Bekendmaking

Logo Utrecht

B esluiten voor project ‘Herinrichting Palmerswaard , Uiterwaarden Rhenen en Rijnbrug’

Achtergrond

Project Herinrichting Palmerswaard, Uiterwaarden Rhenen en Rijnbrug betreft de realisatie van een zoveel mogelijk aaneengesloten natuurgebied in de Utrechtse uiterwaarden van de Nederrijn. Het project draagt bij aan de verdere ontwikkeling van het internationale natuurnetwerk Natura 2000 (met name het Vogelrichtlijngebied) en de provinciale Ecologische Hoofdstructuur en het bevat maatregelen in het kader van de Kaderrichtlijn Water. Waar mogelijk wordt ruimte gegeven aan ontwikkeling van grootschalige riviernatuur (in de Palmerswaard), op andere plekken zijn de inrichtingsmaatregelen bescheiden en wordt met name een ecologische verbinding via een landschappelijke geledingszone gerealiseerd (in de uiterwaard bij Rhenen en Rijnbrug). In alle deelgebieden is aandacht voor recreatief medegebruik.

Voor de eerste fase van uitvoering hebben onderstaande bevoegde gezagen de volgende definitieve besluiten genomen:

  • Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van Provincie Utrecht;

  • Projectplan Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • Vergunning op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet van Provincie Utrecht;

  • Ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet van Ministerie van Economische Zaken;

  • Vergunning op grond van de Omgevingswet van Gemeente Rhenen.

Initiatiefnemer Gebiedscoöperatie O-gen heeft verzocht om bij de besluitvorming de coördinatieregeling uit de Ontgrondingenwet toe te passen. Hierdoor kan de bekendmaking, de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaatsvinden. Daarnaast is vanwege de betrokkenheid van een Projectplan Waterwet de Crisis- en Herstelwet van toepassing.

Ontwerpbesluiten, zienswijzen en reactienota

Op de ontwerpbesluiten zijn vier zienswijzen binnengekomen, met name betrekking hebbend op het tracé van het wandelpad en de locatie van het uitzichtpunt. Wij hebben het tracé en de locatie aangepast in de besluiten die dit aangaat; deze aanpassing brengt geen andere gevolgen met zich mee dan beoordeeld in de ontwerpfase. Verder is de Natuurbeschermingswetvergunning ambtshalve aangepast naar de bestaande situatie, te weten dat het gebied niet toegankelijk is voor honden. Per abuis was op basis van de Natuurtoets in de ontwerpvergunning opgenomen dat het gebied toegankelijk wordt voor honden, mits aangelijnd. Tot slot is in het Projectplan Waterwet het ontwerp van de uitstroomopening van de geul ambtshalve aangepast in die zin dat hij robuuster zal worden uitgevoerd. Voor de strekking van dit besluit heeft dit geen gevolgen. Voor een uitgebreidere beantwoording van de zienswijzen en de motivering van de aanpassingen verwijzen wij naar de Reactienota Herinrichting Palmerswaard, Uiterwaarden Rhenen en Rijnbrug. Deze nota ligt gelijktijdig met de definitieve besluiten ter inzage.

Hoe en waar kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met donderdag 23 juni 2016 beroep instellen tegen deze besluiten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroep kan uitsluitend worden ingesteld door belanghebbenden:

  • die zienswijze(n) hebben ingediend op het/de ontwerpbesluit(en),

  • die geen zienswijze hebben ingediend, maar die die dat redelijkerwijs niet kan worden verweten,

  • die zich niet kunnen vinden in de wijzigingen ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

U kunt uw beroepschrift onder vermelding van ‘Definitieve besluiten project Herinrichting Palmerswaard, Uiterwaarden Rhenen en Rijnbrug’ richten aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • Uw naam en adres;

  • De dagtekening;

  • Een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • De redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Houdt u er verder rekening mee dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is. Dit betekent onder andere dat geen pro forma beroep kan worden ingesteld.

Als u beroep aantekent kunt u ook om een voorlopige voorziening vragen als er tijdelijke maatregelen nodig zijn waarmee niet gewacht kan worden tot de uitspraak op beroep. Dit verzoek richt u aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. U ontvangt hierover nader bericht van de Raad van State. Meer informatie over de beroepsprocedure en het griffierecht vindt u op de site van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Hoe komt u aan meer informatie?

De besluiten en bijbehorende stukken zijn nog van donderdag 12 mei 2016 tot en met donderdag 23 juni 2016 digitaal in te zien en te downloaden via de website www.o-gen.nl. Klikt u op de link “Vergunningen Uiterwaarden Nederrijn”. De besluiten liggen daarnaast eveneens ter inzage bij:

  • Gemeentehuis Rhenen, Nieuwe Veenendaalseweg 75, 3911 MG Rhenen;

  • Provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht;

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem.

Informeert u s.v.p. bij de genoemde instanties naar de reguliere openingstijden.

Vragen?

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij mevrouw A.E.M. Jansen (T 06 – 5090 9809), projectmanager Uiterwaarden Nederrijn bij Gebiedscoöperatie O-gen. Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de heer A.M. Kwakkernaat (T 06 – 2247 3005), coördinator Procedures Uiterwaarden Nederrijn bij de provincie Utrecht.

Naar boven