WIJZIGINGSBESLUIT Gemeenschappelijke regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Gelderland-Zuid

Logo Nijmegen

 

 

Gemeenschappelijke regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Gelderland-Zuid

De gemeenteraden en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Berg en Dal, Heumen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijmegen, Tiel, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel, ieder voor zover zij bevoegd zijn;

B E S L U I T E N

vast te stellen de navolgende wijziging tot aanpassing van de Gemeenschappelijke regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Gelderland-Zuid.

Artikel I

In de gehele regeling worden de volgende wijziging doorgevoerd:

a.“gemeentewet” en “gemeentewet (oud)” worden vervangen door: Gemeentewet.

Artikel II

In artikel 1, eerste lid, vervallen de onderdelen f en g, onder verlettering van onderdeel h.

Artikel III
  • a)

    Artikel 2, eerste lid komt te luiden:

    Er is een openbaar lichaam, genaamd Gemeentelijke Gezondheidsdienst Gelderland-Zuid. Het openbaar lichaam bezit rechtspersoonlijkheid en is door de colleges van Burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten ingesteld op grond van artikel 14, tweede lid, van de Wet Publieke Gezondheid.

  • b)

    In artikel 2, tweede lid, wordt “Groesbeek” vervangen door: Berg en Dal. Voorts vervallen de gemeentenamen “Millingen aan de Rijn” en “Ubbergen”.

Artikel IV

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6 Bevoegdheden

  • 1.

    Voor zover hiervan niet in deze regeling is afgeweken, en onverminderd het bepaalde in artikel 30 van de wet, komen aan de bestuursorganen van de GGD Gelderland-Zuid ter behartiging van de in artikel 4 genoemde belangen en ter uitvoering van de in artikel 5 genoemde taken alle bevoegdheden toe, die aan de bestuursorganen van de deelnemende gemeente behoren, met dien verstande dat het algemeen bestuur in de plaats treedt van de raad, het dagelijks bestuur in de plaats treedt van het college van burgemeester en wethouders en de voorzitter in de plaats van de burgemeester. De bestuursorganen van de deelnemende gemeenten oefenen hun bevoegdheden tot regeling en bestuur ten aanzien van deze taken niet zelf uit.

  • 2.

    Voorts wordt expliciet aan de GGD Gelderland-Zuid opgedragen de bevoegdheid tot oprichting van of deelname in stichtingen, vennootschappen, en coöperatieve en andere verenigingen, dan wel het ontbinden daarvan of het beëindigen van de deelneming, zulks overeenkomstig artikel 31a van de Wet.

  • 3.

    Ten slotte komen aan de bestuursorganen van de GGD Gelderland-Zuid alle bevoegdheden toe die in wet- en regelgeving rechtstreeks zijn opgedragen aan (het bestuur van) de gemeentelijke gezondheidsdienst.

Artikel V

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8 Wijziging van ondergeschikt belang

Het algemeen bestuur kan zelfstandig besluiten tot wijziging van deze gemeenschappelijke regeling, indien de voorgestelde wijziging van ondergeschikt belang is, geen uitbreiding betreft van de overgedragen bevoegdheden en als daartoe door het algemeen bestuur wordt besloten met een meerderheid van tenminste twee derden van het aantal stemmen.

Artikel VI
  • a)

    Artikel 10, eerste lid, komt te luiden als volgt: Het algemeen bestuur van de GGD Gelderland-Zuid bestaat uit 1 lid namens elke deelnemende gemeente.

  • b)

    In artikel 10, tweede lid, wordt “raden” vervangen door “colleges”.

Artikel VII

In artikel 11, derde lid, vervalt de zinsnede “en artikel 23 van de gemeentewet (oud)”.

Artikel VII
  • a)

    Artikel 12 sub h komt te luiden: regels vast te stellen over de ambtelijke organisatie van de GGD Gelderland-Zuid, en het oude onderdeel h wordt geletterd k;

  • b)

    In artikel 12 sub i komt de zinsnede “en met inachtneming van door het algemeen bestuur te stellen regelen” te vervallen;

  • c)

    Onderdeel i wordt geletterd k.

Artikel VIII

In artikel 16 vervallen het tweede en derde lid. Het artikel is niet meer opgesplitst in leden.

Artikel IX

In artikel 17, tweede lid, wordt “na verkregen verklaring van geen bezwaar van de raden van elk van de deelnemende gemeenten” vervangen door: nadat de raden van de deelnemende gemeenten van dit voornemen op de hoogte zijn gesteld en in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen ter kennis te brengen van het algemeen bestuur.

Artikel X

Artikel 24, derde lid, vervalt.

Artikel XI

Artikel 31, achtste lid, komt als volgt te luiden:

Het bepaalde in dit artikel is, met uitzondering van de genoemde termijnen, van overeenkomstige toepassing op besluiten tot wijziging van de begroting. Het bepaalde in het vierde lid is evenwel niet van toepassing, indien een begrotingswijziging niet leidt tot verschuivingen tussen de vastgestelde begrotingsprogramma’s of tot extra financiële bijdragen van de deelnemende gemeenten.

Artikel XII

Artikel 36, derde lid komt als volgt te luiden:

De bij de wet voorgeschreven toezending van de wijziging aan Gedeputeerde Staten geschiedt door de zorg van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen. Ook de. besluiten tot wijziging of opheffing van deze regeling, dan wel tot toetreding of uittreding van deelnemende gemeenten, worden door dit college bekend gemaakt in alle deelnemende gemeenten, door kennisgeving van de inhoud daarvan in de Staatscourant.

Artikel XIII

Artikel 38 komt als volgt te luiden:

Artikel 38 Geschillencommissie

  • 1.

    Voordat over een geschil als bedoeld in artikel 28 van de wet de beslissing van Gedeputeerde Staten wordt ingeroepen, legt het algemeen bestuur het geschil voor aan een daartoe door partijen in te stellen geschillencommissie.

  • 2.

    De geschillencommissie bestaat uit drie onafhankelijke leden, die niet werkzaam zijn voor of bestuurder zijn van een van de betrokken partijen. Een lid wordt aangewezen door het algemeen bestuur en een lid door de andere bij het geschil betrokken partij(en), vertegenwoordigers. De voorzitter wordt vervolgens door deze leden gezamenlijk aangewezen.

  • 3.

    De geschillencommissie hoort de bij het geschil betrokken besturen.

  • 4.

    De geschillencommissie onderzoekt de mogelijkheden om partijen tot overeenstemming te brengen en brengt - indien dit niet mogelijk is - aan het algemeen bestuur advies uit over de wijze waarop het geschil afgehandeld zou moeten worden.

Artikel XIV

In artikel 40 wordt “1 juli 2013” vervangen door: 1 januari 2016.

Artikel XV

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Aldus besloten door:

De raad d.d. 27 november 2015 en het college d.d. 22 oktober 2015 van de gemeente Beuningen

De raad d.d. 15 december 2015 en het college d.d. 10 november 2015 van de gemeente Buren

De raad d.d. 10 december 2015 en het college d.d. 17 november 2015 van de gemeente Culemborg

De raad d.d. 16 december 2015 en het college d.d. 10 november 2015 van de gemeente Druten

De raad d.d. 15 december 2015 en het college d.d. 27 oktober 2015 van de gemeente Geldermalsen

De raad d.d. 26 november 2015 en het college d.d. 27 oktober 2015 van de gemeente Groesbeek

De raad d.d. 17 december 2015 en het college d.d. 3 november 2015 van de gemeente Heumen

De raad d.d. 10 december 2015 en het college d.d. 13 oktober 2015 van de gemeente Lingewaal

De raad d.d. 17 december 2015 en het college d.d. 2 november 2015 van de gemeente Maasdriel

De raad d.d. 10 december 2015 en het college d.d. 27 oktober 2015 van de gemeente Neder-Betuwe

De raad d.d. 17 december 2015 en het college d.d. 19 oktober 2015 van de gemeente Neerijnen

De raad d.d. 25 november 2015 het college d.d. 10 november 2015 van de gemeente Nijmegen

De raad d.d. 16 december 2015 en het college d.d. 26 oktober 2015 van de gemeente Tiel

De raad d.d. 3 december 2015, het college d.d. 20 oktober 2015 van de gemeente West Maas en Waal

De raad d.d. 10 december 2015 en het college d.d. 11 december 2015 van de gemeente Wijchen

Naar boven