Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 24 maart 2016, nummer 725457 houdende wijziging van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beëdigde tolken en vertalers en van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties kandidaat-notaris alsmede tot intrekking van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties kandidaat gerechtsdeurwaarder en van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties rechterlijke beroepen in verband met de implementatie van Richtlijn 2013/55/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 20 november 2013 tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en Verordening (EU) nr. 1024/2012 betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (‘de IMI-verordening’) (PbEU 2013, L354)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 33 en 36 van de Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beëdigde tolken en vertalers wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 1, onderdeel a, en 11 alsmede in het opschrift van hoofdstuk 2 wordt ‘EG-beroepskwalificaties’ telkens vervangen door: EU-beroepskwalificaties.

B

Aan artikel 2, eerste lid worden de volgende cijfers in volgorde van numerieke grote ingevoegd in de opsomming: 18, 22, 25, tweede lid, 28, 30a, 31, 31b, 31c en 34c.

ARTIKEL II

De Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties kandidaat-notaris wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel a, wordt ‘onder b’ vervangen door: onder c.

B

In de artikelen 1, onderdeel b, en 6 wordt ‘EG-beroepskwalificaties’ telkens vervangen door: EU-beroepskwalificaties.

C

In artikel 1, onder c, wordt ‘onderdeel h’ vervangen door: onderdeel i.

D

In artikel 4, tweede lid, onderdeel a, vervalt: ‘in het Besluit beroepsvereisten kandidaat-notaris genoemde’.

ARTIKEL III

De Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties kandidaat-gerechtsdeurwaarder wordt ingetrokken.

ARTIKEL IV

De Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties rechterlijke beroepen wordt ingetrokken.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatcourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 18 januari 2016.

’s-Gravenhage, 24 maart 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

De implementatie van de Richtlijn 2013/55/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 20 november 2013 (PbEU 2013, L354) tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en Verordening (EU) nr. 1024/2012 betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (‘de IMI-verordening’)( hierna: richtlijn 2013/55) heeft tot gevolg dat een aantal ministeriële regelingen betreffende de erkenning van beroepskwalificaties dient te worden aangepast dan wel ingetrokken.

Om het voor migrerende beroepsbeoefenaars mogelijk te maken hun beroep uit te oefenen in een andere lidstaat dan de lidstaat van oorsprong, is in het EG-Verdrag bepaald dat de onderlinge erkenning van diploma’s, certificaten en andere titels in richtlijnen zal worden vastgelegd. Dit leidde tot voornoemde richtlijn 2005/36 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de erkenning van beroepskwalificaties, die beoogde de toegang tot gereglementeerde beroepen in EU-lidstaten te vergemakkelijken door te waarborgen dat EU-onderdanen die hun beroepskwalificaties in een lidstaat hebben behaald toegang hebben tot hetzelfde gereglementeerde beroep in een andere lidstaat en dit beroep kunnen uitoefenen met dezelfde rechten als de onderdanen van de desbetreffende lidstaat. Met richtlijn 2015/55/EU is richtlijn 2005/36/EG herzien met als doel de werking van de richtlijn te verbeteren.

Tengevolge van de implementatie van richtlijn 2013/55 in de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties (voortaan: de Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties) worden met de onderhavige regeling de noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd in de regelingen voor erkenning van EG-beroepskwalificaties voor beëdigde tolken en vertalers respectievelijk kandidaat-notarissen. De aanpassingen betreffen deels tekstuele aanpassingen. Omdat de Europese Gemeenschap in 2009 is opgehouden te bestaan en met het Verdrag van Lissabon de Europese Unie werd opgericht, wordt de term ‘EG-beroepskwalificaties’ telkens vervangen door de term ‘EU-beroepskwalificaties’.

Tegelijkertijd wordt met deze tekstuele wijziging artikel 2, eerste lid, van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties voor beëdigde tolken en vertalers gewijzigd teneinde aan het bestuur van de Raad voor rechtsbijstand tevens mandaat en machtiging te verlenen ten aanzien van de bevoegdheden en handelingen bedoeld in de artikelen 18, 22, 25, tweede lid, 28, 30a, 31, 31b, 31c en 34c van de Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties zodat de Raad in staat wordt gesteld aan de verplichtingen van de Algemene wet te voldoen. Te dien einde worden deze artikelen toegevoegd aan de opsomming in artikel 2, eerste lid van de regeling.

Ten slotte zijn met deze implementatie de rechterlijke beroepen en de kandidaat-gerechtsdeurwaarders buiten het bereik van de Algemene wet gebracht. Als gevolg hiervan worden de regelingen erkenning EG-beroepskwalificaties kandidaat gerechtsdeurwaarder en rechterlijke beroepen thans ingetrokken.

Richtlijn 2013/55 dient uiterlijk 18 januari 2016 te zijn omgezet. Onderhavige regeling zal dan ook met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatcourant waarin zij wordt geplaatst inwerking treden en terugwerken tot en met 18 januari 2016.

De aanpassing van de huidige Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties voor de advocatuur zal door middel van een afzonderlijke regeling plaatsvinden.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven