Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 april 2016, nr 919669, houdende wijziging van de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs in verband met het vervangen van de examenprogramma’s Management & Organisatie havo en vwo door Bedrijfseconomie havo en vwo

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7, eerste lid, van het Eindexamenbesluit VO;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA’S VOORTGEZET ONDERWIJS

Bijlage 1 bij de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In de paragraaf ‘Examenprogramma’s vwo/havo’ wordt ‘22. management en organisatie’ vervangen door: 22. bedrijfseconomie.

B

De paragraaf ‘Examenprogramma management en organisatie vwo’ wordt vervangen door de paragraaf ‘Examenprogramma Bedrijfseconomie vwo’, als opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

C

De paragraaf ‘Examenprogramma management en organisatie havo’ wordt vervangen door de paragraaf ‘Examenprogramma Bedrijfseconomie havo’, als opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II. OVERGANGSBEPALINGEN

De Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs, zoals die luidde vóór de inwerkingtreding van deze regeling, blijft van toepassing:

  • a. tot en met het schooljaar 2019–2020 voor leerlingen die op 1 augustus 2018 zijn toegelaten tot het vijfde leerjaar havo;

  • b. tot en met het schooljaar 2020–2021 voor leerlingen die op 1 augustus 2018 zijn toegelaten tot het vijfde of zesde leerjaar vwo;

  • c. in het schooljaar 2018–2019 voor havo-leerlingen die in dat schooljaar examen doen op grond van artikel 37a van het Examenbesluit VO; en

  • d. in de schooljaren 2018–2019 en 2019–2020 voor vwo-leerlingen die in die schooljaren examen doen op grond van artikel 37a van het Examenbesluit VO.

ARTIKEL III. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2018.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Deze Regeling heeft de examenprogramma’s Management & Organisatie (M&O) havo en vwo uit bijlage 1 bij de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs vervangen door Bedrijfseconomie havo en vwo. Bedrijfseconomie is de vakbenaming voor het examenprogramma Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid. Het advies voor dit vak is in oktober 2014 verschenen onder de titel: ‘Van M&O naar Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid’.

Dit vernieuwde programma wordt ingevoerd met ingang van 1 augustus 2018 voor de leerlingen die op dat moment in het vierde leerjaar havo of vwo zijn toegelaten. Het geldt niet voor leerlingen die op 1 augustus 2018 tot het laatste leerjaar havo zijn toegelaten of voor leerlingen die op dat moment zijn toegelaten tot het vijfde of zesde leerjaar vwo. Indien een leerling versneld vwo doet zal hij in 2019 en in 2020 nog het examen M&O moeten afleggen. Op gelijke manier zal een leerling die versneld havo doet in 2019 nog het examen M&O moeten afleggen.

Het eerste examen Bedrijfseconomie havo zal worden afgenomen in schooljaar 2019–2020. In dat jaar is het tevens, voor havo-leerlingen die gezakt zijn in 2019, voor de laatste keer mogelijk om het bezemexamen M&O havo af te leggen. In schooljaar 2020–2021 wordt voor de eerste maal het examen Bedrijfseconomie vwo afgenomen. In datzelfde jaar is het, voor vwo-leerlingen die gezakt zijn in 2020, voor de laatste maal mogelijk om het examen M&O vwo af te leggen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven