Bekendmaking Tracébesluit Blankenburgverbinding, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken op 28 maart 2016 het Tracébesluit Blankenburgverbinding vastgesteld. Van 6 april tot en met 18 mei 2016 ligt het Tracébesluit ter inzage op verschillende locaties in de regio en op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag.

Achtergrondinformatie Blankenburgverbinding

De Blankenburgverbinding is een nieuwe weg (de A24) die de A15 en de A20 met elkaar verbindt ten westen van Rotterdam. De nieuwe verbinding komt te liggen aan de westkant van Vlaardingen en de oostkant van Rozenburg. De Blankenburgverbinding draagt bij aan de goede bereikbaarheid van de haven van Rotterdam, de Greenport Westland en aan een robuust verkeersnetwerk van de regio Rotterdam.

Een goede bereikbaarheid van de haven van Rotterdam en Greenport Westland is belangrijk voor het verbeteren van de economische positie van Nederland. Daarom is in 2009 gestart met de verkenning Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding. Deze verkenning is op 5 november 2013 afgesloten met het vaststellen van de Rijksstructuurvisie Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding door de Minister van Infrastructuur en Milieu. Hiermee is door de Minister, in overleg met de regionale bestuurders, besloten de voorkeursvariant Blankenburgverbinding Krabbeplas-West verder uit te werken.

In de planuitwerkingsfase is de Blankenburgverbinding met belanghebbenden verder uitgewerkt. Deze uitwerkingen zijn opgenomen in het Tracébesluit (TB) en het milieueffectrapport (MER). Het Tracébesluit beschrijft het gekozen tracé (de weg) en de inpassing van de nieuwe weg in de omgeving. Ook de compenserende en mitigerende maatregelen op onder andere het gebied van natuur, landschap en geluid staan hierin. In het MER worden de gevolgen van de aanleg van de Blankenburgverbinding voor het milieu inzichtelijk gemaakt. Tegelijkertijd is een passende beoordeling gemaakt waarin is onderzocht of er significante effecten op Natura 2000-gebieden zijn.

Het Tracébesluit (TB)

Het Tracébesluit voorziet in de aanleg van een nieuwe autosnelweg (A24) met 2 x 3 rijstroken, een landtunnel, een watertunnel, een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15. Daarnaast wordt de A20 tussen de aansluiting op de Blankenburgverbinding en het knooppunt Kethelplein verbreed.

Wijzigingen ten opzichte van het Ontwerp Tracébesluit

In het najaar van 2015 heeft het Ontwerp Tracébesluit Blankenburgverbinding ter inzage gelegen. Betrokken overheden, omwonenden en anderen konden daarop hun zienswijze indienen. Bij de vaststelling van het Tracébesluit is een aantal optimalisaties doorgevoerd, waaronder het iets opschuiven van de verbindingsweg A15-Oost – A24 in het knooppunt A15. In de Toelichting bij het Tracébesluit vindt u een overzicht van de doorgevoerde wijzigingen en optimalisaties.

Tolheffing Blankenburgverbinding

Tolheffing genereert een deel van de financiering van de Blankenburgverbinding. Zodra het benodigde bedrag is bereikt, stopt de tolheffing. De verwachte termijn hiervoor is 25 jaar.

De procedure

Voor de aanleg en aanpassing van rijkswegen moet op basis van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht een wettelijke procedure worden doorlopen. Onderdeel van deze procedure is dat u van 2 oktober tot en met 12 november 2015 uw zienswijze hebt kunnen indienen op het Ontwerp Tracébesluit. Tegen het nu vastgestelde Tracébesluit is het mogelijk beroep in te stellen. Op dit Tracébesluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Deze wet beoogt besluitvormingsprocedures van infrastructurele projecten en bouwprojecten te versnellen en te vereenvoudigen.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze op het Ontwerp Tracébesluit hebben ingediend, kunnen van 7 april tot en met 18 mei 2016 beroep instellen tegen het Tracébesluit door het indienen van een beroepschrift. Dit geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze over het Ontwerp Tracébesluit naar voren hebben gebracht.

U kunt uw beroepschrift indienen bij:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het is ook mogelijk digitaal beroep in te stellen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. Digitaal beroep instellen is uitsluitend mogelijk voor burgers.

Op het Tracébesluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift de beroepsgronden gericht tegen het besluit moet opnemen. Het beroepschrift wordt niet-ontvankelijk verklaard indien de beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn van zes weken zijn ingediend. Na afloop van de beroepstermijn kunnen beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Bij het beroepschrift moet u vermelden dat het is gericht tegen het ‘Tracébesluit Blankenburgverbinding’ en dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Informatie over de precieze eisen waaraan een beroepschrift moet voldoen vindt u op www.platformparticipatie.nl. Dit geldt ook voor informatie over het aanvragen van een voorlopige voorziening. Er zijn kosten (griffierechten) verbonden aan een gang naar de rechter. Actuele informatie hierover vindt u op: www.raadvanstate.nl/onze-werkwijze/bestuursrechtspraak/ruimtelijke-ordeningskamer.html.

Waar kunt u het Tracébesluit inzien?

U kunt het Tracébesluit Blankenburgverbinding, inclusief bijlagen, van 6 april tot en met 18 mei 2016 tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, Boompjes 200, Rotterdam;

  • stadskantoor Vlaardingen, Westnieuwland 6, Vlaardingen;

  • stadswinkel Rozenburg, Jan van Goyenstraat 1, Rozenburg;

  • stadswinkel Rotterdam Centrum, Coolsingel 40, Rotterdam;

  • stadhuis Maassluis, Koningshoek 94, Maassluis;

  • gemeentehuis Midden-Delfland, Anna van Raesfeltstraat 37, Schipluiden;

  • hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32, Delft;

  • waterschap Hollandse Delta, Handelsweg 100, Ridderkerk;

  • provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag.

Wanneer u het akoestisch (3D-)model behorende bij het geluidsonderzoek wilt inzien, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat. Dit kan door te bellen met de projectorganisatie via telefoonnummer 088 797 05 64 of door het sturen van een e-mail naar: blankenburgverbinding@rws.nl.

Informatiebijeenkomsten

Rijkswaterstaat vindt het belangrijk dat bewoners en andere belanghebbenden in Rozenburg/Rotterdam, Vlaardingen en omgeving goed worden geïnformeerd over de besluitvorming en de toekomstige aanleg van de Blankenburgverbinding. Daarom organiseert Rijkswaterstaat twee informatiebijeenkomsten over de Blankenburgverbinding:

  • 11 april 2016: Deltahotel Vlaardingen, Maasboulevard 15, Vlaardingen;

  • 12 april 2016: Stadswinkel Rozenburg, Jan van Goyenstraat 1, Rozenburg.

De informatiebijeenkomsten zijn op basis van vrije inloop. Dat houdt in dat u op elk moment tussen 16.00 uur en 20.00 uur kunt binnenlopen. Op de informatiebijeenkomsten zijn deskundigen van Rijkswaterstaat aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Vragen?

Uitgebreide informatie over het Tracébesluit vindt u op: www.platformparticipatie.nl/blankenburgverbinding. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u eveneens terecht op www.blankenburgverbinding.nl. Ook kunt u bellen met de projectorganisatie via telefoonnummer 088 797 05 64 of een e-mail sturen naar blankenburgverbinding@rws.nl. Volg het project ook op Twitter via @BlankenburgRWS. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu via telefoonnummer 070 456 89 99.

Naar boven