Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 8 april 2016, nr. 16052648, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters tegen straatgras (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de in de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters tegen straatgras, 2016)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van Centurion Plus ter bescherming van de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters tegen straatgras (Poa annua).

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt op 30 juli 2016.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters tegen straatgras, 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via "mijn.rvo.nl". Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code.

Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, Postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op de website: mijn.rvo.nl. of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE: WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT CENTURION PLUS 14300 N

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel door middel van een na opkomst behandeling of behandeling na uitplanten in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.0, Ctgb juni 2011) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden

Toepassingsgebied

Te bestrijden organisme

Dosering (middel) per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus

Onbedekte vollegronds teelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en -onderstammen, rozen, coniferen en heesters

straatgras1

2 l/ha

1

X Noot
1

Poa annua

Toepassingsvoorwaarden

Om niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten en niet tot de doelsoorten behorende planten te beschermen is toepassing uitsluitend toegestaan indien gebruik wordt gemaakt van de onderstaande maatregelen:

  • Lage spuitboomhoogte (30 cm boven de top van het gewas) in combinatie met minimaal 50% drift reducerende spuitdoppen + kantdop + luchtondersteuning; of

  • Lage spuitboomhoogte (30 cm boven de top van het gewas) in combinatie met Venturidop + kantdop + 1,0 meter teeltvrije zone (gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij tot aan de perceelsgrens); of

  • Sleepdoek in combinatie met minimaal 50% driftreducerende spuitdoppen; of

  • Overkapte beddenspuit

Alleen in te zetten op die plaatsen waar straatgras achterblijven in groei veroorzaakt.

Overig

Het verdient aanbeveling middels een proefbespuiting vast te stellen of het te behandelen gewas of ras geen schade ondervindt.

Met name de gewassen maïs en granen zijn zeer gevoelig voor de stof clethodim. Met deze gewassen in de directe nabijheid dient bij bespuiting van het te behandelen perceel elke mate van drift naar genoemde gewassen te worden vermeden.

TOELICHTING

1 Algemeen

Artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden tijdelijke vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Tijdelijke vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een noodsituatie die op geen enkele andere redelijke manier te bestrijden is.

2 Adviezen

2.1 Noodsituatie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een advies opgesteld waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van een noodsituatie.

Gevaar

Als straatgras niet voldoende wordt bestreden in de onbedekte vollegronds boomkwekerijgewassen, zal er een verminderde groei van het gewas kunnen optreden door concurrentie met straatgras om licht, water en voedingsstoffen. Hierdoor blijft het gewas achter in maatvorming. Ingeschat wordt dat de economische schade kan oplopen tot ongeveer 25%. Het geleverde product moet praktisch vrij zijn van onkruiden, waardoor extra arbeid (inschatting bedraagt 25 extra uren per ha) nodig is om de planten bij aflevering onkruidvrij te maken.

Alternatieven

Niet-chemisch

Handmatig wieden van onkruiden is effectief, maar economisch niet rendabel door de hoge arbeidskosten. Diverse teelt-technische maatregelen, zoals bedrijfshygiëne, kunnen worden ingezet om de onkruiddruk te verlagen, maar deze werken niet afdoende. De effectiviteit van deze maatregelen is mede afhankelijk van de onkruiddruk, de weersomstandigheden en de grondsoort.

Chemisch

Er zijn diverse herbiciden toegelaten in de onbedekte vollegrondsteelt van boomkwekerijgewassen. Er zijn niet-selectieve middelen (bijv. op basis van glyfosaat) die effectief zijn tegen straatgras, maar het nadeel is dat ze maar beperkt ingezet kunnen worden (bijv. tussen de rijen en voor-opkomst van het gewas). De effectiviteit is dus sterk afhankelijk van de teeltmethode. Er zijn ook een aantal selectieve bodemherbiciden toegelaten, die middels een vóór-opkomst toepassing van het onkruid een goede werking hebben tegen straatgras, maar deze zijn na de opkomst van het straatgras niet bruikbaar. Tevens zijn er selectieve na-opkomst herbiciden werkzaam tegen grassoorten toegelaten in de teelt van boomkwekerijgewassen. Deze middelen zijn niet effectief tegen straatgras. Na opkomst van het straatgras, gedurende het groeiseizoen, zijn er geen effectieve herbiciden beschikbaar.

Bijzondere omstandigheden

De toelatinghouder en sector leveren inspanningen om te komen tot een toelating. Er is perspectief voor de toelating van een middel op basis van clethodim in boomkwekerijgewassen in de vollegrond in Nederland waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

Conclusie

De NVWA komt tot volgende conclusies:

  • een landbouwkundig doelmatige onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters in Nederland wordt bedreigd indien straatgras niet of onvoldoende bestreden kan worden;

  • landbouwkundig doelmatige onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters is in Nederland met het beschikbare pakket aan maatregelen en middelen niet mogelijk;

  • er is perspectief op een reguliere toelating voor het bestrijden van straatgras in de onbedekte vollegrond teelt van boomkwekerijgewassen in Nederland waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

De tijdelijke vrijstelling van Centurion Plus voor het bestrijden van straatgras in de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters voldoet aan de criteria voor een noodsituatie.

2.2 Risicobeoordeling

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een advies opgesteld waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van aanvaardbare risico’s.

Humane toxiciteit

Voldoet aan de eisen.

Volksgezondheid

Voldoet aan de eisen.

Gedrag in het milieu

Voldoet aan de eisen.

Ecotoxiciteit

Voldoet aan de eisen indien de risicobeperkende maatregelen van het Wettelijk Gebruiksvoorschrift die gelden voor de reguliere toelating van het middel (in diverse andere gewassen) in acht worden genomen.

Conclusie

Het College constateert dat er geen risico verbonden is aan de vrijstelling.

Advies

Het College adviseert een tijdelijke vrijstelling te verlenen van het gewasbeschermingsmiddel Centurion Plus ter bestrijding van straatgras in de onbedekte vollegrondsteelten van bos-en haagplantsoen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters te verlenen.

3 Overwegingen

Een tijdelijke vrijstelling van het gewasbeschermingsmiddel Centurion Plus is gewenst, omdat zonder deze vrijstelling de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters, op geen enkele andere redelijke wijze te beschermen is tegen straatgras. Hierdoor wordt de doelmatige onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters bedreigd. Belanghebbenden spannen zich in om op korte termijn te beschikken over een regulier toegelaten gewasbeschermingsmiddel.

4 Besluit

De adviezen van de NVWA en het Ctgb overnemend, heb ik in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Centurion Plus ter bescherming de onbedekte vollegrondsteelt van bos-en haagplantsoenen, vruchtbomen en onderstammen, rozen, coniferen en heesters tegen straatgras.

Dit besluit treedt in werking op de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt op 30 juli 2016.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven