Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) wordt verlengd, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Achtergrond

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is van kracht sinds 1 augustus 2009 en loopt tot 1 januari 2017. Het kabinet wil het NSL verlengen tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het NSL moet ervoor zorgen dat Nederland voldoet aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. In het NSL staan de projecten en maatregelen die Rijk, provincies en gemeenten hebben uitgevoerd of nog gaan uitvoeren de komende jaren. De maatregelen zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit zodanig verbetert dat de projecten die in het NSL staan zonder problemen kunnen worden uitgevoerd. Ieder jaar worden berekeningen uitgevoerd en hieruit blijkt dat de luchtkwaliteit de afgelopen jaren is verbeterd: de gemiddelde concentratie stikstofdioxide en fijn stof daalt. De prognoses laten zien dat er slechts nog een beperkt aantal overschrijdingen van de normen kan optreden. U kunt de meest recente resultaten van de monitoring van het NSL bekijken op de website: www.nsl-monitoring.nl.

Reden voor verlenging

Er zijn twee redenen het NSL te verlengen. Ten eerste voorkomen dat er voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet een ander juridisch kader voor projecttoetsing geldt. Ten tweede wordt op een aantal punten nog niet voldaan aan de EU-grenswaarden voor luchtkwaliteit.

Het NSL is en blijft erop gericht te voldoen aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit en, in geval van overschrijding, de periode van overschrijding zo kort mogelijk te houden. Daarnaast blijft ook het faciliteren van ruimtelijke ontwikkelingen oogmerk van het NSL.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft daarom in overleg met de provincies en gemeenten die partners zijn in het NSL, besloten dat het gewenst is de programmatische aanpak voort te zetten tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Wat houdt de verlenging in?

Het huidige NSL blijft in stand, de reikwijdte verandert dus niet, alleen de einddatum wordt verlengd. Via de meldingsprocedure zijn in de afgelopen jaren nieuwe projecten en maatregelen toegevoegd of gewijzigd. Deze procedure blijft mogelijk onder het verlengde NSL. Het NSL omvat de volgende regio’s: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noordvleugel (een deel van Noord-Holland en Flevoland), Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

U kunt uw mening geven

Van 19 april tot en met 30 mei 2016 kunt u door middel van het indienen van een zienswijze uw mening geven over het voornemen om het NSL te verlengen. Het is de bedoeling dat u uw mening onderbouwt met argumenten. U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:−Wordt u geraakt in uw belang door de verlenging van het NSL? En zo ja, hoe?−Wordt u in uw belang geraakt door de wijze waarop de verlenging van het NSL is vormgegeven?

Hoe kunt u reageren?

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.platformparticipatie.nl/NSL. U kunt ons ook schrijven: Ministerie van Infrastructuur en Milieu, o.v.v. Verlenging NSL, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan ook. U kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen met 070-4566061.

De Staatssecretaris neemt alle ingebrachte zienswijzen, feiten en belangen in overweging en draagt zorg voor een definitief besluit.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over het ontwerpbesluit Verlenging NSL is beschikbaar op www.platformparticipatie.nl/NSL. Hier vindt u onder andere het ontwerpbesluit Verlenging NSL en alle bijbehorende relevante informatie.

Het ontwerpbesluit Verlenging NSL en alle bijbehorende relevante informatie kunt u inzien van 19 april tot en met 30 mei 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1–6 in Den Haag.

Hebt u na het bezoeken van de website nog vragen over het ontwerpbesluit? Dan kunt u bellen met de Directie Klimaat, Lucht en Geluid, telefoon 070 456 60 61. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de Directie Participatie, telefoon 070 456 89 00.

Naar boven