beleidsuitgangspunt is om een compact primair winkelgebied te creëren. In een aantal aangewezen zones daar direct omheen zal worden ingezet op behoud en waar mogelijk versterking van het aanbod aan diverse functies en voorzieningen die het primair winkelgebied moeten complementeren.

Aanvullend op deze beleidsuitgangspunten zijn ook enkele perceelsgerichte ontwikkelingen meegenomen.

 

Voor de eigenaren van rijksmonumenten geldt dat deze niet (meer) in het bestemmingsplan zijn opgenomen, omdat zij vanuit hun eigen wetgeving (de Monumentenwet) worden beschermd. Dit maakt het opnemen van rijksmonumenten in een bestemmingsplan overbodig.

 

Heeft u vragen?

Voor informatie over het ontwerpbestemmingsplan kunt u bellen met de afdeling Ruimte (14 0517). Dit kan op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur.

 

U kunt het ontwerpbestemmingsplan bekijken

Dat kan bij het loket van de afdeling Ruimte (gemeentehuis) aan de Harlingerweg 18 in Franeker. U kunt het ontwerpbestemmingsplan inkijken op werkdagen tussen 8:30 en 12:00 uur (op woensdag tot 16:30 uur). Vanaf 5 mei 2016 tot en met 15 juni 2016 ligt het ontwerpbestemmingsplan voor u klaar. Let er overigens op dat het gemeentehuis op 5 en 6 mei is gesloten. Echter, u kunt het bestemmingsplan ook digitaal bekijken, via www.ruimtelijkeplannen.nl of onze website www.franekeradeel.nl

 

Bent u het niet eens met het ontwerpbestemmingsplan?Dan kunt u uw mening geven. Wij noemen dat een zienswijze. U leest hierna hoe u een zienswijze kunt geven. 

 

Doet u dat tot en met uiterlijk 15 juni 2016. U kunt op twee manieren reageren:

  • 1.

    in een brief

  • 2.

    in een gesprek

U stuurt uw brief naar burgemeester en wethouders, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER. U heeft liever een gesprek? Dan kunt u bellen met de ambtenaar die het bestemmingsplan behandelt (14-0517, op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur). Met hem of haar kunt u een afspraak hiervoor maken.

 

De gemeenteraad moet rekening houden met zienswijzen bij het vaststellen van het bestemmingsplan. Na vaststelling is het mogelijk om tegen het bestemmingsplan beroep in te stellen bij de Raad van State. U kunt alleen beroep instellen tegen een vastgesteld bestemmingsplan als u een zienswijze heeft gegeven over het ontwerpbestemmingsplan.

 

Met publicaties in de Franeker Courant, het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en de website www.overheid.nl (het digitale gemeenteblad en de digitale Staatscourant) zullen wij u op de hoogte brengen over het vervolg van deze bestemmingsplanprocedure.

Naar boven