Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 21 april 2016, kenmerk ACM/DE/2016/202168, houdende de vaststelling van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet (Samenwerkingscode gas)

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

1 WERKINGSSFEER EN DEFINITIES

1.1 Werkingssfeer

1.1.1

Deze code bevat de regeling van samenwerking tussen netbeheerders als bedoeld in artikel 12b, lid 1, sub f Gaswet, ten aanzien van de uitvoering van de taken als opgenomen in de artikelen 10 en 10a Gaswet alsmede het waarborgen van het netbeheer van alle netten en het transport van gas in buitengewone omstandigheden.

1.2 Definities

1.2.1

Begrippen, die in de Gaswet of de Begrippencode gas zijn gedefinieerd, hebben de in de Gaswet of Begrippencode gas gedefinieerde betekenis.

2 DOEL VAN DE SAMENWERKINGSREGELING EN ALGEMENE VERPLICHTINGEN

2.1

Met deze code wordt beoogd een optimale afstemming te bereiken tussen de netbeheerders, teneinde te bewerkstelligen dat iedere netbeheerder zijn wettelijke taken en verplichtingen kan nakomen.

2.2

Iedere netbeheerder is jegens alle andere netbeheerders verplicht om bij het nemen van besluiten en het verrichten of nalaten van handelingen rekening te houden met de gevolgen daarvan voor de gerechtvaardigde belangen van de andere netbeheerders bij de uitvoering van hun wettelijke taken.

2.3

Iedere netbeheerder is, met het oog op die belangen, jegens alle andere netbeheerders verplicht om die andere netbeheerders zo nodig en zo veel als redelijkerwijs mogelijk te informeren en met hen in overleg te treden.

2.4

Bij hun besluitvorming en samenwerking zijn alle netbeheerders jegens elkaar verplicht rekening te houden met het belang de maatschappelijke kosten van infrastructurele maatregelen zo laag mogelijk te houden. Hierbij zullen de netbeheerders rekening houden met de gevolgen van het beginsel van de vrijheid van leidingaanleg.

3 PROGRAMMAVERANTWOORDELIJKEN

De netbeheerder van het landelijk gastransportnet erkent erkende programmaverantwoordelijken overeenkomstig de daarvoor geldende voorwaarden en sluit overeenkomsten met erkende programmaverantwoordelijken. Alle bepalingen uit de voorwaarden of de overeenkomsten die de netbeheerder van het landelijk gastransportnet met erkende programmaverantwoordelijken wil overeenkomen én die gevolgen hebben voor andere netbeheerders behoeven de voorafgaande instemming van die netbeheerders.

4 ONDERZOEK EN ONTWIKKELING

Teneinde hun wettelijke taken en verplichtingen zo doelmatig mogelijk na te komen, en onverminderd ieders eigen verantwoordelijkheid ter zake, zullen de netbeheerders zich periodiek gezamenlijk beraden over gewenste c.q. mogelijke toekomstige ontwikkelingen ten aanzien van het gasvoorzieningssysteem, zo mogelijk ter zake een gezamenlijke visie ontwikkelen en eventueel projecten betreffende onderzoek en ontwikkeling (inclusief pilot-projecten) (doen) uitvoeren.

5 CALAMITEITEN EN HET VERRICHTEN VAN TRANSPORT VAN GAS IN BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN

5.1

Iedere netbeheerder is zelf verantwoordelijk voor het ter beschikking hebben van een adequaat calamiteitenplan. Alle netbeheerders stemmen hun calamiteitenplannen op elkaar af. Iedere netbeheerder is jegens alle andere netbeheerders verplicht er voor te zorgen dat het eigen calamiteitenplan geen inbreuk maakt op de uitvoerbaarheid van het calamiteitenplan van alle andere netbeheerders.

5.2

Iedere netbeheerder is jegens alle andere netbeheerders verplicht om gedurende 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaarheid van relevante medewerkers te waarborgen met het oog op het tot stand komen van de samenwerking die nodig of wenselijk kan zijn om in buitengewone omstandigheden het transport van gas zo goed mogelijk te laten verlopen.

6 GESCHILLENREGELING VOOR GESCHILLEN TUSSEN NETBEHEERDERS

6.1

Geschillen tussen netbeheerders betreffende het bepaalde bij of krachtens de door de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f Gaswet vastgestelde voorwaarden zullen zoveel mogelijk door overleg in der minne worden opgelost.

6.2

Geschillen die niet in der minne kunnen worden opgelost zullen in arbitrage worden beslecht door drie arbiters conform het reglement van het Nederlands Arbitrage Instituut, tenzij een der bij het geschil betrokken partijen binnen tien werkdagen na ontvangst van een schriftelijke mededeling van een andere partij over te willen gaan tot arbitrage, schriftelijk de wens te kennen geeft het geschil door de gewone bevoegde rechter te laten beslissen.

7 ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN

7.1

Onverminderd het bepaalde in de door de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f Gaswet vastgestelde voorwaarden, treden de desbetreffende netbeheerders in alle gevallen waarin die voorwaarden niet voorzien met elkaar in overleg en beslissen zij in de geest van die voorwaarden. Treden dergelijke gevallen meer dan incidenteel op, dan zullen de gezamenlijke netbeheerders passende voorstellen indienen tot wijziging van voormelde voorwaarden.

8 SLOTBEPALINGEN

8.1

De Samenwerkingsregeling Netbeheerders Gas, zoals vastgesteld bij besluit van 27 juni 2006 en nadien diverse malen gewijzigd, wordt ingetrokken.

8.2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het is geplaatst.

8.3

Dit besluit wordt aangehaald als: Samenwerkingscode gas.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 april 2016

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Aanleiding

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt regelgeving vast voor de energiemarkt. Voor deze regelgeving wordt ook wel het begrip ‘codes’ gebruikt. De codes houden tariefstructuren of voorwaarden in. Er zijn drieëntwintig codes. De codes zijn nog niet op wetten.overheid.nl geplaatst. Om ervoor te zorgen dat dit alsnog gebeurt, stelt ACM eenmalig – onder intrekking van de eerdere codebesluiten – de volledige tekst van de codes opnieuw bij besluit vast. ACM beoogt hiermee op juridisch bindende wijze de volledige en precieze tekst van de codes vast te leggen. De codes zelf blijven inhoudelijk ongewijzigd.

Verder past ACM haar werkwijze bij de bekendmaking van codes aan. ACM maakt de besluiten waarbij de codes opnieuw worden vastgesteld bekend door plaatsing van de volledige tekst daarvan in de Staatscourant. ACM zal toekomstige wijzigingen in de codes op eenzelfde wijze bekendmaken waardoor de wijzigingen zullen worden doorgevoerd op wetten.overheid.nl. De gebruiker van deze website zal daardoor steeds een actuele versie van de geldende codes kunnen raadplegen.

II. Totstandkoming Samenwerkingscode gas

De Samenwerkingsregeling Gas is bij besluit van 27 juni 2006 vastgesteld en sindsdien meerdere malen gewijzigd. De volledige tekst van deze code waarin alle wijzigingen zijn verwerkt, wordt nu eenmalig opnieuw vastgesteld met de Samenwerkingscode gas. ACM heeft de tekst van deze nieuwe code met de grootst mogelijk zorgvuldigheid samengesteld. Zij heeft in overleg met Netbeheer Nederland en Nederlandse EnergieData Uitwisseling (NEDU) de verschillende in omloop zijnde geconsolideerde versies met elkaar vergeleken. Spelling en interpunctie van de code zijn waar nodig gecorrigeerd. Ten opzichte van de eerder vastgestelde Samenwerkingsregeling Gas zijn daarnaast de volgende redactionele verbeteringen en niet-inhoudelijke wijzigingen aangebracht:

  • In de gehele code zijn verwijzingen naar de ingetrokken codes vervangen door de nieuw vastgestelde citeertitels;

  • In de artikelen 1.1.1 en 2.1 is "deze regeling" vervangen door: deze code

  • Artikel 1.2.1 is aangepast. Het zinsdeel “en zijn in de hierop volgende tekst vetgedrukt” is verwijderd. In samenhang daarmee zijn de begrippen die voorkomen in de Gaswet of de Begrippencode gas niet meer vetgedrukt.

  • Toegevoegd is artikel 8.1, waarin de Samenwerkingsregeling Netbeheerders Gas wordt ingetrokken;

  • Toegevoegd is artikel 8.2, waarin vermeld wordt wanneer deze code in werking treedt.

  • Toegevoegd is artikel 8.3, waarin de citeertitel is vastgesteld. Deze citeertitel is aangepast en geharmoniseerd om op wetten.nl duidelijk te maken dat het een code betreft.

De Samenwerkingscode gas is alleen voor zover het de bovengenoemde punten betreft geen zuivere herhaling van de eerder vastgestelde code en dit besluit kan op deze punten op rechtsgevolg zijn gericht. Om deze reden is een rechtsmiddelenclausule opgenomen.

ACM heeft het ontwerp van het besluit tot vaststelling van de Samenwerkingscode gas gepubliceerd in de Staatscourant en aan de gezamenlijke netbeheerders en representatieve organisaties van partijen op de elektriciteits- en gasmarkt gezonden. ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen twaalf weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken.

ACM heeft een zienswijze ontvangen van VEMW. VEMW noemt dat de tot nu toe door ACM gepubliceerde geconsolideerde versie van deze code voetnoten bevatte. In deze voetnoten is per artikel te lezen bij welk ACM-besluit het artikel is gewijzigd of in de code is opgenomen. VEMW zou deze voetnoten graag ook zien terugkomen in dit besluit. ACM stelt vast dat de voetnoten niet behoren tot de codetekst zoals die door ACM in het verleden is vastgesteld. Daarom kunnen deze voetnoten niet aan dit besluit worden toegevoegd. Door het plaatsen van de codes op wetten.overheid.nl zal die website al deze informatie voor toekomstige codewijzigingen verstrekken. Voor de codewijzigingen vóór 1 januari 2016 kunnen geïnteresseerden de laatst door ACM zelf bijgehouden geconsolideerde codeteksten met de voetnoten bij ACM opvragen.

ACM heeft geen andere zienswijzen op dit ontwerpbesluit ontvangen.

’s-Gravenhage, 21 april 2016

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven