BestemmingsplanTransferium Drachten Oost vastgesteld

Logo Smallingerland

Burgemeester en wethouders van Smallingerland maken bekend dat het bestemmingsplan Transferium Drachten Oost op 5 april 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld.

 

Doel van het plan

In het rapport ‘Een visie op het OV voor Smallingerland’ uit 2012 is geschetst dat Drachten door verbetering van de kwaliteit en bereikbaarheid voor busverkeer, meer moet gaan profiteren van de centrale ligging. Een nieuw transferium aan de oostzijde van Drachten, in de omgeving van de knoop N31-A7, is daarvoor een belangrijk middel. Dit transferium geeft ook kansen om bussen (Q-liners) te laten halteren die Drachten nu niet aandoen.

Het nieuwe transferium Drachten-Oost wordt gerealiseerd bij de afslag Drachten aan de N31. De ligging is zeer strategisch nabij de kruising van wegen en in de nabijheid van belangrijke bestemmingen zoals het kantorenpark en het leerpark. Het nieuwe transferium wordt het nieuwe centrale busknooppunt voor Drachten dat de stad ontsluit met de regio.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld.

Bekijken

Het bestemmingsplan ligt ter inzage:

  • In het gemeentehuis aan de Gauke Boelensstraat 2 te Drachten, elke werkdag van 8.30 uur tot 16.00 uur en op donderdag tot 18.30 uur;

  • Op de website www.smallingerland.nl/bestemmingsplannen-nu-ter-inzage;

  • Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met plannummer NL.IMRO.0090.BP2015BKA004-0401.

Wijzigingen

Bij de vaststelling zijn in het bestemmingsplan wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan aangebracht. De regels zijn ongewijzigd.

Toelichting

Plangrens is aangepast in figuur 2.

Tekst onder 2.4 is aangepast aan de meest recente inrichtingsschets van het plangebied.

Tekst onder 4.2 en 4.3 (wegverkeerslawaai en milieuhinder) is aangepast aan het aanvullende geluidsonderzoek.

Bijlage bij de toelichting

Onder bijlage 1 is de meest recente inrichtingsschets van het plangebied opgenomen en onder bijlage 3 het aanvullende geluidsrapport.

Verbeelding

De grens van het plangebied is aangepast.

Voornamelijk aan de oostzijde is de grens gewijzigd. In het ontwerp is de locatie van de brug opgeschoven richting het oosten. Nu valt de hele brug binnen het plangebied. Ter hoogte van de fietsenstalling loopt de grens recht naar beneden om daarmee het kleine stukje kantoorbestemming buiten het plangebied te houden. Ter hoogte van de boom en de parkeerplaatsen loopt de grens nu gelijk met de grondoverdracht.

De grens is aan de westzijde minimaal gewijzigd, de weg Zonnedauw vormt nu een logische begrenzing van het plangebied. Aan de zuidzijde is de grens ongewijzigd en loopt gelijk met het kadastrale perceel.

Beeldkwaliteitrichtlijnen

Omdat er een gebouwtje voor chauffeurs en passagiers wordt gerealiseerd, voldoen de (algemene) geldende gebiedsgerichte criteria niet. Om een goed toetsingskader neer te leggen voor de welstandscommissie, zijn de objectgerichte criteria '08 (bijzondere bestaande/nieuwe (solitaire) objecten' van toepassing verklaard, zodat het bouwplan voor het gebouwtje welstandshalve kan worden getoetst.

Reageren

Wanneer u het niet eens bent met dit besluit kunt u, als u belanghebbende bent, binnen de beroepstermijn van vrijdag 22 april tot en met 2 juni 2016 een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroep is griffierecht verschuldigd.

Alleen als u tijdig zienswijzen heeft ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan kunt u beroep instellen, tenzij u aantoont redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest tijdig zienswijzen in te brengen.

Als het vastgestelde bestemmingsplan afwijkt van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen kunt u, als u geen zienswijzen heeft ingediend, beroep instellen voorzover het beroepschrift betrekking heeft op deze wijzigingen.

 

Tegen de beeldkwaliteitrichtlijnen is geen beroep mogelijk.

 

In werking treden

Het besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan treedt niet eerder in werking dan met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Na vaststelling door de gemeenteraad maakt dit plan deel uit van de Welstand- en reclamenota Smallingerland 2014.

 

 

ONTW/JvdH

Naar boven