Vastgesteld bestemmingsplan Groenzone Noorderplassen-De Vaart en Oostvaardersbos

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 25 februari 2016 het bestemmingsplan Groenzone Noorderplassen-De Vaart en Oostvaardersbos heeft vastgesteld. Bij de vaststelling zijn wijzigingen ten opzichte van het ontwerp doorgevoerd. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken met ingang van maandag 18 april 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tot en met maandag 30 mei 2016.

Wat houdt het plan in?

Het bestemmingsplan betreft een actualisatie van de bestemmingsplannen die van kracht waren voor Groenzone Noorderplassen-De Vaart en Oostvaardersbos.

Tegen dit besluit heeft geen reactieve aanwijzing van de provincie en/of het rijk plaatsgevonden.

Tegen het ontwerp bestemmingsplan zijn binnen de daarvoor geldende termijn zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. Daarom kunnen belanghebbenden die op tijd een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij hiertoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan kan iedere belanghebbende in deze termijn beroep instellen.

De wijzigingen in die zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan zijn de volgende:

Regels

Artikel 1. Begrippen

Het volgende begrip toegevoegd:

1.32 extensief dagrecreatief medegebruik

vormen van recreatief medegebruik gericht op natuur- en landschapsbeleving, zoals wandelen en fietsen, met de daar bijbehorende voorzieningen zoals een picknickplaats, of een naar de aard daarmee gelijk te stellen voorziening.

Artikel 3.1 Bos

De volgende onderdelen toegevoegd:

Onder b. behoud, versterking en ontwikkeling van de aan de natuurgebieden eigen zijnde natuur(lijke) en landschappelijke waarden, in samenhang met de waterhuishouding;

Onder e. extensief dagrecreatief medegebruik;

Onder f kleinschalige dagrecreatieve voorzieningen;

Artikel 3.2 (Bos)en 5.2 (Natuur)Bouwregels

Het volgende onderdeel opnemen:

Op de in lid 3.1/5.1 bedoelde gronden mogen ten behoeve van de bestemmingsomschrijving uitsluitend bouwwerken gebouwd ten behoeve van observatiehutten en nutsvoorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, met dien verstande dat de volgende maximale maten gelden:

  • a.

    bouwwerken ten behoeve van nutsvoorzieningen: bouwhoogte maximaal 3 m, oppervlakte maximaal 25 m2;

  • b.

    observatiehutten: bouwhoogte maximaal 3m, oppervlakte maximaal 20m2;

Artikel 3.4 (Bos), 5.4 (Natuur) en 6.4 (Recreatie) Specifieke gebruiksregels

Het volgende onderdeel toegevoegd:

Het is verboden de gronden te gebruiken voor:

het aanbrengen en/of veroorzaken van veranderingen in de ecologische waarden van het gebied als gevolg van het gebruik van de gronden.

Artikel 5.1 (Natuur)

Verwijderd: recreatief medegebruik

Toegevoegd: extensief recreatief medegebruik

Artikel 6.1 (Recreatie) en 10.1 (Water)

Toegevoegd:

behoud, versterking en ontwikkeling van de aan de natuurgebieden eigen zijnde natuur(lijke) en landschappelijke waarden, in samenhang met de waterhuishouding;

Artikel 6.2 (Recreatie)

Het volgende onderdeel opnemen:

Op de in lid 6.1 bedoelde gronden mogen uitsluitend ten behoeve van de bestemmingsomschrijving bouwwerken gebouwd, met dien verstande dat:

ten aanzien van gebouwen geldt dat:

  • a.

    uitsluitend binnen het bouwvlak;

  • b.

    ter plaatse van de aanduiding 'maximale bouwhoogte' (m) de voorgeschreven maximale bouwhoogte in acht dient te worden genomen;

  • c.

    voor gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen de volgende regels gelden: bouwhoogte maximaal 3 m, oppervlakte maximaal 25 m2;

Artikel 10.1 (Water)

Verwijderd: aanleggelegenheid

Toegevoegd: aanlegsteiger/ligplaats

Verbeelding

Wilgenbos en Wilgeneiland

Bestemming gewijzigd van ‘Bos’ in ‘Natuur’.

Recreatie

Bouwaanduidingen verwijderd en aanduiding horeca verwijderd.

Verkeer

Een weg toegevoegd, ter hoogte van de sluis.

Verkeer verblijfsgebied

Een weg toegevoegd (Hangbrugweg).

Hoe kunt u reageren?

Van maandag 18 april 2016 tot en met maandag 30 mei 2016 kunt u uw beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage, o.v.v. beroepschrift bestemmingsplan Groenzone Noorderplassen-De Vaart en Oostvaardersbos, gemeente Almere. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Voor schorsing van het besluit moet u daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zelfde adressering als hierboven). Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Waar kunt u het plan inzien?

Het papieren bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. Vraag naar het bestemmingsplan bij een van de medewerkers van deze afdeling. U kunt een bestemmingsplan inzien op de volgende tijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via www.almere.nl/afspraak of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versie is in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure (kaart werkt alleen met internet explorer)en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP2X3Z01-vg01

Het is mogelijk het plan op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

De bestanden van het bestemmingsplan kunt u downloaden op:

https://plannen.almere.nl/manifest.asp?PLAN=NL.IMRO.0034.BP2X3Z01-vg01

Naar boven