Besluit van de raad van bestuur van de kansspelautoriteit van 1 april 2016, met kenmerk 00.067.731, tot wijziging van de Vergunning Sportprijsvragen en Lotto 2015/2016

De raad van bestuur van de kansspelautoriteit,

Gelezen het verzoek van de Stichting de Nationale Sporttotalisator van 3 december 2015 tot het aanpassen van de vergunning Sportprijsvragen en Lotto 2015/2016 in verband met de fusie tussen de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij en de Stichting de Nationale Sporttotalisator,

Gelet op de artikelen 15, 16, 21, 27a, 27b, 27c en 33b van de Wet op de kansspelen;

Besluit:

Het besluit inzake verlening van vergunning tot het organiseren van sportprijsvragen en lotto’s, inclusief toegevoegd cijferspel (Vergunning Sportprijsvragen en Lotto 2015/2016) wordt als volgt gewijzigd:

In de aanhef wordt Stichting de Nationale Sporttotalisator vervangen door Lotto B.V.

A.1 komt te luiden:

De vergunninghouder is verplicht de Kansspelautoriteit onmiddellijk te informeren als niet langer wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • De vergunninghouder ontplooit zijn activiteiten met inachtneming van de statuten d.d. 30 maart 2016;

  • De Nederlandse Loterij B.V., gevestigd te ’s-Gravenhage met KvK-nummer 65687949, is enig aandeelhouder van de vergunninghouder;

  • De Nederlandse Loterij B.V. staat in voor de nakoming van alle uit deze vergunning voortvloeiende verplichtingen.

A.2 komt te luiden:

De vergunninghouder is verplicht het onder deze vergunning vergunde kansspel aan te bieden met inachtneming van:

  • Het deelnemersreglement Lotto B.V., d.d. 1 april 2016;

  • De procedure Lotto en cijferspeltrekking, d.d. 1 april 2016;

  • De procedure Lucky Day trekking, d.d. 1 april 2016;

  • De procedure vaststelling vervangende uitslagen Toto-13, d.d. 1 april 2016.

Gebruik van andere reglementen of trekkingsprocedures is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Kansspelautoriteit.

Onder C.2 wordt de eerste zin vervangen door:

De afdracht komt volgens de volgende verdeelsleutel toe aan de volgende begunstigden.

Deze beschikking wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Den Haag, 1 april 2016

De raad van bestuur van de kansspelautoriteit, de directeur, namens deze, F.M.M. de Kort Hoofd afdeling Vergunningen

Bezwaar maken

U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken door een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen binnen zes weken na de bekendmaking van deze beslissing. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar het volgende adres:

Kansspelautoriteit

Afdeling Juridische Zaken

Postbus 298

2501 CG Den Haag

U kunt uw bezwaarschrift ook door uw gemachtigde laten indienen. Als de gemachtigde geen advocaat is, moet u een machtiging bijvoegen bij uw bezwaarschrift.

Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift in elk geval het volgende bevat:

  • Uw naam en adres;

  • De datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • Een kopie van de beslissing;

  • De gronden van uw bezwaar; en

  • Uw handtekening of de handtekening van uw gemachtigde.

Voor meer informatie kunt u op rijksoverheid.nl de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’ downloaden.

TOELICHTING

De Stichting de Nationale Sporttotalisator (hierna: Lotto B.V.) heeft een vergunning op grond van artikel 15, 16, 21 en 27a, 27b en 27c van de Wet op de kansspelen, de Vergunning Sportprijsvragen en Lotto 2015/2016 (hierna: de vergunning). De raad van bestuur van de kansspelautoriteit (hierna: het bestuur) heeft ingestemd met wijziging van de vergunning.

1. Fusie Staatsloterij B.V. en Lotto B.V.

De vergunning is gewijzigd in verband met de fusie tussen de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (hierna: Staatsloterij B.V.) en Lotto B.V. Onderstaand wordt een toelichting gegeven op de voorschriften die aan de vergunning zijn toegevoegd, dan wel inhoudelijk zijn gewijzigd.

Onder A.1 is de rol van de holding (De Nederlandse Loterij B.V.) vastgelegd. Bij de fusie is gekozen voor een structuur met een holding en onderliggende vennootschappen. De holding is opgericht door de Staat en de begunstigden (NOC*NSF en ALN). De holding en de vier onderliggende vennootschappen (Staatsloterij B.V., Lotto B.V., Nederlandse Loterij Online B.V. en Nederlandse Loterij Organisatie B.V. (Shared Service Center) zijn ingericht als besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid. De holding houdt alle aandelen in de onderliggende vennootschappen. In de vergunning is daarom opgenomen dat de holding alle aandelen houdt in de dochtermaatschappij. Wanneer hier iets in wijzigt, dient Lotto B.V. dit aan de raad van bestuur van de kansspelautoriteit te melden. Hiermee wordt voorkomen dat, mochten de aandelen in de toekomst vervreemdt worden, de vergunning naar een andere aanbieder overgaat zonder dat de betrouwbaarheid van de nieuwe holding door de kansspelautoriteit is getoetst.

Daarnaast is onder A.1 een doorgrijpbepaling in de vergunning opgenomen. Dit voorschrift maakt de holding als enig aandeelhouder verantwoordelijk voor de nakoming van alle verplichtingen van Lotto B.V. Gelijk aan andere meerjarige vergunningen met dergelijke juridische structuur. Deze verplichting is ook opgenomen in andere meerjarige vergunningen met een dergelijke juridische structuur.

Onder C.2 is de formulering van de afdrachtbepaling gewijzigd. De strekking van deze bepaling blijft echter gelijk. Lotto B.V. is nog steeds verplicht om de volledige netto-opbrengst van alle sportprijsvragen en ten minste 18% van de nominale waarde van alle verkochte loten van lotto’s en cijferspelen aan de begunstigden af te dragen.

Om het resultaat van de fusieorganisatie te verdelen is tussen de Staat (begunstigde Staatsloterij B.V.) en de begunstigden een vaste verdeelsleutel afgesproken, namelijk 63% voor de Staat en 37% voor de begunstigden. Van de 37% voor de begunstigden is 72,46% bestemd voor NOC*NSF en 27,54% voor ALN. De verdeling van de afdracht tussen de begunstigden blijft dus gelijk.

Om te realiseren dat het resultaat van de fusieorganisatie voor 63% toe zal komen aan de Staat en voor 37% aan de begunstigden, is overeengekomen dat Lotto B.V. de verplichte afdrachten overmaakt op een escrow rekening. Dit is een speciale geblokkeerde bankrekening die wordt aangehouden bij een neutrale en financieel betrouwbare derde, namelijk de escrow agent. Vervolgens ontvangen de Staat en de begunstigden via een verrekening door de escrow agent de juiste bedragen. De diensten van de escrow agent zorgen ervoor dat de afdrachtstromen in lijn zijn met de voorschriften van de vergunning en de Wet op de kansspelen.

2. SEPA

Daarnaast is de vergunning gewijzigd omdat Lotto B.V. in het deelnemersreglement een proces wenst op te nemen omtrent stornering, omdat de waiver omtrent kansspelincasso’s per 1 februari 2016 is komen te vervallen. Hierdoor kunnen deelnemers die meespelen met een abonnement hun inleggeld binnen 56 dagen storneren. Dit houdt in dat abonneespelers kunnen deelnemen aan een trekking, in sommige gevallen ook prijzengeld ontvangen, en de door hun verschuldigde inleg daarna zelf terug kunnen storten op hun bankrekening. Dit is een onwenselijke situatie.

Met deze wijziging kan Lotto B.V. bij een stornering de verschuldigde inleg alsnog vorderen en eventuele prijzen niet uitkeren dan wel verrekenen met de nog verschuldigde inleg. Indien een deelnemer binnen twaalf kalendermaanden tweemaal zelfstandig de verschuldigde inleg storneert, dan beëindigt Lotto B.V. het abonnement. Van deze beëindiging ontvangt de speler een bevestiging.

Naar boven