Verkeersbesluit, N207 / Dokter Stapenséastraat / Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden

Logo Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur op het gedeelte waar de provinciale weg N207 kruist met de Dokter Stapenséastraat / Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden (gemeente Kaag en Braassem).

Aanleiding

In het verkeersbeleid van de provincie Zuid-Holland wordt bijzondere aandacht besteed aan een hoog veiligheidsniveau als uitvloeisel van het convenant Duurzaam Veilig.

In dat kader dienen kruispunten zodanig ingericht te worden dat daarmee een optimale veiligheid wordt bereikt. De huidige toegestane snelheid van 80 kilometer per uur waarborgt onvoldoende de verkeersveiligheid en oversteekbaarheid van de met verkeerslichten geregelde kruising. Dit is gebleken uit meldingen van bezorgde burgers en uit snelheidsmetingen uitgevoerd door de politie.

Wetgeving

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het weggedeelte waar de borden worden geplaatst, is in beheer bij de provincie Zuid-Holland. Daarom zijn wij, gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, bevoegd om op grond van artikel 18, lid 1 sub b van de WVW en artikel 12 van het BABW dit verkeersbesluit te nemen.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de politie, overeenkomstig artikel 24 van het BABW. Dit besluit is in concept aan hen voorgelegd. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie Den Haag, dienst Regionale Operationele Samenwerking / Infrastructuur, dhr. M. Geurts, heeft ingestemd met de maatregelen.

Beleidskader

De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden van en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens Duurzaam Veilig gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -het voorkomen van grote snelheids- en richtingverschillen;

  • -het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Dit beperkt de kans op ongevallen en voor zover zich toch ongevallen voordoen zal de afloop van die ongevallen minder ernstig zijn.

Belangenafweging

Het belangrijkste doel van de maatregelen is het verbeteren van de verkeersveiligheid op de kruising van de N207 met de Dokter Stapenséastraat / Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden.

Maximumsnelheid 50 kilometer per uur

De maximaal toegestane snelheid op de kruising is 80 kilometer per uur. Deze snelheidslimiet past niet in het wegbeeld ter plaatse. De kruising heeft een belangrijke functie voor de ontsluiting van Leimuiden. Daardoor vindt er veel uitwisseling van verkeer plaats. Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers (artikel 2, lid 1, onder a en b van de Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om de snelheidslimiet op de kruising te verlagen naar 50 kilometer per uur.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande, besluiten voor de provinciale weg N207 in de gemeente Kaag en Braassem het volgende:

I.door het plaatsen van verkeersborden model A150 en A250 van het RVV 1990, op de kruising van de N207 met de Dokter Stapenséastraat / Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden tussen hmp 47.050 en hmp 47.650 een snelheidslimiet in te stellen van 50 kilometer per uur;

II. van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

 

Hoogachtend,

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

voor dezen,

R.L. de Jager

hoofd bureau Beheer en Verkeer

N.B.

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking van het

besluit worden toegezonden, onder vermelding van "Awb-bezwaar" in de linkerbovenhoek

van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, ter attentie van het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan - als tegen dit besluit bezwaar wordt aangetekend - ingevolge artikel 8:81 van de

Awb bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank 's-Gravenhage, sector Bestuursrecht,

Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag) een

verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend.

Wij verzoeken u een kopie van het verzoek om een voorlopige voorziening te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Wij verzoeken u in uw correspondentie altijd nummer DOS-PZH-2016-546329109 te vermelden.

Naar boven