Regeling van het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers tot wijziging van de Tarievenregeling Kadaster

Nr. 16.025377

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op de artikelen 108, eerste lid, en 109 van de Kadasterwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tarievenregeling Kadaster wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 7 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Op verzoek verleent de Dienst teruggaaf van het op grond van het eerste lid verschuldigde tarief, indien ten aanzien van alle aangrenzende percelen met voorlopige grenzen het grens-verificatietarief reeds voldaan is op grond van artikel 2, tweede lid, van de Regeling tarieven Kadaster zoals deze tot 1 januari 2016 gold.

B

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede tot en met het vijfde lid wordt ‘€ 45,–‘ vervangen door: € 35,–.

2. In het tweede lid wordt ‘€ 0,67’, vervangen door: € 0,10.

3. In het derde lid wordt ‘€ 0,11’, vervangen door: € 0,10.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Apeldoorn, 12 april 2016

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

TOELICHTING

Algemeen

Deze wijziging van de Tarievenregeling Kadaster herstelt twee omissies. De eerste ziet op het tarief voor overdracht van het resterende perceel bij vorming van percelen met voorlopige grenzen. De tweede betreft een aanpassing van het tarief voor het vervaardigen van netwerktekeningen als gevolg van het feit dat de kadastrale kaart per 1 januari 2016 als open data en tegen nultarief wordt verstrekt. Aangezien het berekenen van de huidige tarieven tot onbillijke situaties kan leiden, wordt niet gewacht tot de jaarlijkse, maar wordt een tussentijdse aanpassing van de Tarievenregeling Kadaster voorgesteld.

Deze tussentijdse wijziging is goedgekeurd door de Minister.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Bij de inschrijving van een stuk dat leidt tot de verkrijging van een perceel met voorlopige grenzen, is door de aanbieder van dat stuk een tarief verschuldigd van € 600,00 per perceel zoals bepaald in artikel 7, eerste lid van de Tarievenregeling Kadaster.

Het voormelde tarief wordt per 1 januari 2016 ook in rekening gebracht bij de verkrijging van een perceel dat resteert na de verkrijging van een perceel met voorlopige grenzen. Voordien gold in zo’n geval echter geen tarief, omdat het grens-verificatietarief in artikel 2, tweede lid, van de voorheen geldende Regeling tarieven Kadaster voor het naastliggende perceel met voorlopige grenzen navenant hoger was.

Door inwerkingtreding van de Tarievenregeling Kadaster ontstaat in een aantal gevallen de situatie dat vóór 1 januari 2016 het hogere grens-verificatietarief reeds is betaald bij de overdracht van een perceel met een voorlopige grens en bij de overdracht van het resterende perceel ná 1 januari 2016 alsnog het nieuwe tarief verschuldigd is. Het Kadaster acht dit onbillijk omdat bij de eerdere inschrijving voor inwerkingtreding van de Tarievenregeling Kadaster deze situatie door de aanbieder van het stuk niet was te voorzien.

Onderhavige wijziging maakt aan deze onbillijkheid een einde door in de genoemde gevallen teruggaaf van het tarief mogelijk te maken. Het is voor het Kadaster niet mogelijk om in het inschrijvingsproces deze situatie vooraf te constateren en geen tarief toe te passen. De teruggaaf zal daarom op verzoek van de aanbieder plaatsvinden.

Onderdeel B

Per 1 januari 2016 is de kadastrale kaart als open data beschikbaar tegen nultarief. Deze wijziging is al in een aantal onderdelen van de tarievenregeling door vertaald, maar per abuis nog niet in het tarief voor de vervaardiging van netwerktekeningen zoals geregeld in artikel 8. In dit tarief zit een hectarecomponent waarin het gebruikstarief van de kadastrale kaart als ondergrond voor de tekening versleuteld is. Nu dat gebruikstarief op nul is gezet, kan het tarief voor de netwerktekening worden verlaagd.

Apeldoorn, 12 april 2016

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

Naar boven