Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 30 maart 2016, nr. MBO/903210, houdende wijziging van de Regeling vaststelling keuzedelen in verband met de tweede vaststelling van keuzedelen voor het middelbaar beroepsonderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel d, en zesde lid, en 7.2.7, negende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 17d, eerste lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling keuzedelen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2.1 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt ‘bijlage 1’ vervangen door: de bijlagen 1 en 3.

2. In het tweede lid wordt ‘bijlage 3’ vervangen door: de bijlagen 2 en 4.

B

Toegevoegd worden twee nieuwe bijlagen conform de bijlagen bij deze regeling.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en is voor het eerst van toepassing op studenten die een opleiding volgen op basis van een kwalificatiedossier dat is vastgesteld op 14 februari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De bijlagen worden gepubliceerd op de website www.s-bb.nl/keuzedelen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Met de invoering van de herziene kwalificatiestructuur voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn ook keuzedelen in het mbo ingevoerd.

Om snel in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen kunnen vier keer per jaar nieuwe keuzedelen vastgesteld worden of worden geactualiseerd bij ministeriële regeling. Met onderhavige regeling worden voor de tweede keer keuzedelen vastgesteld die voor het eerst van toepassing zijn op studenten die een opleiding volgen op basis van een kwalificatiedossier dat is vastgesteld bij de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 (Stcrt. 2016, 10144).

Administratieve lasten

Onderhavige wijzigingsregeling leidt niet tot een toename van de administratieve lasten, omdat met deze regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Vaste verandermomenten

Er wordt in deze wijzigingsregeling afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat het onderwijsveld gebaat is bij een snelle inwerkingtreding.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Door de wijziging in onderdeel A worden twee nieuwe bijlagen bij de Regeling vaststelling keuzedelen vastgesteld (de bijlagen 3 en 4). Verder wordt artikel 2.1, tweede lid, van de Regeling vaststelling keuzedelen technisch verbeterd (de onjuiste verwijzing naar bijlage 3 wordt vervangen door de juiste verwijzing naar bijlage 2).

Onderdeel B

In onderdeel B worden de twee nieuwe bijlagen toegevoegd aan de Regeling vaststelling keuzedelen. Het gaat om een aanvulling van de reeds eerder vastgestelde keuzedelen en een aanvulling van de reeds eerder vastgestelde koppeling van de keuzedelen aan kwalificaties in het mbo.

Bijlagen

De volgende bijlagen behoren bij deze wijzigingsregeling:

Bijlage 3: Aanvulling keuzedelen 2016 OCW en aanvulling keuzedelen 2016 betreffende kwalificaties op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel (EZ) – april 2016

Bijlage 4: Aanvulling koppeling van keuzedelen aan kwalificaties in het mbo.

Bovengenoemde bijlagen zijn uitsluitend digitaal beschikbaar en worden gepubliceerd op de website: www.s-bb.nl/keuzedelen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven