Vastgesteld bestemmingsplan'Bebouwing Kerkplein'

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 21 maart 2016 heeft vastgesteld

Het bestemmingsplan 'Bebouwing Kerkplein'

landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.876-0301.

Inzien

Het bestemmingsplan 'Bebouwing Kerkplein' en het besluit tot gewijzigde vaststelling liggen met ingang van 5 april 2016 (tot en met 16 mei 2016) gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage op het stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38. Het vastgestelde bestemmingsplan is met ingang van 5 april 2016 ook op internet in te zien (technische storing voorbehouden).

De interactieve digitale verbeelding van het plan is te raadplegen op het webadres: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0202.876-0301 

 

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres: http://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.876-/NL.IMRO.0202.876-0301

 

Aanleiding en doel

Het plan 'Bebouwing Kerkplein' maakt onderdeel uit van het project Zuidelijke Binnenstad. De ontwikkelingsstrategie voor dit gebied is vastgelegd in de beleidsdocumenten 'Projectbeschrijving zuidelijke binnenstad' (vastgesteld door het college in oktober 2014 en onderlegger van het Raadsbesluit vaststelling GREX en investeringsproject Zuidelijke Binnenstad van 9 maart 2015) en 'De Arnhemse Binnenstad 2015' (vastgesteld door uw raad in maart 2015).

Het plan voorziet in de realisatie van bebouwing op het Kerkplein. De bebouwing wordt globaal gesitueerd tussen de Bakkerstraat en de Eusebiuskerk. De bebouwing (bouwenvelop) bestaat uit aan elkaar geschakelde panden met een minimale bouwhoogte van 12 meter en een maximale bouwhoogte van plaatselijk 13 tot elders 16 meter. Wat betreft functies zal het onder meer gaan om wonen (stadswoningen en appartementen), beperkte ruimte voor commerciële functies (detailhandel en horeca) en een filmtheater. Dit bestemmingsplan biedt tevens de mogelijkheid om binnen de bebouwing een verblijfsrecreatieve voorziening te vestigen in de vorm van een hostel (jeugdherberg).

Het plangebied van het bestemmingsplan naast de bouwlocatie ook enkele aangrenzende gronden. Deze gronden zijn onbebouwd en ingericht als openbaar gebied (voetgangersgebied). Het bestemmingsplan voorziet voor deze gronden in het vastleggen van de bestaande situatie, waarbij rekening is gehouden met het bovengronds brengen van de Jansbeek. De gronden zijn meegenomen vanwege het feit dat op dit moment ter plaatse geen bestemmingsplan geldt.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn bij de vaststelling de volgende wijzigingen aan-

gebracht:

Ten aanzien van de regels:

In 'Artikel 1 Begrippen' worden de volgende begrippen gewijzigd en komen als volgt te luiden:

1.23 culturele functies

Voor de werking van dit bestemmingsplan wordt onder culturele functies verstaan: expositieruimten,

ateliers, muziek- en kunstonderwijs en naar de aard daarmee gelijk te stellen voorzieningen, met

uitzondering van musea, muziektheaters, bioscopen en naar aard vergelijkbare voorzieningen.

1.28 filmtheater

Een publieke uitgaansgelegenheid die zich hoofdzakelijk toelegt op het vertonen van films en die veelal artistiek of cultureel van karakter zijn en doorgaans niet in het reguliere bioscoopcircuit worden vertoond.

1.38 maatschappelijke functies

Voor de werking van dit bestemmingsplan wordt onder maatschappelijke functies verstaan: medische,

tandheelkundige en paramedische praktijken en apotheken.

In 'Artikel 1 Begrippen' worden de volgende begrippen verwijderd:

  • artikel 1.30 gezondheids- en welzijnszorg;

  • artikel 1.42 onderwijs;

  • artikel 1.43 openbare dienstverlening.

De nummering van de begripsbepalingen in 'Artikel 1 Begrippen' is naar aanleiding van

bovenstaande tevens gewijzigd (doorgenummerd).

In 'Artikel 3 Centrum' komt sub a. van artikel 3.3 Specifieke gebruiksregels als volgt te luiden:

a.Maatschappelijke en culturele functies, dienstverlenende bedrijven, detailhandel en Horeca A, B en C zijn uitsluitend op de eerste bouwlaag toegestaan, met dien verstande dat horeca ten behoeve van het filmtheater tevens is toegestaan op de overige bouwlagen;

In 'Artikel 9 Algemene afwijkingsregels' komt lid 1. als volgt te luiden:

  • 1.

    de in deze regels opgenomen bebouwingsregels, voor zover betreffende de minimum bouwhoogte, maximum bouwhoogte en de maximum bebouwingspercentage, mits

    • a.

      de afwijking niet meer bedraagt dan 10% van de in het plan vastgelegde maten;

    • b.

      dit passend is in het bebouwingsbeeld van de omringende bebouwing; en

    • c.

      de belangen van omwonenden met betrekking tot privacy, uitzicht en bezonning niet

      onevenredig worden geschaad.

Procedure

De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.

Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.

Op dit besluit is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in hun beroepschrift moeten aangeven welke bezwaren zij hebben tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

Naar boven