Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het verlengen van de proef voor het instellen van een voetgangersgebied op alle toegangen tot de Stadsgravenstraat tussen de Van Lochemstraat en de Bolwerkstraat

Logo Enschede

Datum: 7 april 2016

Kenmerk: V-2016-1620

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • -

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

is het gewenst om de proef te verlengen tot 1 november 2016 om een voetgangersgebied zone in te stellen door het aanbrengen van verkeersborden G07-ZB met onderborden met de tijdsaanduiding van ’16.00-00.00 hr’ en verkeersborden G07-ZE, op alle toegangen tot de Stadsgravenstraat tussen de Van Lochemstraat en de Bolwerkstraat.

Overwegingen

In de zomer van 2015 is bij wijze van proef een zone voetgangersgebied ingesteld in een deel van de Stadsgravenstraat (tussen Van Lochemstraat en Bolwerkstraat), ondersteund door handhaving. Dit omdat ondernemers overlast ervaarden van (geparkeerde) voertuigen en (brom)fietsers en de wens aanwezig was voor (extra) terrasmogelijkheden. Het instellen van een zone voetgangersgebied in combinatie met de nodige waarschuwing-/handhavingacties zorgt voor een vermindering van de overlast.

Aangezien de grootste problemen werden ervaren tijdens de openingstijden van de terrassen, is de zone voetgangersgebied aangeduid met een tijdsvenster van 16:00 tot 00:00 uur. Dit gold voor de periode van 10 augustus tot en met 1 november 2015. Na deze proefperiode zijn de resultaten geanalyseerd. De resultaten worden als dusdanig positief ervaren dat de wens is om de proef met een jaar te verlengen tot 1 november 2016.

Politie en Handhaving verlenen medewerking aan de (verlengde) proef, echter met de kanttekening dat de pakkans en de inzet van handhaving (zeer) beperkt zal zijn. Handhaving, ondersteund door publiciteit, zal voornamelijk een afschrikwekkende werking hebben op overtreders.

De Werkgroep Stadsgravenstraat heeft, in overleg met aanwezige ondernemers in de Stadsgravenstraat, de wens geuit tot het instellen van een zone voetgangersgebied voor bepaalde tijden op de dag. Het standpunt van de FCE en de Wijkraad Bewoners Binnenstad is niet eenduidig, zij zien graag dat het hele stadserf wordt aangemerkt als voetgangersgebied. De proef voor de Stadsgravenstraat wordt echter wel ondersteund.

Ons kenmerk: V-2016-1620 Datum: 7 april 2016 Pagina: 2

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d.30 juli 2015 al een positief advies uit.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de proef te verlengen tot 1 november 2016 om een voetgangersgebied zone in te stellen door het aanbrengen van verkeersborden G07-ZB met onderborden met de tijdsaanduiding van ’16.00-00.00 hr’ en verkeersborden G07-ZE, op alle toegangen tot de Stadsgravenstraat tussen de Van Lochemstraat en de Bolwerkstraat.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede en moet de volgende elementen bevatten:

  • -

    uw naam en adres;

  • -

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • -

    een omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen is gericht;

  • -

    de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • -

    uw handtekening;

  • -

    kopie van dit besluit

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Aldus vastgesteld op 7 april 2016

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

 

Naar boven